TV 55-65" do salonu - co wybrać?

SDman

Banned
Q80R patrząc na wprost nie ma odbić praktycznie wcale (to jak w Twoich monitorach).
Pod tym względem deklasuje Sonego i tak naprawdę wszystkie inne znane mi TV.
Wadą tej powłoki jest bardzo trudne czyszczenie -czyli patrz nie dotykaj

marpoz

New member
Z tą deklasacją to chyba bym się nie zgodził. Porównywałem 65" Q80R i 65" XH8505, co prawda nie stały obok siebie, ale moim zdaniem odbicia były na podobnym poziomie. Jak będę miał chwilę czasu to aż podjadę do sklepu ponownie i porównam, jeśli Q80R jeszcze stoi.

SDman

Banned
Wg mnie są na tym samym poziomie powłok.
Sony ma dużą jasność, więc daje radę.

Nie zgadzam się z Tobą, nie widziałeś ich obok siebie na wprost, no ale wiadomo Q80R już nie ma w sprzedaży więc "chwalić trza co się ma" :idea:

Z tą deklasacją to chyba bym się nie zgodził. Porównywałem 65" Q80R i 65" XH8505, co prawda nie stały obok siebie, ale moim zdaniem odbicia były na podobnym poziomie. Jak będę miał chwilę czasu to aż podjadę do sklepu ponownie i porównam, jeśli Q80R jeszcze stoi.

Sony XH-9505 można porównywać do tegorocznych samsungów Q90T, które odbicia mają już większe niż zeszłoroczne modele. Aczkolwiek z Sony i tak wygrają.

Ostatnia edycja:

marpoz

New member
Właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie oglądałem Q90T, Q80R, Q90R i faktycznie w R odbicia są troszeczkę mniejsze, ale nawet na wprost są. Zresztą oglądam w tej chwili na wprost NEC PA271Q i też są odbicia. Oczywiście nie jak w lustrze, tylko rozmazane plamy, ale jednak. Na wszystkich telewizorach czy to Samsung, czy Sony jest gorzej niż na monitorze, jednak jak dla mnie jest to akceptowalne i nie przeszkadza specjalnie w używaniu telewizora. Mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że w normalnym użytkowaniu nie będzie specjalnej różnicy w tym parametrze pomiędzy samsungami zeszłorocznymi, tegorocznymi a sony czy innymi firmami z podobną powłoką antyodblaskową. Ale to tylko moja subiektywna opinia i każdy może mieć inną ;-)

SDman

Banned
Ale to nie jest tak, że ten filtr jest zły. Oglądałem przed zakupem w sklepie Q80R i odnoszę wrażenie, że odbicia na ekranie były na poziomie XH9505. W porównaniu do plazmy jest znacznie lepiej, nie przeszkadzają mi. A pisałem o monitorach, bo mam NEC PA272W i PA271Q, obydwa mają matrycę matową ale w PA271Q naprawdę mało się odbija.

Wg mnie są na tym samym poziomie powłok.
Sony ma dużą jasność, więc daje radę.

Dla nie widzących różnicy przykładowe zdjęcie xh-9505 vs Q80R zrobione dzisiaj.

PS.
Sony mnie zaciekawił, ma doskonały system, wręcz ach.. intuicyjny, szybki -super.
Obraz po lekkim dostosowaniu miał miniejszą pikselozę (mrowienie) niż Samsung, wrecz go zdeklasował.
Materiały 1080i/50Hz

Jakby miał tak dobrą powłokę jak Q80R poczekałbym na niego jak spadnie z ceny.
Pozdrawiam

Attachments

• Q80RvsSony.jpg
    Q80RvsSony.jpg
    24,1 KB · Wyś: 44

marpoz

New member
Faktycznie na Samsungu odbicia trochę mniejsze, ale do porównania bierz tylko lewy górny narożnik. Dla odmiany czerń trochę taka słabsza. Dalej jednak będę uważał, że przy użytkowaniu nie ma specjalnej różnicy.
A cena trochę wysoka. Ja zapłaciłem 6299 za 65".

SDman

Banned
Faktycznie na Samsungu odbicia trochę mniejsze, ale do porównania bierz tylko lewy górny narożnik. Dla odmiany czerń trochę taka słabsza. Dalej jednak będę uważał, że przy użytkowaniu nie ma specjalnej różnicy.

Cóż na siłę nie przekonam nikogo i nawet nie chcę ale nie bardzo wiesz co potrafi ten Samsung.
Pisząc o czerni gorszej ? Jest sporo lepsza niż w XH jak również ma lepszą paletę barw, oczywiście kąty też są lepsze i to jest fakt.
Dodam tylko,że Samsung w tych warunkach wygrywa, a zawdzięcza to właśnie lepszej powłoce.

Ale nie jest bez wad- mankament, o którym pisałem wcześniej (oczywiście uwypuklony tak z 0,5m) tutaj + dla Sony.

Attachments

• Q80RvsSony2.jpg
    Q80RvsSony2.jpg
    23,4 KB · Wyś: 29
  • Q80RvsSony3.jpg
    Q80RvsSony3.jpg
    27,9 KB · Wyś: 24
Ostatnia edycja:

marpoz

New member
Ale ja nie twierdzę, że Samsung jest gorszy - ze zdjęć widać, że ma trochę mniejsze odbicia, ale przecież w domu nie stawiasz dwóch telewizorów obok siebie, żeby to non stop porównywać i nie oglądasz TV w takich warunkach jak w sklepie. Zauważ też, że gdyby Sony stało po prawej stronie, to miało by 2/3 ekranu bez odbić ;-) Przed zakupem brałem pod uwagę Q80R, Q80T, Q90T, ale doszedłem do wniosku, że w moim wypadku różnica w jakości obrazu nie uzasadnia różnicy w cenie - Samsung jest dużo droższy, a R były tylko z ekspozycji. Żeby nie było, uważam, że obraz w Q80R i Q90T jest rewelacyjny.

I na przykład u mnie XH9505 wygląda tak:

IMG_4199.jpg

Tutaj bez odbić

IMG_4202.jpg

A tutaj z odbiciami - światło słoneczne wpada na wprost przez okno

IMG_4203.jpg

SDman

Banned
Jaki miałeś model plazmy i czy Sony wypadł lepiej pod względem odbić i komfortu oglądania w dzień ?
Sony gdyby stało po prawej wypadało jeszcze gorzej nie chciałem, aż tak uwypuklać tego na zdjęciach.

marpoz

New member
Miałem Panasonic TX-P50VT30 i jest zdecydowanie lepiej w dzień, wieczorem też, ale w mojej subiektywnej opinii różnica jest mniejsza. I mówię tu o kablówce w SD, FullHD, plikach MKV przez LAN i Netflix. Jeśli chodzi o funkcjonalność to nie ma o czym mówić - Panasonic to w tej chwili tylko ekran, a do Sony póki co nie trzeba nic podłączać i wszystko działa.

stan927

New member

Gdzie dostałeś tak dobrą cenę za ten TV. Sam przymierzam się do xh95 , napisz czy hdr daje rade bo w testach wychodzi że jest trochę słabszy niż w xg95

marpoz

New member
W MediaMarkt był za 6999 nowy, i dostałem 700 zwrotu na kartę podarunkową, a że i tak muszę kupić trochę drobnego AGD to mi pasowało.
Co do HDR to jak to sprawdzić? Da się na PS4Pro?

SDman

Banned
Miałem Panasonic TX-P50VT30 i jest zdecydowanie lepiej w dzień, wieczorem też, ale w mojej subiektywnej opinii różnica jest mniejsza. I mówię tu o kablówce w SD, FullHD, plikach MKV przez LAN i Netflix. Jeśli chodzi o funkcjonalność to nie ma o czym mówić - Panasonic to w tej chwili tylko ekran, a do Sony póki co nie trzeba nic podłączać i wszystko działa.

Dziękuję za odpowiedź, biorę ten model pod uwagę, moje frustracje może są trochę nieuzasadnione
w końcu nie można mieć wszystkiego -jakby OLED`y miały takie powłoki to nawet bym zaryzykował wypalenia.
Zrobiłem założenie, że nie wydam więcej na TV niż 5k. za 55" i trzymanie się wytycznych może wyjdzie mi na dobre chociaż nie ukrywam, przegapiłem nowe Q80R za 4,3k .
Z OLED`ów mają szanse Panasonic GZ-950 i Philips 804/12 być za 5k, a wtedy kto wie może się skuszę -tylko to czarne lustro ...ech.

Pozdrawiam

marpoz

New member
Też myślałem o OLED Panasonic, bo miałem okazję w rodzinie skorzystać z serwisu Panasonic dla LCD TV i złego słowa nie powiem, ale w moim trybie korzystania z TV wypalony ekran gwarantowany. O serwisie Philips tyle się naczytałem, że nie brałem pod uwagę.
Ze względu na cenę miał być 55” ale w tej cenie skończyło się na 65”. Jestem świadomy braków w jakości obrazu względem OLED, jednak póki co jestem zadowolony - wad obrazu specjalnych nie widzę, jest lepiej niż na poprzednim TV, a funkcjonalność jest rewelacyjna - AppleTV sprezentuję rodzicom :)

Do góry