Właśnie wczoraj pobrałem aktualizacjedo HDMI 2.1 i.polecam, nie ma.problemow. Świeci bardzo fajnie , mam oleda CX obok i wcale dużo.nie odbiega
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
To jest soft ze strony sonego? Jak dasz radę to byś mi link na PW podeslalTak , zainstalowałem z USB i nie miałem żadnego resetu. W 120 klatkach równiez
75 cali mam za 6800 z mm kupione. 30 dni.na zwrot także czekam.ns BFJa na wstępie zrezygnowałem z oleda, mimo że obraz kozacki to obchodzenie się jak z jajkiem z tymi TV było głównym powodem rezygnacji z nich. Ten xh90 wydaje się dobrym kompromisem, może jeszcze przy okazji black friday gdzieś trafi się lepsza cena, teraz 65 calowy za ok 4500-4600 jest do kupienia.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Witam
Przesiadam się właśnie z poleconego na tym forum i kalibrowanego też (na papierze) Panasonic TX-55AS650E, był to i tak kiepski wybór.
Chciałbym rozmiar 65" i aby był w klasie A+ oraz miał obraz i dźwięk, że "kapcie spadają" w porównaniu do tego gruchota powyżej. Nie mam wybranego modelu czy producenta oraz sprzedawcy więc jak handlowiec z tego forum chciałby klienta to jestem do wzięcia.
Pozdr. Sławek i dzięki za pomoc
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost, średnio ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? będzie wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? tak
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 55" LCD
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDR, android, dobry dzwięk podstawowy, mozliwie bardzo dobry obraz, 120Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Tuner satelitarny , net
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, bajki
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? obecnie nie ale może kiedyś
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaby dźwięk i jakość obrazu, smugi i rozmazywanie i przesterowany kolor.
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak
A kto kupuje telewizor dla audio?No szczerze wg opisu to xh90 by pasował ale audio ma kiepskie, dzisiaj miałem "okazję" posłuchać i jest przeciętnie a wydaje mi się że jak na tę klasę sprzętu to mizernie. Po promocjach w tym budżecie może upolujesz Samsunga Q80T (bez Dolby Vision) lub LG Nano 913 (matryca IPS).
Ogółem posprawdzam TV parę dni i wyciągnę jakieś wnioski ale audio na minus
A kto kupuje telewizor dla audio?
Nigdy bym nie pomyślał , że kupno TV to taki problem, od dawna myślałem o TCL ale w teście został skrytykowany za bardzo niską jasność i lipny HDR. Pomyślałem , że Sony tu znowu dużo osób pisze o słabych kątach i wieszaniu się, potem Philips znowu problemy z jakością i szybkością działania oprogramowania. Zaskakująco KIKI podał LG 913 - w teście znowu pisze się o vertical banding, choć nie wiem co to jest i matrycy z małą czernią no i brak Androida choć nie wiem czy to do końca konieczne. Samsungi jakoś to forum ignoruje. Czy za 5tys nie ma TV solidnego?
A co testujesz? Mnie w xh90 żaden restart się nie przytrafił, zaktualizowane też mam na HDMI 2.1. Ciekawe kiedy będzie vrr i aml dostępne. W media markecie mam 30 dni na zwrotNo w tym roku to szczególnie lipa jest z TV.... tak na prawdę przy tej klasie cenowej każdy model ma swoje "buble" o których rozpisują się na wielu forach użytkownicy.
Wspominasz o Phillipsie ale pamiętaj o tym że tam są matryce 50 hz a chyba chciałeś 100 hz?
Co do TCL to nie interesowałem się nim za bardzo więc nie będę się wypowiadał, LG ma matryce IPS więc będzie mieć lepsze kąty widzenia ale gorszą czerń, najlepiej poczytać sobie o wadach i zaletach matryc VA vs IPS.
Więc tak na prawdę na placu boju zostaje Sony xh90 i Samsung q80t.
Użytkownicy Sony skarżą się na zawiechy systemu, samoczynne restarty i bodajże rozjechanie dźwięku z obrazem (chyba z wyjścia optycznego - choć nie jestem pewien), nawet tutaj na forum jest to opisane dokładniej.
Ja mam TV 2 dzień więc dziś go dalej będę testował, na razie wczoraj przez 1,5 godziny się nie zrestartował
Samsung z kolei nie ma Dolby Vision, ważny aspekt jeśli ktoś korzysta choćby z Netflix, jest też problem z ghostingiem oraz po kilku minutach oglądania TV potrafił samoczynnie ściemniać bez powodu obraz(błąd local dimming), temat dosyć obszerny na forum Samsunga i dotyczy to modeli od q80t wzwyż.
https://eu.community.samsung.com/t5...00t-q900t-hdr-game-mode/td-p/1731476/page/172
Alternatywą mógłby być Panasonic ale model 100 hz jest wyceniony wysoko obecnie za 6000 ..... i mało jest o nim opinii na necie.
A co testujesz? Mnie w xh90 żaden restart się nie przytrafił, zaktualizowane też mam na HDMI 2.1. Ciekawe kiedy będzie vrr i aml dostępne. W media markecie mam 30 dni na zwrot
Koledzy nie wiem jak to wywnioskowaliście z tym audio, które podałem mając na uwadze TCL, który mają soundbara jest do przodu. mam porządnego Denona z super zestawem głośników ale fajnie jest jak sam TV też coś tam gra a nie popierduje. Matryca 100Hz wiadomo to teraz podstawa. Matrycy nie będę się czepiał ale poważne wady obraz w LG to już powód do rozczarowania i nie wiem czy nie lepiej zawieszające się Sony lub TCL ze słabą ilością nanitów czy jak to nazywają testerzy od obrazu.
A co testujesz? Mnie w xh90 żaden restart się nie przytrafił, zaktualizowane też mam na HDMI 2.1. Ciekawe kiedy będzie vrr i aml dostępne. W media markecie mam 30 dni na zwrot