TV 55-65 cali do garnia (z niskim input lagiem i motion blurem)

Simplex

Member
Najdziwniejsze jest to, że ja 4 lata miałem TV z niskiej półki (LG 55LD650 - nie wiem jaka matryca) i żadnych śladów zostawianych przez czerń nie widziałem :) Jak ten tv kupiłem to przez pierwsze kilka dni też nie widziałem, potem ścągnęła się jakaś aktualizacja firmware i mniej więcej wtedy zacząłem widzieć (ale nie wiem czy to zbieg okoliczności).
Sprawdziłem tez ekran LCD mojego tabletu (Nexus 10 - ekran IPS) na tych samych powodów obrazach i nie smuży.

Czy jest jakakolwiek szansa, że to wada telewizora? Czytałem wiele recenzji tego TV i jest chwalony za jakość obrazu, a to smużenie moim zdaniem jest bardzo widoczne, więc jeżeli to nie wada mojego egzemplarza, to nie rozumem skąd te pochwały.

Ostatnia edycja:

Adam75

New member
Czasami = w pewnych scenach. Czasami tego nie zauważam a w pewnych scenach rzuca mi się w oczy. Na przykład gram ostatnio w DA Inkwizycja i gdy wejdę do jaskini to ciemne krawędzie ścian czy innych obiektów właśnie się tak jakby rozmazują.

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Sprawdzałem każdą scenę oraz czujnik włączony i wyłączony - nic to nie zmienia, smużenie zawsze jest.

Ale jeszcze się upewnie - która dokładnie opcja odpowiada za właczanie i wyłączanie czujnika światła?

Czujnik światła jest w zakładce eco jeżeli dobrze pamiętam, musisz wejść w ustawienia systemowe/eco/czujnik światła. Pisze z pamięci więc mogę się pomylić. A wszystkie polepszacze motionflow, itd.... Masz wyłączone ?

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Dzisiaj przyjrzeć się w swoim ale do tej pory tego nie zauważyłem. Jedynie poziome paski szarawe jak rusza się kamera góra dół.

Simplex

Member
Ostatnia edycja:

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Ok zrobie i dam znać tylko niewiem kiedy bo jestem ciągle w rozjazdach. Ale napewno do tej pory czegoś takiego nie widziałem a spędziłem kawał czasu wpatrzony w TV świeżo po zakupie. Tych modeli miałem 2 sztuki i tam tego nie było. Teraz mam 55w815b ale się temu przyjrze.

Simplex

Member
Dzięki. Bardzo zależy mi na ustaleniu, czy to po prostu jest cecha tych modeli, czy mój jest wadliwy. Niestety nie znam nikogo z tym telewizorem, żebym mógł podjechać i porównać.

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Zrobiłem ten test o który prosiłeś i u mnie wygląda tak samo, dlatego nie nagrywałem filmiku. Pewnie jest to bolączka w soniaczach. Ewentualnie może ktoś spróbować przetestować na TV innego producenta. Ciekawe czy też będzie.

Simplex

Member
A jaki masz firmware? Bo ja specjalnie pojechałem z laptopem do marketu Euro gdzie na ekspozycji mają ostatni egzemplarz ze starym firmware i zrobiłem test z czerwonym kwadratem - żadnego smużenia nie było, jeśli było to minimalne, na pewno duuużo mniejsze niż u mnie, więc stawiam, że najnowszy firmware 2.601 coś popsuł.
Co można w takiej sytuacji zrobić, poza czekaniem na kolejną wersję FW która to naprawi? Czy można jakoś wrócić do poprzedniej wersji FW?

Ostatnia edycja:

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Ja mam najnowszy. Przywrócenie ustawień fabrycznych powinno spowodować powrót do oprogramowania które było w TV w momencie kupna. W sklepie mają TV zazwyczaj ustawione na tryb sklep a na nim wady są dużo mniej widoczne. Ciekawe jak mieli ustawione jak ty sprawdzałeś.

Simplex

Member
Ja mam najnowszy. Przywrócenie ustawień fabrycznych powinno spowodować powrót do oprogramowania które było w TV w momencie kupna.
Powinno, ale tego nie robi, a przynajmniej nie tą metodą którą próbowałem: https://sony-paa-pa-en-web--paa.cus...16/~/how-to-perform-a-factory-reset-on-the-tv. - jeżeli znasz inną metodę która faktycznie przywróci fabryczne oprogramowanie, to bardzo chętnie ją poznam i zastosuję.

W sklepie mają TV zazwyczaj ustawione na tryb sklep a na nim wady są dużo mniej widoczne. Ciekawe jak mieli ustawione jak ty sprawdzałeś.
Trafiłem na bardzo miłą obsługę - pozwolili mi podłączyć laptopa do TV i ustawić co mi się żywnie podoba - włączyłem tryb game i wyłączyłem wszystkie ulepszacze. Ghostingu praktycznie nie było.

A na moim tv wygląda to tak:
https://www.youtube.com/watch?v=mhda9g02uA0

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Nie sprawdzałem żadnej metody na tym TV ani 829. Panasonica as650 którego również miałem to przywracałem mu ustawienia fabryczne z rozwijanej listy w ustawieniach i tam po wybraniu tej opcji soft wracał do tego który miałem w momencie kupna.

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Sprawdzałem ten motyw z kwadratem na swoim 9letnim samsungu nie jest on ledowy ale na nim również występuje efekt smugi. Jest dużo mniejszy ale jest. Samsung ma 26 cali i może taką mała matryca w jakiś sposób niweluje smugę że jest ona mniej widoczna.

arss

Klub HDTV.com.pl
vip
Widać mocno, dodatkowo jeżeli dobrze się przypatrzyłem to widać problem z podświetlenie w postaci poziomego ciemnego pasa jak postacią ruszasz góra dół.

Do góry