TV ~55'', 3500-4000zł

Tomasz1899

New member
Witam,
planuję kupić TV, tak około 55''. Wiem, że teraz coraz popularniejsze są telewizory 4K, ale sądzę że przy odległości 3,5 m, to 4K nie będzie widoczne (zwłaszcza że sokolego wzroku nie mam :) ). Absolutnie nie interesuje mnie 3D. Ważna jest oczywiście jakość obrazu, z tego co czytałem to dobrze byłoby mieć matrycę 100/120 Hz niż 50/60 Hz, zwłaszcza że czasami mam zamiar obejrzeć mecz lub w coś pograć. Jeśli chodzi o Smart TV, to nie jest mi potrzebne zbyt dużo zaawansowanych aplikacji, zawsze można przecież podłączyć komputer. Ale ważne byłoby to, aby w przypadku tych aplikacji które są najbardziej przydatne (Youtube, Nefflix, Player.pl) interfejs działał płynnie i był wygodny (dobrze by było jakby była możliwość wybierania za pomocą telefonu z Androidem). Myślałem o Sony KDL-55W755C, ale ten telewizor jest już trudno dostępny w sklepach stacjonarnych, jest może coś innego wartego uwagi w tej cenie?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno na ścianie wschodniej, tv na ścianie południowej
7. Jaki masz obecnie telewizor? Toshiba 32"
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? TV naziemna, PC, USB
9. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 3h
10. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
11. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, sport
12. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie
13. Czy zamierzasz grać w gry? Tak, PC
14. Preferencje co do marki? Sony, Panasonic, LG
15. Preferencje co do wielkości? 55 cali
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami (ale nie lubię oglądać w ciemności)
17. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 zł
18. Jak często wymieniasz telewizory w domu? za często zmian nie ma, ta jest ze względu na rozmiar
19. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak, Youtube, Player.pl, Netflix.

rezyserX

New member
Witam,

Podłacze się pod wątek. Też poszukuje TV 4K 55 cali .

Nie mam ciśnienia na markę
Matryca 100/120 hz

reszta parametrów jest mi de facto obojętna.

Zastanawiam się nad :
TCL u55s7906
Hitachi 55HGW69
Philips 55PUS6561

To chyba najtańsze opcje z matrycą 100 hz ?

ewentualnie jakieś sugestie ?
dzięki

suchy0070s

New member
Bierz Sony 755C lub 755CB, to już ostatnie sztuki z FHD, w tej cenie nie znajdziesz lepszego, poczytaj testy.....a kupisz je za 3100-3200, zawsze możesz zwrócić jeżeli nie będzie Ci cos odpowiadało. Ja lada dzień też sie skuszę na zakup tego tv, bo po co mi słaby 4K,

Witam,

Podłacze się pod wątek. Też poszukuje TV 4K 55 cali .

Nie mam ciśnienia na markę
Matryca 100/120 hz

reszta parametrów jest mi de facto obojętna.

Zastanawiam się nad :
TCL u55s7906
Hitachi 55HGW69
Philips 55PUS6561

To chyba najtańsze opcje z matrycą 100 hz ?

Nie bierz żadnego z tych wyżej podanych , pierwszy ma 50 Hz matrycę i kiepską płynność (problem z efektem teatru ) , drugi to Vestel tylko pod marką Hitachi a o trzecim poczytaj w bardzo żywym wątku na tym forum ( ja oddałem w tydzień po zakupie tego bubla Philipsa ) .
Jeśli szukasz TV z dobrym obrazem to lepiej weź dobre FHD niz tanie 4K .
Rozważ jeszcze UE60J6240 oprócz podanych przez kolegę .

Bierz tegoroczny model czyli Panasonic DS630e.
Niestety jest tylko 50 cali.
120hz, matryca VA. Istatni dobry FHD dostepny bezproblemowo w sklepach.

wiculeszczu

New member
Bierz Sony 755C lub 755CB, to już ostatnie sztuki z FHD, w tej cenie nie znajdziesz lepszego, poczytaj testy.....a kupisz je za 3100-3200, zawsze możesz zwrócić jeżeli nie będzie Ci cos odpowiadało. Ja lada dzień też sie skuszę na zakup tego tv, bo po co mi słaby 4K,

Tak na szybko czym rożni się model sony 755 od 756?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Co do jakości niczym.
Tylko w Sony masz możliwość przedłużenia oryginalnej gwarancji do 5 lat i masz na to czas 300 dni. A i Android jest już 6,0.

Tomasz1899

New member
Od czasu gdy założyłem ten temat ograniczyłem wybór do kilku modeli. Przez moment byłem zdecydowany na Philips 55PUS6561. Ten telewizor wydawał się idealny - dobre recenzje, 4k, 120Hz i jeszcze jako bonus - ambilight. Ale po przejrzeniu tematu o tym telewizorze i zobaczeniu jaka burza jest na jego temat to sobie odpuściłem, nie ma cudów, dobrego 4k i 100Hz nie ma do 4 tys.

Postanowiłem się skupić na Sony:
* FullHD - Sony KDL-55W809C - 4.000 to trochę drogo jak na tylko FullHD, ale z drugiej strony ma 120Hz i jest to sprawdzony model ze świetnymi opiniami.
* 4K - Sony KD-55XD7005 lub Sony KD-55XD8005 - kilkaset złotych drożej niż ten FullHD, ale tylko 60HZ

Coraz bardziej skłaniam się do tego pierwszego FullHD, przy odległosci 3.5 metra i tak nie zobaczę tego 4k, sport będzie lepiej wyglądał w 120Hz, a za kilka lat pewnie będą już jakieś dopracowane i w dobrej cenie telewizory OLED 4K, HDR, 120Hz

Z innych marek to ciekawą opcją wydaje się PANASONIC TX-55CS620E - FullHD z 120Hz w cenie poniżej 3 tys. ale ciężko znaleźć recenzje albo opinie o nim.

Ostatnia edycja:

maniek530

Banned
Samsung 60j6240 - nic w tej cenie nie dostaniesz lepszego - 60" (uwierz robi roznice!), 120Hz, full hd- po ustawieniach obraz bardzo dobry, media wszystkie chodza bez zadnych problemow - moge go polecic z czystm sumieniem.

suchy0070s

New member
A czemu zależy Ci na sklepie stacjonarnym??Ja zakupiłem w hurtowni, sprzedają na Alledrogo, na tabliczce znamionowej data produkcji: 10.2016, gość zapewniał że mają 0h wypracowane, co idzie sprawdzić w menu serwisowym. Zawsze możesz w ciągu 14 dni zrezygnować z zakupów przez neta, w sklepie stacjonarnym już tak nie ma dobrze.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz z tych co podałeś tylko W809 na matrycy 100Hz, pozostałe są 50Hz.
Panasonic 55CS630 jest na matrycy 100Hz i kosztuje 2999 zł z kalibracją.

Do góry