TV 46 cali - tylko jakość

czeslaw.lp

New member
Witam

Poszukuje telewizora :), zdecydowalem sie na wielkość 46"-47" - i to jest jedyny parametr który udalo mi sie ustalić :). Wylecialem z obiegu (ostani TV kupowalem ładnych pare lat temu) idac do sklepu zabiła mnie ilość modeli i różnice w cenie - nie poradze sobie be pomocy kolegów :).

Do rzeczy :
- wilkosć 46-47" (pokoj okolo 30 metrow) - mógł by byc wiekszy - ale raczej mnie juz na to nie stać ;)
- pojdzie na sciane (ale nie jest to konieczne) - ogladanie pod lekkim katem (wieczorami).
- podlaczony do dekodera telewizji N (programy full HD) .
- ogladanie filmow z laptopa 1080p - wysokiej jakosci.

Wskrócie interesuje mnie bardzo dobra jakos obrazow w wysokiej rozdzielczośći (filmy full HD)
, cała reszta gadzetów skype, internet i bog wie co jeszcze jest mi kompletnie nie potrzebna :)

jestem w stanie wydac do 4600 zł - ale tylko za jakosc obrazu :), nie chcialbym placic za te dodatkowe elementy zupelnie niepotzrebnie.

Co możecie mi polecić?

tdx

New member
Bez reklam
czeslaw.lp niestety nie da się kupić dobrego TV bez tych zbędnych bajerów. To tak jakbyś chciał kupić ferrari dla osiągów ale nie chciał dopłacić do skórzanej tapicerki :)
Z TV jest tak samo. Decydując się na dobrą matrycę dostajesz też te zbędne dla Ciebie gadżety.

Karpaj

New member
Bez reklam
Sony 46" HX750
Panasonic 47" ET50
Toshiba 47" VL963
Sharp 46" LE830

Nie napisałeś nic o 3D, ale przy takiej kwocie dostajesz je już w standardzie, więc czy je wykorzystasz, czy uznasz za dodatkowy bajer - zależy tylko od Ciebie.

czeslaw.lp

New member
Dzieki za rady, Wstepnie wszystkie telewizory spelniaja moje potrzeby :)
A jak jest z odtwarzaniem plikow mkv z polskimi napisami - chyba sony cos nie daje rady? (podpinaie plikow z dysku NTFS, lube penka tez NTFS - 32GB).

ichris

New member
Sony nie wspiera mkv. Generalnie czytanie filmów w TV to bardziej bajer niż funkcja jako taka bo niestety działa to ...jako tako ;) Albo formatu video nie wspiera, albo NFTS-u, albo znowu musisz cudować i konwertować napisy np. srt a taki Philips i tak będzie wyświetlał krzaczki zamiast ą, ę ;) Szlag Cię trafi prędzej czy później. Jak masz 4600 na TV to 100 zł na wszystkoczytającą Mantę to chyba nie problem;)? Ewentualnie coś z wyższej półki np, jakiś Asus O!Play.

czeslaw.lp

New member
Nie, to wtedy duzo prosciej podpiac laptopa przez HDMI i wszystko dziala jak nalezy bez cudowania :). To mnie utwierdza w przekonaniu ze to gadzety :).

ichris

New member
No niby tak, ale mimo wszystko nie chciałoby mi się bawić za lapem za każdym razem :) To już kwestia preferencji. Grunt to świadomość, że na sam TV raczej nie ma co liczyć w kwestii wyświetlania multimediów ;)

czeslaw.lp

New member
No tak, ale skoro ja bede odtwarzal duze mkv (4-8GB) z polskimi lietrami, i wszystkie nosniki mam w NTFS - i nie zamierzam tego zmieniać z róznych wzgledów, to to wymaganie nie jest spelnione :) i nastercza wiecej kombinowania przy telewizorze własnie niz wtykniecie jednego kabla. Czyli poszukiwania sprowadzaja sie dalej tylko i wylacznie do swietnej matrycy :)

Przejrzalem te modele i wszystkie wydaja sie godne i chyba w miare w podobnych cenach. Bede musial wybrac sie i obejrzec je narzywo.
Chyab ze ktos moze zasugerowac wiodacy ? :).

czeslaw.lp

New member
Takie ekstra pytanie: - Mocowanie na ścianie do tych gabarytów, ale najlepiej na jakimś ramieniu - chodzi mi o to zebym mogl zmieniać kat telewizora - mocno obracać w prawo - lewo. Telewizor bedzie na koncu sciany/wneki.

Do góry