tuner HDTV

Paolo

New member
Witam,
Część modeli lcd ma tuner HDTV ale większość jest tylko HD ready.
Czy może ktoś ze specjalistów mógłby podać które lcd mają tunery?
Kolega mi wspomniał, że LG 32LX2R ma tuner, jednak jak dla mnie laika nie ma takiej informacji w opisie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Wszystkie popularne LCD mają tunery takie same. Część LCD ma tunery
do obioru telewizji cyfrowej naziemnej i kablowej/ czasem satelitarnej /
DVBT/C
Wszystkie nowe LCD od dłuzszego czasu są HD ready.
Tuner do odbioru HDTV jest rzeczą oddzielną i dopiero TV Loewe nowej generacji będą wyposażone w nie w nowym wydaniu - które wejdą ok. września.

GIMI

New member
Witam

Paolo - tuner w LCD/PDP i oznaczenie HD Ready oraz tuner HDTV nie maja ze soba wiele wspolnego w rozumieniu Twojego pytania.

W kazdym telewizorze, bez wzgledu na marke wbudowany jest jakis tuner aby TV mogl odbierac chocby kablowke. Jesli TV jest stosunkowo prosty to posiada głównie tuner analogowy telewizji kablowej i naziemnej.

Jesli TV LCD/PDP jest wyposazony nieco lepiej może posiadać tuner cyfrowy np. DVB-T oraz tuner cyfrowy kablowy DVB-C.

Na dzien dzisiejszy przynajmniej kilku producentow oferuje TV LCD z tunerami DVB-T, jednakże tuner hybrydowy DVB-T z DVB-C oferuje tylko niemiecka firma LOEWE.

Jak zaznaczył KIKI TV LCD/PDP może posiadać również tuner telewizji satelitarnej (nie potzrebujesz wowczas skrzynki z tunerem pod telewizorem i dodatkowego pilota). Takie rozwiązanie oferuje znowu wyłącznie firma LOEWE (sam mam takie i jest świetne). Masz wówczas dostęp do wszystkich kanałów FTA (bezpłatnych) oraz do płatnych po instalacji modułu CI wraz z odpowiednią kartą.

Inna rzeczą jest tuner HDTV, którego do tej pory nie oferuje żaden z telewizorów na rynku. Mam tu na myśli tuner wbudowany w TV. Na rynku pojawiły się jednak w końcu modele Humaxa HDCI 2000 i 1000 oraz jeden model PACE'a które jako oddzielna skrzynka można użyć do odbioru TV SAT.

Oznaczenie HD REady to fakt dostosowania telewizora (a raczej spełniania przez urządzenie) do pewnych wymagań postawionych przez wystawcę tego znaku. Telewizor HD Ready musi posiadac:

- matrycę wysokorozdzielczą o natywnej rozdzielczości min. 720 linii (wyświetlanie HDTV)
- złącze component
- złącze HDMI z obsługą HDCP

Dla przykładu TV Sharp serii P50/55 i 70 mimo że firma twierdzi, ze jest dostosowany do HDTV, nie posiada znaku HD Ready! ponieważ nie spełnia wymogu dotyczącego rozdzielczości matrycy.

Jesli chodzi o wbudowany tuner HDTV w Loewe to do tego o ile mi wiadomo jeszcze dosc długa droga a rozwiązania te zostaną zaimplementowane w najwyższych modelach - przynajmniej na początek.

Pozdrawiam

GIMI

nowy66

New member
GIMI napisał:
...Inna rzeczą jest tuner HDTV, którego do tej pory nie oferuje żaden z telewizorów na rynku. Mam tu na myśli tuner wbudowany w TV....

No tak nie do końca. Właśnie Humax przedstawił oferte na LDE-HD32S z wbudowanym tunerem DVB-S2. Więcej informacji (info z 25.04.2006) :

http://www.areadvd.de/index.html

I to jest jedyny słuszny kierunek.

pzdr

GIMI

New member
Witam

Nowy66 - no coz, masz racje, nie wiedziałem o tym ale to świeżynka.

Tak więc kolejny wyścig się zaczął...

Pozdrawiam

GIMI

Paolo

New member
Dziękuję za informacje. Mało nie uwierzyłem w plotkę. Nie ma to jak szybka odpowiedź na forum. Dziękuję GIMI, KIKI i NOWY66 jeszcze raz.

Do góry