Witam
Paolo - tuner w LCD/PDP i oznaczenie HD Ready oraz tuner HDTV nie maja ze soba wiele wspolnego w rozumieniu Twojego pytania.
W kazdym telewizorze, bez wzgledu na marke wbudowany jest jakis tuner aby TV mogl odbierac chocby kablowke. Jesli TV jest stosunkowo prosty to posiada głównie tuner analogowy telewizji kablowej i naziemnej.
Jesli TV LCD/PDP jest wyposazony nieco lepiej może posiadać tuner cyfrowy np. DVB-T oraz tuner cyfrowy kablowy DVB-C.
Na dzien dzisiejszy przynajmniej kilku producentow oferuje TV LCD z tunerami DVB-T, jednakże tuner hybrydowy DVB-T z DVB-C oferuje tylko niemiecka firma LOEWE.
Jak zaznaczył KIKI TV LCD/PDP może posiadać również tuner telewizji satelitarnej (nie potzrebujesz wowczas skrzynki z tunerem pod telewizorem i dodatkowego pilota). Takie rozwiązanie oferuje znowu wyłącznie firma LOEWE (sam mam takie i jest świetne). Masz wówczas dostęp do wszystkich kanałów FTA (bezpłatnych) oraz do płatnych po instalacji modułu CI wraz z odpowiednią kartą.
Inna rzeczą jest tuner HDTV, którego do tej pory nie oferuje żaden z telewizorów na rynku. Mam tu na myśli tuner wbudowany w TV. Na rynku pojawiły się jednak w końcu modele Humaxa HDCI 2000 i 1000 oraz jeden model PACE'a które jako oddzielna skrzynka można użyć do odbioru TV SAT.
Oznaczenie HD REady to fakt dostosowania telewizora (a raczej spełniania przez urządzenie) do pewnych wymagań postawionych przez wystawcę tego znaku. Telewizor HD Ready musi posiadac:
- matrycę wysokorozdzielczą o natywnej rozdzielczości min. 720 linii (wyświetlanie HDTV)
- złącze component
- złącze HDMI z obsługą HDCP
Dla przykładu TV Sharp serii P50/55 i 70 mimo że firma twierdzi, ze jest dostosowany do HDTV, nie posiada znaku HD Ready! ponieważ nie spełnia wymogu dotyczącego rozdzielczości matrycy.
Jesli chodzi o wbudowany tuner HDTV w Loewe to do tego o ile mi wiadomo jeszcze dosc długa droga a rozwiązania te zostaną zaimplementowane w najwyższych modelach - przynajmniej na początek.
Pozdrawiam
GIMI