47z3030dg
Witam
Od wczoraj mam od Kikiego toshibe 47". Powiem tyle. Wahałem się między JVC, Sharpem a tą toshibą. JVC odpadło pierwsze na prezentacji. Jakoś mnie nie zachwycił. Pozostała długa i wyrównana walka między Sharpem a Toshibą. Wygrała toshiba rzutem na metę, głównie dzięki możliwości 1080p po componencie, czego sharp nie umie (a co do starego x360 się przydaje bardzo).
Mikro recenzja:
- [8/10] SD - jak poprzednik, mam kablówkę aster (analogowa) - super to wygląda, nie spodziewałem się tak dobrej jakości, pomijając kanały jak TVTrwam, czy Plus, to reszta jest więcej niż zadowalająca
- [9/10] SD - aster, kablówka cyfrowa, tutaj to już jakość DVD (HBO)
- [9/10] DVD - jakość pierwsza klasa, lepiej niż w SD, na pewno gorzej niż fullhd, jestem bardzo zadowolony.
- [8/10] DVR - w zależności od jakości nagrania i kanału z jakiego było nagrywane, raz lepiej, raz gorzej, średnio 8.
Konsole:
- [7/10] PS2 (scart) - gorzej niż w przypadku zwykłej telewizji , sam nie bardzo wiem dlaczego, ale nie jest to jakiś strasznie fatalny obraz. Pierwsze wrażenie jest paskudne [5/10], ale jak już zacznie się grać, to spokojnie można dodać 1-2 oczka do wyniku
- [11/10] x360 - przy dokładnym mapowaniu pixel-by-pixel, obraz urywa głowę, co ciekawe, można wymusić dokładne skanowanie dla obrazu 720p, co powoduje wyświetlenie go na środku z ramką (można ale nie trzeba, zaznaczam)
Wrażenia:
- kolory - bardzo ładne, nie widziałem zbytnio róznic między toshibą a sharpem (sharp lekko się różowił, ale to pewnie subiektywne odczucie)
- kontrast - wystarczający, nie mogę narzekać
- smużenie - brak, brak i jeszcze raz brak
- 100/120Hz - nie wiem czy działa czy nie, ale na tym tv nie widzę nieładnego ruchu, przeskoków czy szarpania obrazu bez wzgledu na kanał czy sygnał jaki dostaje, duży plus dla niego
- dźwięk - nie jestem audiofilem, dla mnie gra dobrze.
- czerń - jest czarna, kropka.
- kąty - no tutaj to wszyscy narzekają, niestety w tym aspekcie z całej trójki (Sharp, JVC, Toshiba) wypadła najgorzej. Co dziwne, kąty poziome są bardzo dobre, nie ma najmniejszego problemu oglądania obrazu z boku, nawet pod dużym kątem. Jednak z jakiegoś powodu kąty pionowe są bardzo, ale to bardzo niefajne. Wystarczy zejść z lini środka tv, by czarny zaczął zamieniać się w szary. Stąd ważne jest ustawienie tv na odpowiednim poziomie (warszawa, arkadia, saturn, ustawiono tv prawie na ziemi, wygląda bardzo słabo, ale wystarczy kucnąć,by zrobił się znowu czarny).
- odległość do TV - mam jakieś od 2.7 - 3.5m (dwie kanapy), 47" pasuje jak znalazł dla obydwu kanap.
- zmienianie kanałów - szybko, nie tak szybko jak w moim ostatnim CRT, ale równie szybko jak w DVR czy magnetowidzie
- buczenie/ciepło - trochę jest ciepły, ale bardzo cichy
Czego mi brakuje (po jednym dniu męczenia):
- możliwości zdefiniowania dziesiątek profili, chciałbym móc zdefiniować dla każdego kanału osobne ustawienia kolorów, wygładzania, redukcji szumów, podświetlenia, itp., ale się nie da, jest jedno dla wszystkich kanałów i wejść.
- pilot jest nastawiony na podłączenie tv do telewizji cyfrowej, bardzo dużo funkcji samego tv jak i pilota do tego się odnosci, niestety aster nadaje cyfrowo, ale przez dekoder, więc te wszystkie cuda nie działają.
- redulacji tv na podstawie w pionie, czyli jak monitora, podnieść go trochę do gówy, opóścić, etc.
- dodatkowych złącz typu component, mam trochę urządzeń i będę musiał chyba kupić switcha.
- zegarka - ma możliwość wyświetlenia w rogu zegarka z telegazety, ale niestety nie wszystkie kanały maja telegazetę, więc tam nie ma zegarka, a by się przydał (czasem się przydaje, prawda?

- pilot do tv - muszę się przyzwyczaić do tego, gdzie ta toshiba ma czujnik pilota, bo często zdaża mi się wciskać klawisz na pilocie i nic się nie dzieje, trzeba go dobrze skierować i wtedy jest ok.
- nie potrafi zagotować wody na herbatę i robi niedobre tosty.
To chyba tyle, więcej się nie da potestować. Nie sprawdzałe BD czy HD-DVD, bo na razie nie mam, ale filmy wysokiej rozdzielczości (720p) z X360 wyglądają masakrycznie fajnie.
Pozdrawiam