mini test LCD - sygnał z kamery full HD
Chciałbym zapytać czy ktoś kiedykolwiek sprawdzał jak LCD - ki radzą sobie z sygnałem z jakiejkolwiek kamery full HD ? Z reguły wszyscy spędzają czas na dyskusji i sporach co wybrać plazma kontra lcd pod kątem rozmaitych sygnałów z DVD, Blu-Ray, n-ki, Polsatu, Cyfry +, analogu itd . Ostatnio kolega przymierzał sie do kupna kamery Panasonic HDC-SD1EG-S. Ciekawa kamerka bez specjalnych wodotrysków, nagrywająca na karty SD, 1080i, trzy przetworniki . Poprosiliśmy sprzedawcę w Media Markt o podpięcie kamery początkowo do Sharpa LC46XD1E. Obraz jak na 1080i z wnętrza sklepu okazał bardzo nie zadowalający. Nie całkiem ostre kontury, cienkie kolory. Drugim telewizorem był Samsung LE-46M87B . wrażenia podobne do poprzednika. Może ciut lepsze ze względu na lepszą czerń. Jednym słowem
cienizna... Zdawało się, że kamera po prostu nie jest godna zainteresowania. Tknęło mnie jednak, pamiętając o blaskach i cieniach LCD-ków by poprosić o wpięcie kamerki do słynnej plazmy Pioniera PDP-LX508D . I cóż sie okazało ... Obraz z plazmy gdyby mu dodać jeszcze tylko trzeci wymiar byłby perfekcyjnym lustrzanym odbiciem rzeczywistości. Ostrość, kolory i kontrast idealny.
To wtrącenie dedykuję wszystkim, którzy czekają na możliwość sprawdzenia Toshiby serii ZF - sam czekam na to TV jednak na razie w Krakowie brak.
Każdy kto bawi sie w nagrywanie z kamery powinien sobie zdawać sprawę jak cienko radzą sobie LCD-ki , przynajmniej na dzień dzisiejszy z obrazem z kamery w warunkach sztucznego oświetlenia. Nie chcę oczywiście przyczepiać wątku pt. Walka LCD z Plazmą . Jednak kamerzystów amatorów i nie tylko uczulam na testowanie kamer przed zakupem raczej na telewizorach plazmowych.
Może ktoś orientuje się czy i gdzie na dzisiaj można obejrzeć 46ZF335 w Krakowie ??