Dziękuję za odzew, destructor.
Od sygnału stacji dużo zależy.
Nie podoba mi się ta myśl, bo nie daje nadziei

. Kiepski sygnał potwierdzałaby "pixeloza krzaczasta" na Discovery, Polsacie i TV4. Natomiast sprawdziłem ponownie: u mnie brzęczenie raczej od stacji nie zależy, ew. różnice są minimalne. Pytanie czy to słaby sygnał poszczególnych stacji/kanałów czy (albo "i") słaby sygnał z Vectry. Jak to zweryfkowac? Bo nie wiem, czy atakowac Discovery i Polsat czy Vectrę
Choć też natknąlem się na wpisy że przyczyną może być kabel i wiele tv ma taką przypadłość
To do mnie przemawia, bo daje nadzieję. Rozmowa z technikiem podłączającym Vectrę (firma zewnętrzna) podsunęła mi myśl, że może chodzi o niedostateczną jakośc kabla, który, np: ma słabe ekranowanie (nie plotę bzdur?

). Albo wie o sygnale do d..y i mnie wpuszcza w maliny

Chociaż to firma z zewnątrz, więc może...
Nie możesz inaczej podłączyć TV do dekodera tylko przez SCART?
A co, SCART be? Mogę kupic HDMI, ale do dekodera z gniazdem SCART i tak będę potrzebował przejściówkę. Nie wyjdzie na to samo? Może lepiej dobry kabel 2xSCART? Nie prowokuję, czytałem o kablach na forum, rozmawiałem na żywo z "wiedzącymi"

, ale nie powiem, że nie mam wątpliwości, więc potrzebuję jak krowa na miedzy: w moim przypadku 2xSCART w dobrym kablu czy HDMI z przejściówką na SCART w dekoderze?
jeśli byłoby to zgodne z wpisem na elktrodzie to chyba przy wyświetleniu całego białego ekranu i zwiększeniu głośności na maxa powinno być słychać brzęczenie
Hmmm..., tam jest odwrotnie, niż u mnie: u mnie brzęczy przy jasnym, tam - przy ciemnym.
Ogólnie jednak faktycznie jasnośc sprzęga się z tym brzęczeniem.
Przykład sceny z filmu: słoneczny dzień, zima, zaspy, spacer, bohater szepcze wybrance miłosne wyznanie... przy urągającym zasadzie przyzwoitości radosnym brzęczeniu i popierdywaniu telewizora

Tak naprawdę, jeśli wątek na elektrodzie odzwierciedla mój przypadek i kilku osób na tym forum, to chyba nie świadczy to dobrze o marce/produkcie.
Pozostaje jescze sprawdzenie jutro tego kabla antenowego wchodzącego do dekodera. Ściągnę trochę izolacji i zamontuje na nim wtyczkę raz jeszcze, bo teraz chyba się trzyma na 1 druciku i zobaczymy.
Nie wiem co jeszcze mógłbym sprawdzic... Czy ktoś może podsunąc jakiś nowy trop? Pliiiis!
Ja natomiast mam inny mankament. Czasami "zawiesza" mi się pixel w lewym górnym rogu ekranu, tuż przy lewym brzegu i tak trzeci od góry.
Oby szybko przeszło, choc zniechęcony moim "szczęściem" do sprzętu elektronicznego, to optymistą nie jestem.