Servo , na dekoderze n-ki masz przycisk RES , musisz nim przestawić z trybu DVI na tryb np. 1080i-HDMI, wówczas będzie obraz i dźwiek, gdyż w trybie DVI musisz podłączyć dodatkowy kabel na nagłośnienie zewnętrzne , przestawianie odbywa się przy wielokrotnym naciskaniu tego przycisku lub jego przytrzymywaniu.
Bawiłem się tym i dalej nie ma dzwieku przez Hdmi.Natomiszt dekoder nki pracował poprawnie z monitorem Iiyama
Jaki jest w takim razie sens używania wejścia hdmi jeśli dźwięk trzeba osobnym wejściem podać? Niemniej właściciele n-ki mają problemy z dźwiękiem na xv733, niektórzy tylko na niektórych kanałach.
Tam mam ustawienie tylko dolby digital i (T/N) .Resem na n-boxsie sie bawiłem i nicServo shogo, jeszcze sprawdź dokładnie ustawienia w N-boxie , tzn w Menu->Ustawienia->Telewizor , bo możesz tam mieć wyłączoną opcje HDMI.
![]()
Jeszcze tu:( wchodzisz na np. AV , w tym czasie odpalasz dekoder i wracasz na hdmi ) i zadziałało.
Myślę że należy się w takich przypadkach kontaktować z gościami od n-ki.HDMI (2)
Inaczej postępujemy podczas podłączenia telewizora plazmowego i LCD.
Warto dokonać testu i porównania, które łącze jest dla nas najlepsze. Bierzemy pod uwagę wyjście HDMI i YpbPr zwane komponentem w celu uzyskania wysokiej rozdzielczości HD 1080i.
W pierwszej kolejności podłączamy kabel HDMI. Na przednim panelu dekodera za pomocą przycisku RES tym razem wybieramy rozdzielczość 1080.
Ważne: jeśli podczas oglądania programów słyszymy przerywany dźwięk dokonujemy małej zmiany w ustawieniach i podłączeniu. Przycisk RES w trybie 1080 przytrzymujemy kilka sekund do momentu aż dekoder wejdzie w tryb DVI. Na wyświetlaczu pojawi się potwierdzenie trybu 1080 DVI. Wówczas z dekodera z wyjścia AUDIO dźwięk podłączamy dodatkowym kablem do telewizora , który posiada wejście AUDIO razem z wejściem HDMI. Najczęściej jest to kabel Jack-2 RCA lub 2 RCA-2 RCA popularnie zwanym cinch.
Utrudnienie to jest spowodowane technologią HDCP , która istnieje w celu ochrony programów przed kopiowaniem. Jest natomiast zaleta podłączenia w trybie DVI , a mianowicie pilotem dekodera możemy regulować poziom głośności oglądanych programów bez poszukiwań pilota od telewizora.
Gdy telewizor nie posiada wejścia audio sparowanego z wejściem HDMI dokonujemy podłączenia za pomocą kabla komponent. Uzyskamy równie wysoką jakość jak za pomocą kabla HDMI.