Witam wszystkich - ja mam 46WL768 od dzisiaj

wcześniej 52ZF355 - jednym słowem inna jakość na plus oczywiście !!!
Dziś konfigurowałem podłączenie z kompem więc włączam się do tematu - nie udało mi się skonfigurować bezprzewodowo niestety - cały czas był wyświetlany problem a próbowałem na wszystkie możliwe sposoby - najpierw z automatu, potem wpisywałem ręcznie adres mac przez kompa bezpośrednio do routera i pomimo że było widac tośkę nie chciała się dodać do obsługiwanych urządzeń ...

poszedłem dalej i wpiąłem wtyczkę lan - poszło bez problemu zasugerowałem domyślne wyszukanie adresów mac i od razu mogłem otwierając plik w kompie zobaczyć go na tosi

całkiem niezły efekt przy chęci pooglądania prostych filmików słabej jakości zgranych z komórki...
natomiast żeby nie było tak różowo mam pytanie co do próby wyregulowania opóźnienia obrazu w stosunku do dźwięku puszczonego z n-ki optykiem. Dziś zauważyłem oglądając Opole że troszkę obraz nie nadążał za muzyką - sprawdzałem inne kanały i własciwie było ok.
drugie pytanie mam co do zwrotnego kanału ARC po HDMI jak go wydobyć - czy tym kanałem uzyskamy przejście dźwięku przestrzennego z n-ki ? czy tylko stereo ? aby korzystać z przestrzennego musimy pójść bezpośrenio z dekodera do ampli ? Zależałoby mi na skorzystaniu z Dolby Volume ale w połączeniu z dźwiękiem przestrzennym a nic nie znalazłem w instrukcji na ten temat.