Witam imiennika, jak się domyślam
jeśli chodzi o konfigurację PS3 Media server, to wygląda to tak:
291_ps3_ms_config_2.jpg - Darmowy hosting obrazków, zdjęć
(screen'a zamieściłem na pierwszym lepszym serwisie do upload'u obrazków)
Jedyne co zrobiłem, to wybrałem swoją bezprzewodową kartę sieciową na liście interfejsów, Media server sam sczytuje IP komputera i ustawia domyślny port 5001, który będzie ok, o ile żadna inna usługa nie jest na kompie uruchomiona na tym porcie.
Zresztą, to co robi Media Server można zobaczyć w zakładce "Śledzenie", tzn., że wybiera takie IP, taki port, tworzy gniazdo (socket) itd...
To, co mnie na początku zmyliło to fakt, że na zakładce "status" pokazywał, że jest niepołączony (wielki X), mimo to TV go 'wykrył' i można było korzystać z zasobów kompa na TV. Generalnie w zakładce 'status' raz pokazuje, że jest połączony, raz że nie, ale TV go widzi i tak.
Jak zmienia się ustawienia PS3 Media Servera, to trzeba kliknąć "Zrestartuj Serwer" u góry, wtedy łapie nowe ustawienia.
Ogólnie nie używam tego programu, prawdopodobnie wymaga on zgłębienia i odpowiedniej konfiguracji (szczególnie w zakresie transkodowania), ażeby cieszyć się jego zaletami. U mnie to wygląda tak, że część filmów odtwarza z niezsynchronizowanym do obrazu dźwiękiem, część odtwarza ok, a są takie pliki video, których nie odtwarza w ogóle - nie wnikałem w szczegóły dlaczego, czasami w logach wyskakują błędy java itp... więc to wszystko jest pewnie do skonfigurowania, ale nie bawiłem się nim ( może to błąd i jeszcze wrócę do niego ).
Jeśli już, to używam Serviio, który zdecydowanie lepiej ogarnia temat, odtwarza mi wszystko, synchro dźwięk - obraz jest ok, poza tym ma fajną funkcję "źródła online" - po wgraniu odpowiednich plug-in'ów, można za pomocą linków RSS oglądać niektóre nagrania z niektórych stron
Tak sobie właśnie myślę, że w kwestii różnic w transkodowaniu pomiędzy PS3 Media Server i Serviio, być może przyczyną jest kodek używany przez te aplikacje - PS3 MS używa MEncodera, a Serviio - ffmpeg. Ale, jak wspomniałem - nie wnikałem.
Hope it helps, jak mawiali starożytni górale
być może inni użytkownicy PS3 Media Servera podzielą się jeszcze swoją wiedzą i podpowiedzą jak to wszystko poustawiać, żeby działało bezbłędnie. Temat z pewnością jest do ogarnięcia, ale pewnie wymaga chwili czasu, a skoro ktoś być może ma wszystko poustawiane jak należy..
pozdrowionka