Nie może Ci zagwarantować. Wszystkie matryce OLED mają natywnie duży stuttering (drania ruchomego obrazu), dużo większy jak na matrycach LCD. Wynika to z technologii ich produkcji. Potwierdza to także tabela recenzentów RTINGS na stronie:
https://www.rtings.com/tv/tests/motion/stutter (trzeba kliknąć pod tabelą "SHOW MORE" by się cała rozwinęła), gdzie OLEDY mają fatalny - bardzo niski wynik testu stutter i zajmują dosłownie ostatnie miejsca tabeli.
Stutter oczywiście jest widoczny w typowych materiałach z telewizyjną czy kinową ilością klatek/s (23/24/25). Na demkach w sklepie czy w YT, które są robione w 50 lub 60 klatkach, stuttera nie widać, dlatego na żadnym pokazie, widz tego nie wyłapie, zadowolony kupi TV, przyniesie do domu, włączy telewizję, Netflixa i się mocno rozczaruje problememi, jakich na pokazach nie wyłapał.
Oczywiście stutter można w znacznym stopniu wyeliminować upłynniaczem ruchu. Problem w tym, że tak duży stutter wymaga dość mocnej ingerencji i nie pozostaje to bez skutków ubocznych w postaci artefaktów czy regularnego poszarpywania (judder). Nie da się ustawić tak upłynniacza, by uzyskać złoty środek. Jest albo mały stutter albo judder + drobne artefakty w dynamicznych scenach. Tragedii nie ma i wiele osób uzna, że zaakceptuje taki ruch. Ja po wielu testach uznałem, że wszystkie gotowe ustawienia ruchu w zakładce TruMotion są fatalne dla niskoklatkowych materiałów. Mój kompromis natomiast polegał na wybraniu ręcznych ustawień użytkownika i tu proponuję:
Dla NETFLIXA czy innych platform streamingowych z materiałem 23/24 klatki:
De-judder: 4-6 (wybór zależy od ilości klatek filmu, ja ustawiłem ostatecznie na 6)
De-Blur: 0
OLED Motion Pro: wył. (tu BFI robi tylko szkody więc lepiej nie włączać)
Dla telewizji, która ma 25 klatek/s (ja miałem podpięty dekoder Ultrabox z NC+ (obecnie Canal+)) ale to samo będzie się tyczyło streemengowej telewizji:
De-judder: 6
De-Blur: 5-10
OLED Motion Pro: wył.
Na tych ustawieniach ruch jest w miarę poprawny, drgania (stutter) są raczej małe, nie ma w ogóle juddera, ruchomy obraz jest ostry ale może sie już pojawiać lekka nadpłynnośc lub małe artefakty w dynamicznych scenach. W typowej telewizji jest nieco lepiej jak na większości filmów z Netfilxa, czy innych platform VOD, bo telewizja nadaje w 25 klatkach.
Ogólnie jest nieco gorzej niż na moich telewizorach LCD, które mam w domu ale jakiejś dużej tragedii nie ma.
W ustawieniach upłynniacza, mamy tak mało opcji, że w 2-3 wieczory możemy na spokojnie przetestować wszystkie możliwe kombinacje na różnych materiałach testowych.
Oczekiwanie więc, że może jakaś kalibracja uczyni cuda i całkowicie rozwiąże problem na tym polu, jest nierealnym marzeniem.
Warto też odnotować, że Vincent z HDTVTest zauważył w bezpośrednim porównaniu, że OLEDY od SONY lepiej rodzą sobie z upłynnianiem ruchu od LG C1 (i chyba ogólnie od całej rodziny LG).