Obraz:
Blu-ray 4K (z PS5)
Przetestowałem V jak Vendetta, Interstellar, Dune (2021)
Ustawienia PS5 – Wzmacniacz (HDMI), 5.1, DTS
Wszystkie filmy posiadają ścieżkę DD5.1
PS5 „nadaje” wszystko w HDR10.
Nie da rady opisać jakości obrazu a zdjęcia tego nie oddadzą, ale przy włączenia lokalnego ściemniania na duże, czarne pasy są po prostu czarne.
Interstellar – sceny w kosmosie, gdzie najlepiej widać odcięcie statku na tle gwiazd nie tworzą bloomingu. Płynność jest też świetna w moim odczuciu, wreszcie szybkie sceny nie są jedną wielką plamą.
Dune – Również najlepiej się prezentuje z dużym lokalnym ściemnianiem.
Każde źródło defaultowo ma osobne ustawienia obrazu, możecie zastosować do wszystkich jednak nie radzę. Każdy typ HDR ma trochę inne ustawienia i np. nie wyświetla tych dostępnych dla innych trybów. I bardzo dobrze. Nie radzę ustawiać jednego dla wszystkich. Np. Dolby Vision wygląda dla mnie najgorzej jeśli nie pogrzebie się w ustawieniach czerni. Z kolei HLG najlepiej w ogóle nie ruszać.
Aplikacje w Google TV
Disney+ - Materiały w Dolby Vision dla mnie tylko z lokalnym ściemnieniem dużym. Wyłączam wszystkie korekcje MPEG i upłynniacze bo tego się na da oglądać. Nie mam się do czego przyczepić.
Thor Ragnarok serwuje z kolei Dolby Vision IQ – to jest dopiero dziwoląg. Klan połączony z wyklejankami na tle. Samemu trzeba to zobaczyć, ale dla mnie tego się nie da oglądać. Dla tego HDR są ustawienia Jasny i Ciemny. Ciemny gra idealnie, z wyłączonymi wszystkimi upłynniaczami.
Dla innych aplikacji jest dokładnie tak samo. Kilka kliknięć i dobierzecie odpowiednie parametry dla siebie.
Żeby nie było tak słodko blooming (rozświetlanie) wokół napisów nadal występuje, ale w porównaniu z tv z którymi się stykałem nie rozświetla pół ekranu. Widać, że te ~1920 robi robotę.
Żeby to zjawisko ograniczyć prawie do minimum, tam gdzie możliwe stosujcie tło napisów półprzezroczyste i np. szary kolor napisów. Netflix niestety nie oferuje zmiany wyglądu napisów więc najbardziej wkurza.
UHD z satelity
Przetestowałem Hotbird 4k, SES Astra, Nasa TV
Jeśli chcecie zobaczyć prawdziwą czerń. SES Astra Demo serwuje zapętlone nagranie gdzie duże białe napisy są serwowane na czarnym tle. I tu widać prawdziwą moc tego ekranu, bez żadnych zmian, czarny jest jak smoła, napisy świecą jak szalone, nie ma żadnej aureoli czy bloomingu wokół nich.
Hotbird 4k z kolei prezentuje się w HLG jak dobrze pamiętam, ma największy bitrate ~30MB/s, zwierzątka, muzea, idealne do dostosowania sobie obrazu.
TV naziemna
No jest, działa. Nie używam, podpiąłem dla testów.
Granie na PS5
4K, 60FPS – pierwszy raz w życiu zobaczyłem jaką to grafikę serwuje (Death Stranding, Guardians of Galaxy) Opad szczeny i tyle. Nie bawcie się za to ustawieniami od TCL Mistrz gry lub ten pasek dowcip – nic to nie daje i nic tam nie działa.
Do zrobienia – tylko 60Hz, nie udało mi się ogarnąć tych mitycznych 120Hz. Czekam na lepszy kabel HDMI, możliwe że stockowy z PS5 po prostu nie obsługuje.
Podsumowanie:
TV kosztuje w momencie pisania tekstu 12.5k.
Jak pisałem wcześniej nigdy nie miałem przekonania do OLED, choć wygląda fenomenalnie, jednak jak widać porządny miniLED też potrafi.
Jeśli wybieracie 75’ (65’ ma o połowę mniej dimming zones) i przesiadacie się z dużo mniejszego, pierwsze wrażenie (siedzę około 2m od ekranu) będzie IMAXo podobne. Przyrodnicze z Apple TV lub Netflix wgniatają w kanapę.
Czerń przy odpowiednich ustawieniach potrafi być czarna i dla laika jak ja nie widzę różnicy między OLED. Blooming występuje praktycznie tylko na napisach i to też w bardzo nikłej poświacie dookoła.
Obsługa tv jest fatalna, żonglerka pilotami, głupie rozwiązania, próba domyślenia się co autor miał na myśli tłumaczeniem. Nie działające rekomendacje (brak grafiki) z Amazon Prime Video których nie można się pozbyć. Wiele do poprawy.
Biorąc jednak pod uwagę całokształt, nie można nie dać temu sprzętowi dobrej oceny. To jest taki typowy przedstawiciel aspiracji:
- jestem piękny, ale jakiś syf pod folią/matrycą się dostał, plastik z tyłu można sobie wciskać do woli, obramowanie ma fabrycznie już skazy
- mam wszystko, ale nie daje użytkownikowi prostoty obsługi i wykorzystania tego wszystkiego (Mistrz gry, Quick Panel)
Całokształt – 4+/6
Matryca – 5+/6
Nie wiem co byście chcieli wiedzieć jeszcze, piszcie postaram się testować.
Babole c.d.
Tidal – nie można wyłączyć ekranu by zostawić tylko audio, bo każdy przycisk na pilocie przypisuje się do menu Tidala. Ergo nie można włączyć quickpanelu gdzie jest ta opcja.