Dobra moi drodzy, parę słów ode mnie. Co prawda nie obejrzałem jeszcze nic na spokojnie, bo późno mi się udało tę landarę wypakować, skręcić i ustawić, ale puściłem parę rzeczy testowo i przeklikałem się po menusach.
Przede wszystkim: obraz jest super. Miałem pewną obawę, że po przesiadce z OLEDa będzie gorzej, ale nie jest. Oczywiście muszę obejrzeć na spokojnie kilka filmów które znam, niemniej dimming działa fajnie, kolory są żywe no i jak zaświeci jakiś highlight to jest dużo jaśniej niż na OLEDzie. Pierwsze wrażenie jest bardzo dobre, ale muszę się bardziej oswoić ze sprzętem, nie chcę się podniecać po paru godzinach raptem
Spodziewałem się po waszych postach, że soft będzie tragiczny, ale nie jest tak źle (tylko zaznaczam, że nauczony waszymi doświadczeniami wybrałem sobie język GUI angielski co każdemu polecam, zamiast się domyślać co tam google translator miał na myśli).
Ustawienia obrazu tylko są jakoś***tak porozrzucane + kliknięcie jakiejś opcji cofa poziom wyżej, co utrudnia porównanie różnych ustawień, bo ekran się przyciemnia przy takim poruszaniu się po menusach.
Sprawdziłem póki co odtwarzanie z mojego playera BR 4K w formacie HDR10 i Dolby Vision - wszystko OK, później odpalę coś z HDR10+ bo już nie zdążyłem
Co do audio - wbudowane głośniki są na prawdę przyzwoite, ale nie będę ich za często słyszał, bo nic nie zastąpi trzęsącego pokojem soundbara z subem.
ARC/eARC - zarówno Atmos jak i DTS HDMA idą do soundbara prawidłowo przez TV, soundbar pokazuje też że jest faktycznie w trybie eARC a nie tylko ARC. W moim starym TV musiałem włączać w odtwarzaczu bluray tryb kompatybiloności dla DTS (zgodnie z oczekiwaniami bo tam było tylko ARC bez e), tutaj wszystko śmiga.
Nie moge tylko uruchomić VRR z PS5 - klikam w game masterze i jest ciągle OFF, a konsola mówi że VRR nieobsługiwane. Kable wydaje mi się że mam obsługujące wszystko, podmieniałem, próbowałem na portach 144hz i 120hz i nic, chetnie jakieś podpowiedzi usłyszę
A no i dwa piloty to jest wymysł jakiegoś chorego umysłu.
PS: na xda-developers są już jakieś nowsze softy do pobrania, ale póki co nie kombinuję