ufff... przebrnąłem przez wiele recenzji i dyskusji na forach
większego mętliku być już nie może
ogólne wrażenie, jakie odnoszę, to takie, że ścierają się puryści vs "zwykli" użytkownicy
wiadomo, że puryści zawsze coś znajdą
...i mają w zwyczaju porównywanie telewizorów z dwóch różnych biegunów cenowych
jest też trzecia kategoria, w której znajdują się mędrcy forumowi oraz sprzedawcy
Ta grupa ciągnie linę w swoją stronę z zaciekłością jakby bronili niepodległości
dlatego prosiłbym o wypowiedzi takich użytkowników, którzy posiadają ten telewizor i mają wyrobione zdanie na podstawie codziennego użytkowania
sam jestem posiadaczem 55" OLEDa LG 55CX3LA (sypialnia) i 65" LEDa SAMSUNG 65UE8002 (salon) i chciałem sobie zmienić na coś większego. Coś, co zrobi różnicę, a jestem pewien, że 85" zrobi efekt przeskoku i wrażenie WOW. Zacząłem się rozglądać i poszedłem tropem, że jak zmieniać to zmieniać nie tylko rozmiar, ale i technologię. Wiadomo było, że na OLEDa w tym rozmiarze, nie wydam takiej kasy, więc padło na miniLED.
Jednak im więcej czytam, tym bardziej głupieję. Przerażają mnie:
- szare paski w filmach panoramicznych
- sprane kolory i słaby kontrast w HDR w ciemnych scenach (w Dolby Vision też?)
- problemy z ruchem (rozrywanie krawędzi? ghosting?) - naprawdę jest to możliwe przy panelu 120Hz? (oba moje dotychczasowe TV mają 120Hz i jakoś u siebie tego nie widzę)
- podpowiedzi typu, by wyłączyć lokalne wygaszanie/zmniejszyć do minimum, to wtedy jest lepiej (jedna z dwóch głównych zalet tego TV, czyli pierdyliard stref wygaszania i mamy z tego nie korzystać, bo tak lepiej? Really?)
naprawdę, Drodzy Użytkownicy tego TV, macie tego typu problemy?
P.S. nie znam Firmy TCL i Jej zwyczajów (wyraźnie za krótko jest w mojej świadomości, bym miał zdanie na ten temat) Czy mają w zwyczaju wydawanie poprawek w postaci nowego Firmware, czy raczej olewają i wydają zamiast tego nowe modele?
Dziękuje i pozdrawiam!