Panowie pytanie blachę, ale kto wie gdzie w 807 zmienić nazwę urządzenia na własną a nie całe i model.
Moim zdaniem oba są dobre i podobne jeśli chodzi o jakość obrazu, z różnić to w philipsie masz 4 stronny ambilight, otwarty system android tv i lepsze głośniki (2.1 70W). LG zamknięty system WebOS (nie wiadomo jak długo będzie wsparcie aplikacji), pilot magic i głośniki (2.2 40W). Ambilight w grach robi świetna robotę, sam mam 55oled804 ze starszą generacją ambilight a do tego podpięte PS5.Panowie tv pod ps5 PC i całą resztę do czego się wykorzystuje nowoczesny sprzęt tego typu 807 czy c2 w wersji 48 cali ?
Jaka cena za 65 807??Wreszcie promocja na modele z serii.
W chyba wszystkich telewizorach są karty sieciowe 100 Mbps. Szybsze nie są potrzebne. Jeśli jednak z jakichś powodów zależy Ci na większej przepustowości (po co?), to pozostaje Ci połączenie WiFi ac (u mnie speedtest pokazuje 300 Mbps, net mam 600Mbps) lub zakup karty sieciowej 1Gbit na USB 3.0 i podpięcie jej pod USB 3.0 w TV.Na moim nowym 65OLED807 nie mogę uzyskać przepustowości sieciowej większej niż 100Mb/s
Internet do domu mam po światłowodzie 1000/200 Mb/s
Pomiary wykonuję za pomocą Internet Speed Test (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rma.speedtesttv)
Przewodowo RJ45 (oczywiście switche i kable w sieci są gigowe kat 6) - osiągam max 97Mb/s (upload i download)
Bezprzewodowo WiFi rezultaty mam podobne (komputer w tej samej sieci WiFi spokojnie przekracza 100Mb/s)
Proszę o info czy w tym TV gniazdo RJ45 obsługuje 1Gb/s czy "tylko" 100 Mb/s?
Macie jakieś wskazówki do wykorzystania pełnej prędkości z Internetu?
Mariusz
W chyba wszystkich telewizorach są karty sieciowe 100 Mbps. Szybsze nie są potrzebne. Jeśli jednak z jakichś powodów zależy Ci na większej przepustowości (po co?), to pozostaje Ci połączenie WiFi ac (u mnie speedtest pokazuje 300 Mbps, net mam 600Mbps) lub zakup karty sieciowej 1Gbit na USB 3.0 i podpięcie jej pod USB 3.0 w TV.
generalnie jest tak jak piszesz, na ilość transmisji składają się jeszcze fps, głębia koloru, rodzaj i jakość dźwięku (próbkowanie, głębia)Ale w czym widać, bo na pewno nie w jakości obrazu.
Z resztą, dobrze to widać na zrzucie dołączonym przez Ciebie - połączenie ma szybkość 180Mbps ale karta sieciowa pobiera tylko bardzo małe paczuszki danych co jakiś czas i 90% czasu się "nudzi" (linijka niżej). Równie dobrze mógłbyś mieć połączenie 10x mniejsze.
Na jakość obrazu wpływa rozdzielczość i kompresja przesyłanego materiału (+ ewentualnie dodatki typu HDR itp jeśli są dostępne). Szybkość połączenia ponad wymagane minimum nie wniesie już nic więcej do jakości obrazu/dźwięku.