Witam, poszukuję telewizora do ogólnego zastosowania, dużego do małego pokoju 12m2.
1. odległość od ekranu? 2-2,5m lub bliżej
2. jak słońce świeci w pokoju - z prawej strony po południu, nie bezpośrednio na ekran, pokój jasny
3. Jak duży jest pokój? ok. 12m2
4. Preferowana technologia - led
5. jaki masz obecnie telewizor? LCD Samsung 32" ( można podejrzewać, że początki technologii LCD )
6. jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, motoryzacyjne, naukowe, wszystkie materiały w HD
7. oglądasz w dzień czy wieczorem: 50/50
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej z oświetleniem sufitowym, chyba, że w nocy to w mroku.
10. matryca błyszcząca czy matowa? nie ma różnicy
11. preferowana wielkość telewizora? Tutaj problem bo chciałbym 55" ale czy odległość moja na to pozwala ?
13. czego nie lubisz w telewizorach? Kiepskiego dźwięku z głośników wbudowanych
14. jakie urządzenia będą podłączone? Tuner "N" ADB Recorder, PC
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% TV, 30% PC
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Na wprost fotel, kanapa pod kątem
17. czy ważne jest wifi ? Nie
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Specjalnie na tym nie zależy, ewentualnie youtube
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? NIE
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD? Nie
22. ma mieć 3D? fajnie by było, ale bez specjalnego nacisku
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie wymagam
24. jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, USB, Cinch,
25. ile programów HD? Full pakiet NC+, więc wszystkie jakie tam oferują
26. ma stać czy wisieć? wisieć
27. rozdzielczość: Full HD
28. na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, niezły dźwięk oraz wygląd samego telewizora!
29. ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 6h
30. sugerowana cena? maks 5tys PLN
Zrobiłem wizualny rzut pokoju z góry, ale nie mogę dodać zdjęcia bo blokada linków dla amatorów forumowych mnie zatrzymała, jak uzyskam 5 postów to dorzucę do tematu rzut wizualny.
Telewizor planuję kupić na raty na początku przyszłego miesiąca więc Kiki i jego propozycję raczej nie dla mnie bo chyba na raty nie zdołam kupić od niego
EDIT:
Studiuje forum i google od dłuższego czasu i to co wywnioskowałem, matryca dla mnie to IPS z powodu oglądania pod kątem głównie, VA nie dla mnie, niby lepsza czerń ale powinno się oglądać na wprost.
Podoba mi się Sony w829, ale strzałem dyskwalifikującym jest ten uchwyt, a ja dopiero zamontowałem nowy regulowany w standardzie VESA.
Philips ze swoim Ambiligtem niezły, dobry dźwięk, podoba mi się 7509 z 3-stronnym podświetleniem ale z telewizorem sąsiaduje szafa wysoka i Ambi traci sens z jednej strony.
Panasonic AS640,650, nie mam raczej nic przeciwko, tylko na jakiej matryca jest jeden i drugi pewien nie jestem.
Toshiba LE7 z podświetleniem strefowym, niezła maszyna, procesor CEVO i ten dźwięk również niezły.
Samsung, tutaj tych modeli jest za dużo
H6400? Droższy, mniejszy H7000?
Jak już pisałem wyżej najważniejszy obraz, dźwięk, wygląd- kolejność ustawiona według priorytetów wymagań
Pewnie napiszecie, że dla mnie poprawnym wyborem będzie Panasonic 47/48 AS
, ale może zaszaleć i zawiesić 55? Tylko Panasonic w takim rozmiarze jest ponad budżet.
1. odległość od ekranu? 2-2,5m lub bliżej
2. jak słońce świeci w pokoju - z prawej strony po południu, nie bezpośrednio na ekran, pokój jasny
3. Jak duży jest pokój? ok. 12m2
4. Preferowana technologia - led
5. jaki masz obecnie telewizor? LCD Samsung 32" ( można podejrzewać, że początki technologii LCD )
6. jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, motoryzacyjne, naukowe, wszystkie materiały w HD
7. oglądasz w dzień czy wieczorem: 50/50
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej z oświetleniem sufitowym, chyba, że w nocy to w mroku.
10. matryca błyszcząca czy matowa? nie ma różnicy
11. preferowana wielkość telewizora? Tutaj problem bo chciałbym 55" ale czy odległość moja na to pozwala ?
13. czego nie lubisz w telewizorach? Kiepskiego dźwięku z głośników wbudowanych
14. jakie urządzenia będą podłączone? Tuner "N" ADB Recorder, PC
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% TV, 30% PC
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Na wprost fotel, kanapa pod kątem
17. czy ważne jest wifi ? Nie
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Specjalnie na tym nie zależy, ewentualnie youtube
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? NIE
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD? Nie
22. ma mieć 3D? fajnie by było, ale bez specjalnego nacisku
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie wymagam
24. jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, USB, Cinch,
25. ile programów HD? Full pakiet NC+, więc wszystkie jakie tam oferują
26. ma stać czy wisieć? wisieć
27. rozdzielczość: Full HD
28. na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, niezły dźwięk oraz wygląd samego telewizora!
29. ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 6h
30. sugerowana cena? maks 5tys PLN
Zrobiłem wizualny rzut pokoju z góry, ale nie mogę dodać zdjęcia bo blokada linków dla amatorów forumowych mnie zatrzymała, jak uzyskam 5 postów to dorzucę do tematu rzut wizualny.
Telewizor planuję kupić na raty na początku przyszłego miesiąca więc Kiki i jego propozycję raczej nie dla mnie bo chyba na raty nie zdołam kupić od niego

EDIT:
Studiuje forum i google od dłuższego czasu i to co wywnioskowałem, matryca dla mnie to IPS z powodu oglądania pod kątem głównie, VA nie dla mnie, niby lepsza czerń ale powinno się oglądać na wprost.
Podoba mi się Sony w829, ale strzałem dyskwalifikującym jest ten uchwyt, a ja dopiero zamontowałem nowy regulowany w standardzie VESA.
Philips ze swoim Ambiligtem niezły, dobry dźwięk, podoba mi się 7509 z 3-stronnym podświetleniem ale z telewizorem sąsiaduje szafa wysoka i Ambi traci sens z jednej strony.
Panasonic AS640,650, nie mam raczej nic przeciwko, tylko na jakiej matryca jest jeden i drugi pewien nie jestem.
Toshiba LE7 z podświetleniem strefowym, niezła maszyna, procesor CEVO i ten dźwięk również niezły.
Samsung, tutaj tych modeli jest za dużo
Jak już pisałem wyżej najważniejszy obraz, dźwięk, wygląd- kolejność ustawiona według priorytetów wymagań
Pewnie napiszecie, że dla mnie poprawnym wyborem będzie Panasonic 47/48 AS
Ostatnia edycja: