Telewizor do ogólnego zastosowania

migcool

New member
Witam, poszukuję telewizora do ogólnego zastosowania, dużego do małego pokoju 12m2.

1. odległość od ekranu? 2-2,5m lub bliżej
2. jak słońce świeci w pokoju - z prawej strony po południu, nie bezpośrednio na ekran, pokój jasny
3. Jak duży jest pokój? ok. 12m2
4. Preferowana technologia - led
5. jaki masz obecnie telewizor? LCD Samsung 32" ( można podejrzewać, że początki technologii LCD )
6. jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, motoryzacyjne, naukowe, wszystkie materiały w HD
7. oglądasz w dzień czy wieczorem: 50/50
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej z oświetleniem sufitowym, chyba, że w nocy to w mroku.
10. matryca błyszcząca czy matowa? nie ma różnicy
11. preferowana wielkość telewizora? Tutaj problem bo chciałbym 55" ale czy odległość moja na to pozwala ?
13. czego nie lubisz w telewizorach? Kiepskiego dźwięku z głośników wbudowanych
14. jakie urządzenia będą podłączone? Tuner "N" ADB Recorder, PC
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% TV, 30% PC
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Na wprost fotel, kanapa pod kątem
17. czy ważne jest wifi ? Nie
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Specjalnie na tym nie zależy, ewentualnie youtube
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? NIE
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD? Nie
22. ma mieć 3D? fajnie by było, ale bez specjalnego nacisku
23. ma mieć slot na karty SD ? Nie wymagam
24. jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, USB, Cinch,
25. ile programów HD? Full pakiet NC+, więc wszystkie jakie tam oferują
26. ma stać czy wisieć? wisieć
27. rozdzielczość: Full HD
28. na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, niezły dźwięk oraz wygląd samego telewizora!
29. ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 6h
30. sugerowana cena? maks 5tys PLN

Zrobiłem wizualny rzut pokoju z góry, ale nie mogę dodać zdjęcia bo blokada linków dla amatorów forumowych mnie zatrzymała, jak uzyskam 5 postów to dorzucę do tematu rzut wizualny.

Telewizor planuję kupić na raty na początku przyszłego miesiąca więc Kiki i jego propozycję raczej nie dla mnie bo chyba na raty nie zdołam kupić od niego:|

EDIT:

Studiuje forum i google od dłuższego czasu i to co wywnioskowałem, matryca dla mnie to IPS z powodu oglądania pod kątem głównie, VA nie dla mnie, niby lepsza czerń ale powinno się oglądać na wprost.

Podoba mi się Sony w829, ale strzałem dyskwalifikującym jest ten uchwyt, a ja dopiero zamontowałem nowy regulowany w standardzie VESA.

Philips ze swoim Ambiligtem niezły, dobry dźwięk, podoba mi się 7509 z 3-stronnym podświetleniem ale z telewizorem sąsiaduje szafa wysoka i Ambi traci sens z jednej strony.

Panasonic AS640,650, nie mam raczej nic przeciwko, tylko na jakiej matryca jest jeden i drugi pewien nie jestem.

Toshiba LE7 z podświetleniem strefowym, niezła maszyna, procesor CEVO i ten dźwięk również niezły.

Samsung, tutaj tych modeli jest za dużo ;) H6400? Droższy, mniejszy H7000?

Jak już pisałem wyżej najważniejszy obraz, dźwięk, wygląd- kolejność ustawiona według priorytetów wymagań :)

Pewnie napiszecie, że dla mnie poprawnym wyborem będzie Panasonic 47/48 AS ;), ale może zaszaleć i zawiesić 55? Tylko Panasonic w takim rozmiarze jest ponad budżet.

Ostatnia edycja:

jacekcy

New member
Tabelka z przekątną matrycy i odległością od telewizora tabelką, a życie życiem. Każdy ma swoje upodobania i preferencje. W pierwszej kolejności określ rozmiar przekątnej matrycy, a potem pomożemy. Unikniesz zbędnych dyskusji i przejdziemy do konkretów.

migcool

New member
Ciężko mi sobie wyobrazić poszczególną wielkość w moim miejscu usytuowania tv, powiedzmy, że wolałbym zostać przy 50/55", a więc kwestia wielkości ekranu postanowiona. Na co się zdecydować więc? ;) Te wszystkie Input Lagi- zasadniczo nie zależy mi na tym parametrze ponieważ jak już będę grał to nie po sieci.

piotrek_spr

New member
A ja ci polecę LG 47LB670v(dlaczego nie ma testów na tym forum?). Dzisiaj byłem w eurortvagd i spedziłem z nim niemal 2 godziny. Doszedł do mnie kumaty łepek z obsługi i jeszcze dwie przypadkowe osoby sie dołaczyły. Obraz był porównany pomiędzy Samsungiem 48h6700, Sony 50w829, Panasonic 47as650. Pytałem też o Toshibe, sprzedawca odradził zanim powiedziałem model, i Philipsa 47pfs7109 (interesował mnie ambilight), równiez kumaty łepek odradził, nie taki cudowny stosunek możliwości do ceny. Polecał dopiero serie 8000 ale to juz inna połka cenowa. Z moich i kolegów obserwacji najlepiej wypadł Lg 47LB670V, pracownik euro przyznał że kilka dni temu, po wielu testach, kupił ten model ale w wersji 50cali, wczesniej nic nie mowił bo nie chciał mnie(nas) nakierowywać. Bardzo fajne nowe menu(szybkie!), świetyny pilot magic remote, b.d skalowanie obrazu, dobry dzwięk, płyność obrazu, szczegółowość. Wszystko na miejscu i tak jak powinno być. Obrazem konkurencyjny był tylko Sony(czasami lepszy) ale mniej Smartowy i kiepskie 3d. Jesli chodzi o samsunga to bardzo szybko został odrzucony(jakość wykonania) a Panas, wszystko ładnie tylko te pasy pionowe które bardzo widac na jednolitych kolorach... strasznie to wyglada. Ja juz wybrałem LG 47LB670v za 2999 zamówiony. Tobie polecam LG 50LB670V za 3499. Nie jest to wybitny tv ale jest bardzo zrównoważony jesli chodzi o jakość obrazu, dzwięk, smart, 3d, szybkość działania i pieknie sie prezentuje :) a najlepiej to jechac do sklepu po prostu zobaczyc i przetestowac rózne modele:) Pozdrawiam.

Verso

New member
...a Panas, wszystko ładnie tylko te pasy pionowe które bardzo widac na jednolitych kolorach... strasznie to wyglada.

Hmm, czyta się o przyciemnionych rogach (AS650), ale o efekcie pionowych pasów pierwsze słyszę. Ciekawe czy to występuje w każdym egzemplarzu, czy akurat trafiłeś na taki egzemplarz w sklepie.

migcool

New member
Testować w sklepie telewizory na swoich materiałach zamierzam i sprzedawca musi mi to umożliwić, LG powiadasz? Kompletnie nie był brany pod uwagę, nawet nic o nich nie wiem, kompletnie nic ;) Panasonic i pasy? Studiuje sieć i nie natrafiłem na takie spostrzeżenia użytkowników ;) Co do Sonego to na upartego bym powiesił go pod Vesa, mam możliwość wykonywania takich elementów do zamocowania pod wymiar, widziałem jak wygląda ten adapter Sony Vesa i taki element spokojnie sobie wykonam, może ktoś ma w sieci wymiary tego mocowania, albo chociaż rozstaw otworów w tv, które są przeznaczone do wieszania na podstawie? Z innej beczki, Panowie ja przesiadam się z zabytkowego LCD i moje wymagania są takie trochę wyssane, dotychczas oglądałem na jakim tv i do niedawna nie przeszkadzał mi obraz więc pewnie każdy nowy będzie lepszy ale taką kwotę chciałbym wydać i być maksymalnie zadowolonym :) LG z obudowy prezentuje się nieźle, a wygląd również sobie cenię ;)

Do góry