Telewizor do grania, 32 cale ~1000zł

matix757

New member
Elo. Chcę kupić Tv 32" do X360. Cena jaką chce przeznaczyć to ok. 1000 zł. Najlepiej, żeby to był LG lub Samsung, ale nie mam nic przeciwko innym markom ;). MUSI mieć matową matrycę, ponieważ będzie stał na przeciwko okna. Rozdzielczość to oczywiście Full HD. Dobrze jakby można było także oglądać filmy z USB. Co polecacie?

matix757

New member
Mógłbym kupić droższy telewizor, nie jest to jakiś większy problem, ale po prostu tyle chciałem przeznaczyć na zakup tv. Myślisz, że warto kupić większy?
Ile musiałbym dopłacić, żeby kupić coś sensownego z półki 40 calowych tv?

kacper0

New member
Dobrze mówi, ja mam 40' parametry do grania super, ale sprzedaje i kupuję coś 50'-55' bo jest za mały, a co dopiero 32'.

Pawcio765

New member
Nie chcę zakładać nowego tematu, ponieważ mam identyczną rozterkę.
Podpinam się zatem pod ten temat.

Moje preferencje:

Przed odpowiedziami na pytania opowiem, iż jestem studentem. Nie mam stałego mieszkania etc. Dlatego nie chcę, aby telewizor był bardzo ciężki i ogromny.

Oprócz tego moje wymagania są naprawdę niskie (z tego co czytam i porównuję do innych użytkowników). Nigdy nie miałem "płaskiego" odbiornika. Na słabym laptopie jak już gram to tylko w stare gry. Także granie i oglądanie filmów wyglądało u mnie tak, że był to albo 21 calowy kineskop albo ekran laptopa. Innymi słowy wkraczam dopiero w świat HD :)

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 14m^2 (pokój prostokątny, jedna część moja, druga współlokatora)
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? około 2 metry
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać (bardzo ważne)
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Prostopadle do ekranu, tzn. gdy siedzę na wprost ekranu to po prawej stronie jest balkon. (kilka metrów dalej)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Obecnie mam 19 calowy LG M1994D, nadawał się do grania jak mieszkałem w jedynce, ale teraz po prostu się męczę.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Wejście component, Full HD? Jak myślicie warto mieć 32 calowy full hd czy wystarczy hd ready? Niski input lag, może USB do odtwarzania filmów
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? COMPONENT (bardzo ważne! Mam Wii U z popsutym wejściem HDMI. ) HDMI (ale to i tak jest teraz w każdym :D)
10.Jakie urządzenia ? Konsole do gier, dyski zewnętrzne z nagranymi filmami albo laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? Cóż... kilka godzin raz na parę dni :p
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? jej... nie wiem... Rozumiem, że matowa nie odbija słońca, ale ma gorszą jakość obrazu, tak?
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Nie oglądam w ogóle typowej telewizji, zamierzam oglądać filmy fabularne, seriale.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie i nie rozumiem po co w telewizorze taka funkcja (wybaczcie :p)
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, na pewno nie codziennie, ale telewizor ma być w większości do grania
16.Preferencje co do marki ? Nie mam, ale chciałbym, żeby gwarancja była niekłopotliwa, np. door to door i fajnie jak będzie długa.
17.Preferencje co do wielkości ? 32 cale, wiem, że powiecie dopłać do 40 cali, ale to chyba za dużo.... może i mi się zmieści teraz w pokoju, ale co będzie potem? Nie... 32 cale w zupełności wystarczą.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? .... hmmm... np. stopka w tych lg - LG 32LB5610. Wolałbym taką standardową, wydaje się ona bezpieczniejsza i telewizor może być na mniejszej półce.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Różnie.... Powiedzmy, że 50 na 50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? około 1000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Uważam to za kolejny zbędny dodatek, tak jak internet, smartTV itp.

Opowiem Wam jeszcze, że na święta kupiłem mamie do domu rodzinnego Samsunga UE40H5000. Według nas to wielkie bydle haha. Rodzicielka śmieje się, ze może oglądać telewizję z kuchni :D (mieszkamy w bloku). Telewizor zrobił na mnie dobre wrażenie, stopka wydaje się bardzo solidna, obraz z konsoli był meeeega, podczas grania w Mario Kart 8 byłem zachwycony jakością obrazu i grafiką :p.

Proszę o pomoc, ponieważ im więcej czytam, tym więcej proponowanych modeli znajduję...

mckk

New member
Nie słuchaj się tych co mówią, że 32 cale to męka. Liczy się odległość od telewizora. Ja mam obecnie 40 calowy telewizor do grania i będę wymieniał go na 32 calowy, żeby mieć lepszą jakość obrazu i pozbyć się tej pikselozy.

jacekcy

New member
Dla mnie: 40 cali do grania z 2 metrów, to spoko. Jednak pikselioza z 2 metrów na 40 calach na kanałach SD jest bardzo wkurzająca.

Najlepiej samemu sprawdzić, bo jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki.

matix757

New member
Wybiorę się do jakiegoś marketu RTV i zobaczę co lepiej będzie mi pasowało.
a z konkretnych modeli bylibyście coś w stanie mi polecić? 32" albo 40".
Bo większym problemem jest dla mnie to, że nie mogę znaleźć tv z matową matrycą, a to jest dla mnie decydujący argument.

Karpaj

New member
Bez reklam
Bo niestety matowych matyc się nie produkuje do tej wielkości ekranu już.
Masz ew. półmatowe, ale w tej granicy cenowej będzie i tak o nie ciężko.
Z 32" spójrz na Samsunga 32H5000 i Toshibę 32L3433, z 40" Toshiba 50L5435, Sony 40R450 oraz Panasonic 39AS600 - wszystkie z uwagi na niski input lag.

matix757

New member
To by w takim razie wyjaśniało dlaczego nie mogę znaleźć matowych ekranów.
Szkoda bo błyszczący będzie trochę uciążliwy, a byłbym w stanie kupić tv z ciut gorszą jakość obrazu, byleby był matowy. Dzięki za propozycje, zastanowię się nad nimi ;). Myślę, że zdecyduje się na Samsunga 32H5000, albo Sony 40R450.

Pawcio765

New member
Toshiba jest nawet ciekawa, parametry ma świetne. Według opinii w sieci funkcja smart jest okrojona i działa tak sobie, ale ja i tak bym nie korzystał...

Co do Samsunga, to znam ten model...

Jakieś inne propozycje? Pamiętam, że widziałem niedawno jakieś modele panasonica i sony.

matix757

New member
Byłem w media markt dzisiaj i mieliście racje. 32" to jest zdecydowanie za mało. Przyglądałem się tym tv i byłbym nawet w stanie pokusić się o 42" :D. Moglibyście jeszcze coś polecić w granicy ~1400 zł? Jeśli nie da się w tej kwocie kupić nic sensownego to po prostu kupie tego sony 40" ;)

jacekcy

New member
W zasadzie wszystko, co można było Ci podpowiedzieć, to koledzy uczynili.
W budżecie do 1.400,00 zł. i Twoich wymaganiach lepszych typów nie będzie.

flozbi

New member
Jest lepszy model od tych co podałeś, mianowicie Panasonic 39as500 (mieści się w limicie) lub 42as500 (przekracza limit o 50zł).

Pawcio765

New member
A co sądzicie o tej Toshibie - 32L2433DG

Wychodzi na to, że ten model jest bardzo podobny do polecanego wcześniej tyle, że bez Smarta. (Ludzie w sieci piszą, że ten Smart w 32L3433DG jest okrojony i na dodatek się wiesza - dlatego chyba nie warto dopłacać tej stówy?)

Ehh.. sam już nie wiem, najgorsze jest to, że w większości ofert nie ma podanego input laga. Nie ułatwia to... Tyle tych telewizorów :p

matix757

New member
@flozbi Panasonic 42AS500, który podałeś ma dość przychylne opinie i nie nadwyręża tak mocno budżetu, więc najprawdopodobniej to na niego się zdecyduję ;)

Pawcio765

New member
Według oficjalnej specyfikacji Toshiba 32L3433DG ma input lag - 8ms

Co ciekawe na tej stronie
benchmark.pl/testy_i_recenzje/telewizor-do-gier-cz1/strona/23028.html

Napisane zostało, że czas reakcji tego modelu to 28ms w trybie gra.

Z czego to wynika?

Zastanawiam się na Toshibą ale z serii L2 - 32L2433DG (Smart mi nie potrzebny, a ponad stówa w kieszeni się przyda). W danych techninczych tego modelu oficjalny input lag to 20ms, obawiam się, że w rzeczywistości jest 40... a to juz nie malo...

Jak myślicie, przesadzam? Może warto dołożyć to tego z serii L3.... eh...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mylisz pojęcia.
Toshiba nie podaje Input Lagu.
Jest tak jak w testach i jest w klasie rewelacyjny.

Pawcio765

New member
Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem i przepraszam, poczytałem o tym trochę więcej.

Nie wiem niestety jak duże są różnice między tymi dwoma modelami (z serii L2 i L3), dlatego też po prostu nie mam pojęcia czy warto dokładać pieniądze do L3, skoro mi internet niepotrzebny....

Karpaj napisał w jednym temacie na tym forum, że ten z serii L2 ma lepszy obraz... W takim razie czy powinienem martwić się większym czasem reakcji matrycy w tym L2? (20ms w porównaniu do 8ms w L3)

Ostatnia edycja:
Do góry