Nie chcę zakładać nowego tematu, ponieważ mam identyczną rozterkę.
Podpinam się zatem pod ten temat.
Moje preferencje:
Przed odpowiedziami na pytania opowiem, iż jestem studentem. Nie mam stałego mieszkania etc. Dlatego nie chcę, aby telewizor był bardzo ciężki i ogromny.
Oprócz tego moje wymagania są naprawdę niskie (z tego co czytam i porównuję do innych użytkowników). Nigdy nie miałem "płaskiego" odbiornika. Na słabym laptopie jak już gram to tylko w stare gry. Także granie i oglądanie filmów wyglądało u mnie tak, że był to albo 21 calowy kineskop albo ekran laptopa. Innymi słowy wkraczam dopiero w świat HD
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
14m^2 (pokój prostokątny, jedna część moja, druga współlokatora)
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
około 2 metry
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
stać (bardzo ważne)
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Prostopadle do ekranu, tzn. gdy siedzę na wprost ekranu to po prawej stronie jest balkon. (kilka metrów dalej)
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Obecnie mam 19 calowy LG M1994D, nadawał się do grania jak mieszkałem w jedynce, ale teraz po prostu się męczę.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Wejście component, Full HD? Jak myślicie warto mieć 32 calowy full hd czy wystarczy hd ready? Niski input lag, może USB do odtwarzania filmów
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
COMPONENT (bardzo ważne! Mam Wii U z popsutym wejściem HDMI. ) HDMI (ale to i tak jest teraz w każdym )
10.Jakie urządzenia ?
Konsole do gier, dyski zewnętrzne z nagranymi filmami albo laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
Cóż... kilka godzin raz na parę dni
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
jej... nie wiem... Rozumiem, że matowa nie odbija słońca, ale ma gorszą jakość obrazu, tak?
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
Nie oglądam w ogóle typowej telewizji, zamierzam oglądać filmy fabularne, seriale.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Nie i nie rozumiem po co w telewizorze taka funkcja (wybaczcie )
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak, na pewno nie codziennie, ale telewizor ma być w większości do grania
16.Preferencje co do marki ?
Nie mam, ale chciałbym, żeby gwarancja była niekłopotliwa, np. door to door i fajnie jak będzie długa.
17.Preferencje co do wielkości ?
32 cale, wiem, że powiecie dopłać do 40 cali, ale to chyba za dużo.... może i mi się zmieści teraz w pokoju, ale co będzie potem? Nie... 32 cale w zupełności wystarczą.
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
.... hmmm... np. stopka w tych lg - LG 32LB5610. Wolałbym taką standardową, wydaje się ona bezpieczniejsza i telewizor może być na mniejszej półce.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
Różnie.... Powiedzmy, że 50 na 50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
około 1000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
Uważam to za kolejny zbędny dodatek, tak jak internet, smartTV itp.
Opowiem Wam jeszcze, że na święta kupiłem mamie do domu rodzinnego Samsunga UE40H5000. Według nas to wielkie bydle haha. Rodzicielka śmieje się, ze może oglądać telewizję z kuchni
(mieszkamy w bloku). Telewizor zrobił na mnie dobre wrażenie, stopka wydaje się bardzo solidna, obraz z konsoli był meeeega, podczas grania w Mario Kart 8 byłem zachwycony jakością obrazu i grafiką
.
Proszę o pomoc, ponieważ im więcej czytam, tym więcej proponowanych modeli znajduję...