Tv kupiony! Mama zachwycona...a ja bardzo pozytywnie zaskoczony, że w stsounkowo niskiej cenie jakość i parametry nawet z wyższego poziomu. Nawet z żoną się zaczęliśmy nad nim zastanawiać.
Parę moich spostrzeżeń
1) 42 cale do pokoju 20 m2 wg mnie idealne... nawet po wyjęciu z pudelka pierwsze wrażenie że jednak ten tv (42 cale) to "krowa"
2) mimo, iż ramka szersza niż najnowsze trendy, tv wygląda bardzo nowocześnie i delikatnie.
3) na moje oko nie mogę potwieerdzić wyczytanych tu gdzies na forum opini że nasycenie barw słabe (zwłaszcza żółty i czerwony) - wg mnie super.
4) pobawiłem się ustawieniami - tryb dynamiczny, kinowy....różne ustawienia jasności, nasycenia.... clouding jest bo praktycznie musi byc (krawędziowy led)...ale powiem Wam szczerze, że jak na to co sie naczytałem na forach....to wg mnie super. W ogóle nie przeszkadza...gdybym nie znał tego terminu (clouding) to bym chyba nawet nie zauważył...
5) pilot bardzo ładny i dobrze działa, jedynie menu czy konkretne funkcje za szybko znikają z ekranu jak się nic nie wybierze....a że póki się nie zna dobrze pilota to wiadomo wolniej się nim operuje. Menu chodzi płynnie, przełączanie kanałów równie szybko działa - jedynie tv naziemna wolniej ale wiadomo...
6) Usługi internetowe - super, ładnie i szybko działa. Jakość na ipli, iplexie czy tvn player naprawde dobra. Przeglądarka internetowa niezła - ale prowadzanie adresu z pilota dla mnie straszne. Na szczęście po podłączeniu najprostszej klawiatury usb o wiele lepiej. Nie działa myszka na usb - gdyby nie to to internet w przeglądarce byłby super.
7) Jakosć tv naziemnej cyfrowej w HD (tvp1 i 2) wg mnie bardzo dobra, pozostałe cyfrowe różnie - tvn, polsta bardzo dobre....a np polo tv

słabiutkie

tv kablowa analogowa .... natychmiast do zamiany na cyfrową kablówkę - poprostu nie wypada na takim tv prezentować obrazu z kablówki analogowej
9) Dużo nowoczesnych złączy - super. Dla mamy już niekoniecznie - bo i kino domowe i nagrywarka HDD nie mają HDMI a jedynie euro albo Component. Po długiej zabawie pospinałem to wszystko (dziwne przejściówki w tv na euro czy na cinche). Głos z tv na kino (rozłożenie stereo na 5 głośników) jedynie za pomocą wyjścia słuchawkowego - ale dobrze że w ogóle mozna.
10) Co do matrycy szklanej - owszem odbija światło ale myślałem że będzie tragedia a nie ma tragedii.
11) IFC (ta funkcja od płynności) - faktycznie przy ustawieniu maks na niektórych kanałach obraz teatralny.
12) 3D - z różnych wersji demo ściągnieych w tv różne efekty. na jednych bardzo fajnie to 3 d wygląda na innych materiałach słabiej. Konwersja 2d do 3 d wg mnie praktycznie nic nie daje.
13) dlna działa nieźle - z komórki samsunga odczytałem sobie filmiki i muzykę....jedynie fotki cos się nie chciały wyświetlać ale wg mnie to wina komórki.
14) Obraz z lapka po hdmi wysmienity - tylko kolory za mocne zdecydowanie.
15) I tu najważniejsze....mam ściągnięty w mkv filmy w 3D - podłączyłem lapka pod hdmi, włączyłem odtwarzacz w lapku - obraz pojawił się na tv - wtedy włączyłem funkcję 3D w tv - załozyłem okulary i ..... lipa....nadal widze podwójnie, żadnego 3D . Czy ktoś jest w stanie mnie poprowadzic za rękę jak to 3D uzyskać? Co włączyc w lapku , co może poprzestawiać aby działało. Dobrze że najpierw chciałem sprawdzić na pliku z netu niz od razu kupowac drogą płytę bluray.
Jakby ktoś napisał co mam ustawić aby było 3d to przy najbliższej wizycie u mamy przetestowałbym.
Skąd można ściągnąc fragmenty meczy piłkarskich w prawdziwym HD aby posprawdzać płynność w sporcie tego tv?