Telewizor dla mamy ale dość duże wymagania :)

chimba

New member
Kiedys lubilem raty ale teraz przestalem bo wkurza mnie co miesieczne pamietanie o wplatach a suma sumaru i tak wychodzi tyle samo lub pare stowek drozej.

sirmike1

New member
Tv kupiony! Mama zachwycona...a ja bardzo pozytywnie zaskoczony, że w stsounkowo niskiej cenie jakość i parametry nawet z wyższego poziomu. Nawet z żoną się zaczęliśmy nad nim zastanawiać.
Parę moich spostrzeżeń
1) 42 cale do pokoju 20 m2 wg mnie idealne... nawet po wyjęciu z pudelka pierwsze wrażenie że jednak ten tv (42 cale) to "krowa" :)

2) mimo, iż ramka szersza niż najnowsze trendy, tv wygląda bardzo nowocześnie i delikatnie.

3) na moje oko nie mogę potwieerdzić wyczytanych tu gdzies na forum opini że nasycenie barw słabe (zwłaszcza żółty i czerwony) - wg mnie super.

4) pobawiłem się ustawieniami - tryb dynamiczny, kinowy....różne ustawienia jasności, nasycenia.... clouding jest bo praktycznie musi byc (krawędziowy led)...ale powiem Wam szczerze, że jak na to co sie naczytałem na forach....to wg mnie super. W ogóle nie przeszkadza...gdybym nie znał tego terminu (clouding) to bym chyba nawet nie zauważył...

5) pilot bardzo ładny i dobrze działa, jedynie menu czy konkretne funkcje za szybko znikają z ekranu jak się nic nie wybierze....a że póki się nie zna dobrze pilota to wiadomo wolniej się nim operuje. Menu chodzi płynnie, przełączanie kanałów równie szybko działa - jedynie tv naziemna wolniej ale wiadomo...

6) Usługi internetowe - super, ładnie i szybko działa. Jakość na ipli, iplexie czy tvn player naprawde dobra. Przeglądarka internetowa niezła - ale prowadzanie adresu z pilota dla mnie straszne. Na szczęście po podłączeniu najprostszej klawiatury usb o wiele lepiej. Nie działa myszka na usb - gdyby nie to to internet w przeglądarce byłby super.

7) Jakosć tv naziemnej cyfrowej w HD (tvp1 i 2) wg mnie bardzo dobra, pozostałe cyfrowe różnie - tvn, polsta bardzo dobre....a np polo tv :) słabiutkie

8) tv kablowa analogowa .... natychmiast do zamiany na cyfrową kablówkę - poprostu nie wypada na takim tv prezentować obrazu z kablówki analogowej

9) Dużo nowoczesnych złączy - super. Dla mamy już niekoniecznie - bo i kino domowe i nagrywarka HDD nie mają HDMI a jedynie euro albo Component. Po długiej zabawie pospinałem to wszystko (dziwne przejściówki w tv na euro czy na cinche). Głos z tv na kino (rozłożenie stereo na 5 głośników) jedynie za pomocą wyjścia słuchawkowego - ale dobrze że w ogóle mozna.

10) Co do matrycy szklanej - owszem odbija światło ale myślałem że będzie tragedia a nie ma tragedii.

11) IFC (ta funkcja od płynności) - faktycznie przy ustawieniu maks na niektórych kanałach obraz teatralny.

12) 3D - z różnych wersji demo ściągnieych w tv różne efekty. na jednych bardzo fajnie to 3 d wygląda na innych materiałach słabiej. Konwersja 2d do 3 d wg mnie praktycznie nic nie daje.

13) dlna działa nieźle - z komórki samsunga odczytałem sobie filmiki i muzykę....jedynie fotki cos się nie chciały wyświetlać ale wg mnie to wina komórki.

14) Obraz z lapka po hdmi wysmienity - tylko kolory za mocne zdecydowanie.

15) I tu najważniejsze....mam ściągnięty w mkv filmy w 3D - podłączyłem lapka pod hdmi, włączyłem odtwarzacz w lapku - obraz pojawił się na tv - wtedy włączyłem funkcję 3D w tv - załozyłem okulary i ..... lipa....nadal widze podwójnie, żadnego 3D . Czy ktoś jest w stanie mnie poprowadzic za rękę jak to 3D uzyskać? Co włączyc w lapku , co może poprzestawiać aby działało. Dobrze że najpierw chciałem sprawdzić na pliku z netu niz od razu kupowac drogą płytę bluray.
Jakby ktoś napisał co mam ustawić aby było 3d to przy najbliższej wizycie u mamy przetestowałbym.

Skąd można ściągnąc fragmenty meczy piłkarskich w prawdziwym HD aby posprawdzać płynność w sporcie tego tv?

sirmike1

New member
www.sports-video.pl
AllGoals.pl
znajdziesz i mecze i skróty w hd , kupiłeś ET5 jak rozumiem ? napisz koniecznie jak wygladaja meczyki ściag coś z ligi angielskiej , też noszę się z zamiarem kupna tego Panasonica , a meczy oglądam sporo .

Telewizor kupiła sobie moja mama. Ale chcę przetestowac jak z tymi meczami i ogólnie sportem wygląda bo my z żoną zaczęliśmy się temu Panasonicowi przyglądać...mimo że chcieliśmy najpierw co innego.

A nie wiesz co z tym 3D z lapka - dlaczego nie działa? Chociaz dziś bylismy na chwilę u mamy (a ja wziąłem ze soba dysk zewnętrzny) - podączyłem bezpośrednio pod tv i tez nie moge uzyskac 3d - a film śćiągnięty w mkv 3D ..... nie wiem dlaczego nic nie działa....

sirmike1

New member
Ostatnie moje testy tego tv co do sportu.

Otóż po wczorajszym meczu w TVP1 HD (w dvb-t) moge stwierdzić jedno: Do sportu (szybkich scen) telewizor bardzo dobry. Bardzo dobrze widac "ruch", wszystko wyraźnie. Nie mogłem się do niczego doczepić a potrafię szukac dziury w całym. Funkcja ICF ustawiona na "pośrednie". Żadnego bandingu nie zaobserwowałem.

To my z zona szukamy tv - ja się głowię jak tu kupic dobry tv ale tez w przystepnej cenie m.in właśnie do sportu (meczy itd) a tu prosze.....chyba się skusimy również. Chociaż ciągle jeszcze chodzi mi po głowie sony hx750....

W każdym bądź razie Panasonic et5 z tego co go potestowałem jest naprawdę bardzo udanym tv - jak będzie dalej zobaczymy. Póki co dziekuję wszystkim za rady w tym temacie i na pewno jeszcze sie pojawię z pytaniami odnośnie innych tv.

Do góry