Telewizor 65-77 cali (dylemat rozmiaru)

kebapf

New member
Dzień dobry,

stanąłem przed dylematem wyboru TV do salonu. Chciałbym poprosić o pomoc.
1. Rozważam rozmiar 65 bądź 77 cali (nie jestem pewny).
2. Myślałem nad Philipsem (wersjaOLED909 lub tegoroczny model OLED+ 950 jednak nie ma go jeszcze w sprzedaży oraz nie wiem w jakiej będzie cenie) ze względu na Ambilight, ale też godny uwagi jest Samsung (w tegorocznej wersji S95FATXXH). Za Samsungiem przemawia promocja PKO BP, który oferuje ten telewizor w przedsprzedaży aktualnie o 40% taniej od ceny rynkowej. Mamy dylemat czy telewizor 77 cali nie będzie za dużym "gadżetem" RTV w salonie przy sporadycznym jego oglądaniu.

Jeśli chodzi o określenie parametrów i aby ułatwić pomoc:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 23,9 m2 sam salon, wraz z otwartą kuchnią tworzą pomieszczenie 32,5m2. Długość ściany na której jest TV to 4,1m (około 1/3 ściany jest zasłonięta zabudową, więc dostępna przestrzeń to około 2,7m.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,50m (sama kanapa jest odsunięta 4m od telewizora)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Na co dzień 2, „od święta” 3-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z prawo tylnej strony do godziny 17-18
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrą optymalizację pod filmy/seriale, sporadyczny gaming w przyszłości
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Internet po kablu,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Play BOX TV, PS5 (w przyszłości)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3h (niecodziennie)
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Platformy streamingowe (Netflix itp), bardzo sporadycznie programy TV
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
14. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, PS5, 20-30%
15. Preferencje co do wielkości? 65"-77"
16. Preferencje co do marki ? Brak
17. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 15-20 tyś (w zależności od wielkości TV).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W tej lasie faktycznie najlepszy jest 77Oled909 za 17.300 zł.
Model następny będzie raczej za 3 miesiące i cena raczej 22000 zł
Zdecydowanie wielkość do tej odległości wskazuje na 77"

Kiedy planujesz zakup ?

Qbańczyk87

New member
Jeśli rzeczywiście da się wyrwać w tej promocji PKO BP nowy model S95F 77" to cena rewelacja bo wychodzi jakieś 12 000 ( 19 999 - 40% )

kebapf

New member
W tej lasie faktycznie najlepszy jest 77Oled909 za 17.300 zł.
Model następny będzie raczej za 3 miesiące i cena raczej 22000 zł
Zdecydowanie wielkość do tej odległości wskazuje na 77"

Kiedy planujesz zakup ?
Zakup planuje w ciągu miesiąca (około połowa czerwca)- także prawdopodobnie nowy Philips odpada, jeśli miałbym na niego czekać. Chyba, że faktycznie warto, jest to jakiś przełom czy po prostu jak to zwykle bywa nowa linia z niewielkimi usprawnieniami, których na co dzień pewnie nie będę widział?. Do 77" mam pewne obawy, że zajmie mi prawie całą ścianę.
Jeśli rzeczywiście da się wyrwać w tej promocji PKO BP nowy model S95F 77" to cena rewelacja bo wychodzi jakieś 12 000 ( 19 999 - 40% )
Właśnie pytanie w takim razie w co pójść? Czy w Philipsa 909 z poprzedniego roku, czy w samsunga S95F z tego roku? Cena wyjdzie właściwie taka sama uwzględniając promocję.

Marlo

Active member
LG G5 został wyposażony w technologię PRIMARY RGB TANDEM OLED,
która zapewnia największy skok jakościowy od czasu pojawienia się pierwszych TV OLED.
Recenzja LG G5 jest na stronie WHAT HI-FI.

kebapf

New member
Panowie, tylko czy opłaca się dopłacać do LG 77G54 bądź Philipsa 909 jakieś 7000zł, jeśli można mieć Samsunga S95F za 12 tyś? Czy faktycznie te telewizory 7000zł droższe dla osoby oglądającej TV sporadycznie (nie planującej oglądać nic z płyt Blue Ray) zrobią różnicę?

Qbańczyk87

New member
Ja stoję właśnie przed podobnym dylematek jak Ty i uważam że nie warto. Niestety osobiście nie przepadam za marką Samsung a już napewno wyżej klasyfikuję marki takie jak LG ( nie wspomijąc o Sony czy Panasonic ) ale ta oferta gdzie 12 000 zł kosztuje 77" NAJNOWSZY model falgowca Samsunga S95F jest trochę nie do przebicia. Za tyle to poprzedniego modelu S95D poza ofertą od Kikiego nie da się kupić. Oczywiście na ten moment mało jeszcze wiemy o S95F ale myślę że są małe szanse że będzie to model gorszy od zeszłorocznego. To moja droga dedukcji na ten temat ale może ktoś mnie wyprowadzi z błędu jeśłi źle rozumuję :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nowe modele też wjeżdżają.
Ale do tych potrzeb , bez przepłacania 909 , spełni Twoje oczekiwania.

Ale to Twój wybór .

kebapf

New member
Nowe modele też wjeżdżają.
Ale do tych potrzeb , bez przepłacania 909 , spełni Twoje oczekiwania.

Ale to Twój wybór .
Ale jak bez przepłacania, jeśli 909 wyjdzie 17500, a S95F wyjdzie 12000? Mój główny dylemat to czy warto dopłacać 5500zł do ambilighta z poprzedniego rocznika.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To jest jednak inaczej .

Model 77S95F - nie kosztuje 12.000 zł ale 19.999, w necie najtaniej za 17.999 zł
Jest następcą 77S95D - który kosztuje 11.999 zł i też jest QD Oled z glare free i to jest extra rzecz.
Jest jaśniejszy - ale i tak wymaga dodatkowo kalibracji.
I wg mnie dopłacasz 5000 zł za "nowość "

Nie znam ceny 12.000 zł za 77S95F - możesz przesłać linka ?

Philips Jest na matrycy MLA II - czyli w innej technologii.
I za to dopłacasz , nie za ambilight.
Masz tu otwarty system .

kebapf

New member
To jest jednak inaczej .

Model 77S95F - nie kosztuje 12.000 zł ale 19.999, w necie najtaniej za 17.999 zł
Jest następcą 77S95D - który kosztuje 11.999 zł i też jest QD Oled z glare free i to jest extra rzecz.
Jest jaśniejszy - ale i tak wymaga dodatkowo kalibracji.
I wg mnie dopłacasz 5000 zł za "nowość "

Nie znam ceny 12.000 zł za 77S95F - możesz przesłać linka ?

Philips Jest na matrycy MLA II - czyli w innej technologii.
I za to dopłacasz , nie za ambilight.
Masz tu otwarty system .
Aktualnie jest promocja w PKO BP, gdzie w przedsprzedaży S95F w rozmiarze 77 cali jest w cenie 12000zł.

Qbańczyk87

New member
Tam jest sporo nowych modeli Samsunga dostępnych w tej chwili tylko w przedsprzedaży z rabatem -40%
Jest też właśnie S95F oraz najwyższe Mini Ledy

Do góry