Dzień dobry,
stanąłem przed dylematem wyboru TV do salonu. Chciałbym poprosić o pomoc.
1. Rozważam rozmiar 65 bądź 77 cali (nie jestem pewny).
2. Myślałem nad Philipsem (wersjaOLED909 lub tegoroczny model OLED+ 950 jednak nie ma go jeszcze w sprzedaży oraz nie wiem w jakiej będzie cenie) ze względu na Ambilight, ale też godny uwagi jest Samsung (w tegorocznej wersji S95FATXXH). Za Samsungiem przemawia promocja PKO BP, który oferuje ten telewizor w przedsprzedaży aktualnie o 40% taniej od ceny rynkowej. Mamy dylemat czy telewizor 77 cali nie będzie za dużym "gadżetem" RTV w salonie przy sporadycznym jego oglądaniu.
Jeśli chodzi o określenie parametrów i aby ułatwić pomoc:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 23,9 m2 sam salon, wraz z otwartą kuchnią tworzą pomieszczenie 32,5m2. Długość ściany na której jest TV to 4,1m (około 1/3 ściany jest zasłonięta zabudową, więc dostępna przestrzeń to około 2,7m.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,50m (sama kanapa jest odsunięta 4m od telewizora)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Na co dzień 2, „od święta” 3-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z prawo tylnej strony do godziny 17-18
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrą optymalizację pod filmy/seriale, sporadyczny gaming w przyszłości
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Internet po kablu,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Play BOX TV, PS5 (w przyszłości)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3h (niecodziennie)
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Platformy streamingowe (Netflix itp), bardzo sporadycznie programy TV
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
14. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, PS5, 20-30%
15. Preferencje co do wielkości? 65"-77"
16. Preferencje co do marki ? Brak
17. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 15-20 tyś (w zależności od wielkości TV).
stanąłem przed dylematem wyboru TV do salonu. Chciałbym poprosić o pomoc.
1. Rozważam rozmiar 65 bądź 77 cali (nie jestem pewny).
2. Myślałem nad Philipsem (wersjaOLED909 lub tegoroczny model OLED+ 950 jednak nie ma go jeszcze w sprzedaży oraz nie wiem w jakiej będzie cenie) ze względu na Ambilight, ale też godny uwagi jest Samsung (w tegorocznej wersji S95FATXXH). Za Samsungiem przemawia promocja PKO BP, który oferuje ten telewizor w przedsprzedaży aktualnie o 40% taniej od ceny rynkowej. Mamy dylemat czy telewizor 77 cali nie będzie za dużym "gadżetem" RTV w salonie przy sporadycznym jego oglądaniu.
Jeśli chodzi o określenie parametrów i aby ułatwić pomoc:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 23,9 m2 sam salon, wraz z otwartą kuchnią tworzą pomieszczenie 32,5m2. Długość ściany na której jest TV to 4,1m (około 1/3 ściany jest zasłonięta zabudową, więc dostępna przestrzeń to około 2,7m.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,50m (sama kanapa jest odsunięta 4m od telewizora)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Na co dzień 2, „od święta” 3-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? głównie na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z prawo tylnej strony do godziny 17-18
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrą optymalizację pod filmy/seriale, sporadyczny gaming w przyszłości
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Internet po kablu,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Play BOX TV, PS5 (w przyszłości)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3h (niecodziennie)
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Platformy streamingowe (Netflix itp), bardzo sporadycznie programy TV
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
14. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, PS5, 20-30%
15. Preferencje co do wielkości? 65"-77"
16. Preferencje co do marki ? Brak
17. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
18. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 15-20 tyś (w zależności od wielkości TV).