Witam. Poszukuję TV do pokoju dziennego.
Pokój 3,5x5,5m. Telewizor będzie wisiał na dłuższej ścianie, na środku. Na przeciwko sofa. Po prawej okno i balkon. Słońce świeci do godziny 15.
Na celowniku mam Sharp LC-60LE635E między innymi dlatego, że 3D nie jest priorytetem. Wolę porządny obraz. Zależy mi na tym aby obraz był dobry na UPC i filmach z kompa po kablu HDMI - w 90% DVDRIP, rzadzjej MKV bo nie ma tak dużego wyboru. W innym pokoju mam LCD 40 cali samsung - świecąca matryca w sumie jestem zadowolony, a czy z matowej będę zadowolony nie wiem bo nie miałem okazji u nikogo w domu oglądać na matowej.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
1. Odległość od ekranu: 3 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: Patrząc na TV okno i balkon z prawej strony
3. Jak duży jest pokój: 3,5 x 5,5m
4. Preferowana technologia: najchętniej LED ale też jestem otwarty na plazme choć nie jestem przekonany.
5. Jaki masz obecnie telewizor: Samsung LE40c650"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Wiadomości, Seriale, Sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: rano przed pracą TVN 24, wieczorem filmy, wiadomości, seriale + filmy z kompa po hdmi w 90% dvdrip reszta mkv bo mniejszy wybór niż dvdrip.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: wolę bez albo przyciemnione jeżeli chodzi o jakiś dobry film, natomiast telewizja seriale, wiadomosci itp. idą raczej przy świetle albo przy zgaszonym w sumie roznie.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem, ale raczej ostry wyrazisty
10. Matryca błyszcząca czy matowa: do tej pory na blyszczacej dzialalem i bylo ok, matowej nie mialem okazji w domu u kogos ogladac, choć mam monitor NEC pa271w z matową i też jest ok. Podobno matowa jest lepsza nie odbija nic...
11. Preferowana wielkość telewizora: 60-65"
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej jakości obrazu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: UPC HD, PC
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70 TV 30 PC (tylko filmy)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie musi być
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jak będą to pewnie będę
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: nie muszę
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: obecnie korzystam sporadycznie wiec nie musi byc
22. Ma mieć 3D: nie koniecznie, nie jestem przekonany do 3d mało filmow, w kinie dobrych nawet nie ma, tylko od czasu do czasu a co mowic o tv....
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: UPC + PC HDMI
26. Jaki masz sygnał: UPC HD
27. Ile programów HD: 10
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. DVB-t: koniecznie
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 7h
33. Budżet: max 6700 choć wolałbym coś do 6000, ale jak warto dopłacić i jest za co to mogę to zrobić. Ten telewizor ma być na lata : )
Wszystkim dziękuje za rady... oddaje sie w Wasze rece
Pokój 3,5x5,5m. Telewizor będzie wisiał na dłuższej ścianie, na środku. Na przeciwko sofa. Po prawej okno i balkon. Słońce świeci do godziny 15.
Na celowniku mam Sharp LC-60LE635E między innymi dlatego, że 3D nie jest priorytetem. Wolę porządny obraz. Zależy mi na tym aby obraz był dobry na UPC i filmach z kompa po kablu HDMI - w 90% DVDRIP, rzadzjej MKV bo nie ma tak dużego wyboru. W innym pokoju mam LCD 40 cali samsung - świecąca matryca w sumie jestem zadowolony, a czy z matowej będę zadowolony nie wiem bo nie miałem okazji u nikogo w domu oglądać na matowej.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
1. Odległość od ekranu: 3 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: Patrząc na TV okno i balkon z prawej strony
3. Jak duży jest pokój: 3,5 x 5,5m
4. Preferowana technologia: najchętniej LED ale też jestem otwarty na plazme choć nie jestem przekonany.
5. Jaki masz obecnie telewizor: Samsung LE40c650"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Wiadomości, Seriale, Sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: rano przed pracą TVN 24, wieczorem filmy, wiadomości, seriale + filmy z kompa po hdmi w 90% dvdrip reszta mkv bo mniejszy wybór niż dvdrip.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: wolę bez albo przyciemnione jeżeli chodzi o jakiś dobry film, natomiast telewizja seriale, wiadomosci itp. idą raczej przy świetle albo przy zgaszonym w sumie roznie.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem, ale raczej ostry wyrazisty
10. Matryca błyszcząca czy matowa: do tej pory na blyszczacej dzialalem i bylo ok, matowej nie mialem okazji w domu u kogos ogladac, choć mam monitor NEC pa271w z matową i też jest ok. Podobno matowa jest lepsza nie odbija nic...
11. Preferowana wielkość telewizora: 60-65"
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej jakości obrazu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: UPC HD, PC
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70 TV 30 PC (tylko filmy)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie musi być
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jak będą to pewnie będę
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: nie muszę
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: obecnie korzystam sporadycznie wiec nie musi byc
22. Ma mieć 3D: nie koniecznie, nie jestem przekonany do 3d mało filmow, w kinie dobrych nawet nie ma, tylko od czasu do czasu a co mowic o tv....
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: UPC + PC HDMI
26. Jaki masz sygnał: UPC HD
27. Ile programów HD: 10
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. DVB-t: koniecznie
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 7h
33. Budżet: max 6700 choć wolałbym coś do 6000, ale jak warto dopłacić i jest za co to mogę to zrobić. Ten telewizor ma być na lata : )
Wszystkim dziękuje za rady... oddaje sie w Wasze rece