Telewizor 60 cali

mateo102

New member
Witam. Poszukuję TV do pokoju dziennego.
Pokój 3,5x5,5m. Telewizor będzie wisiał na dłuższej ścianie, na środku. Na przeciwko sofa. Po prawej okno i balkon. Słońce świeci do godziny 15.
Na celowniku mam Sharp LC-60LE635E między innymi dlatego, że 3D nie jest priorytetem. Wolę porządny obraz. Zależy mi na tym aby obraz był dobry na UPC i filmach z kompa po kablu HDMI - w 90% DVDRIP, rzadzjej MKV bo nie ma tak dużego wyboru. W innym pokoju mam LCD 40 cali samsung - świecąca matryca w sumie jestem zadowolony, a czy z matowej będę zadowolony nie wiem bo nie miałem okazji u nikogo w domu oglądać na matowej.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

1. Odległość od ekranu: 3 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju: Patrząc na TV okno i balkon z prawej strony
3. Jak duży jest pokój: 3,5 x 5,5m
4. Preferowana technologia: najchętniej LED ale też jestem otwarty na plazme choć nie jestem przekonany.
5. Jaki masz obecnie telewizor: Samsung LE40c650"
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Wiadomości, Seriale, Sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: rano przed pracą TVN 24, wieczorem filmy, wiadomości, seriale + filmy z kompa po hdmi w 90% dvdrip reszta mkv bo mniejszy wybór niż dvdrip.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: wolę bez albo przyciemnione jeżeli chodzi o jakiś dobry film, natomiast telewizja seriale, wiadomosci itp. idą raczej przy świetle albo przy zgaszonym w sumie roznie.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem, ale raczej ostry wyrazisty
10. Matryca błyszcząca czy matowa: do tej pory na blyszczacej dzialalem i bylo ok, matowej nie mialem okazji w domu u kogos ogladac, choć mam monitor NEC pa271w z matową i też jest ok. Podobno matowa jest lepsza nie odbija nic...
11. Preferowana wielkość telewizora: 60-65"
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: słabej jakości obrazu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: UPC HD, PC
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70 TV 30 PC (tylko filmy)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie musi być
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: jak będą to pewnie będę
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: nie muszę
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: obecnie korzystam sporadycznie wiec nie musi byc
22. Ma mieć 3D: nie koniecznie, nie jestem przekonany do 3d mało filmow, w kinie dobrych nawet nie ma, tylko od czasu do czasu a co mowic o tv....
23. Ma mieć slot na karty SD: bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: UPC + PC HDMI
26. Jaki masz sygnał: UPC HD
27. Ile programów HD: 10
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. DVB-t: koniecznie
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 7h
33. Budżet: max 6700 choć wolałbym coś do 6000, ale jak warto dopłacić i jest za co to mogę to zrobić. Ten telewizor ma być na lata : )

Wszystkim dziękuje za rady... oddaje sie w Wasze rece :)

Karpaj

New member
Bez reklam
No to rzeczywiście, do Twoich wymagań jak najbardziej
Sharp 60LE635
Jeśli jednak dajesz się skusić na marketing to jeszcze ew.
Samsung 60ES6100

mateo102

New member
Samsung 60ES6100 w czym lepszy od tego sharpa? można jakoś wypunktować? porównując te dwa modele? Bo w cenie różnica spora bo aż 1600zł

Karpaj

New member
Bez reklam
Ma 3D, wbudowane wi-fi, mnóstwo funkcji internetowych, dużo jaśniejsze kolory oraz błyszczącą matrycę.
Sharp jest na matowej, ma naturalniejsze kolory, brak 3d, lepsza płynność oraz mało smart tv.
Jednak Sharp będzie dużo lepszym wyborem kiedy stawiasz głównie na jakość obrazu.

mateo102

New member
kiki, a czy obraz na tym sharpie będzie lepszy niż w samsungu le40c650 ? wiem, że to całkiem inne telewizory, ale taki właśnie posiadam i nie chciałbym się rozczarować po zmianie.

mateo102

New member
A coś w 65' calach ?? z pewnością cena wyżej, ale coś co byłoby w odbiorze na równi z tym sharpem 60 albo lepsze, ale większe? co możecie zaproponować??

mateo102

New member
kiki dziekuje za odpowiedź, czyli 65 nie ma nic ? 70 niestety nie wejdzie w meble... no i strasznie duża różnica w cenie. Szkoda, że nie ma 65 np. o 1500zł droższej to byłaby ciekawa propozycja, a tak to taki przeskok cenowy rozwiewa wszelkie rozkminki zakupu czegoś większego niż 60.

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
Ten samsung 60ES6100 wcale nie jest gorszy od wymienianego tutaj Sharpa. Najlepiej idz do sklepu i zobacz sobie oba jak wyświetlają obraz.

mateo102

New member
Ten samsung 60ES6100 wcale nie jest gorszy od wymienianego tutaj Sharpa. Najlepiej idz do sklepu i zobacz sobie oba jak wyświetlają obraz.
gorszy nie jest, a lepszy jest? bo w cenie samsung jest droższy o 1600zł to jednak spora różnica, bo za co tam się dopłaca w samsungu za lepszy obraz? bo jeżeli tak to jest do przemyślenia, a jeżeli za 3D to nie ma co myśleć bo z 3D i tak nie będę korzystał.

Ramzes765

New member
Bez reklam
3D to zbędny bajer, który raz włączysz a potem wcale ;)
Co do plusów, to ktoś już na początku wymieniał różnice.
A do samego obrazu to nie ma takiej opcji żeby ktoś Ci tutaj napisał że jeden ma lepszy a drugi gorszy bo musisz to sam zobaczyć.

Do góry