Witam,
Stoję przed wyborem telewizora do salonu. Robiłem już jakieś rozeznanie i mimo, że po wizycie w paru marketach napaliłem się na 4K to jednak po przeanalizowaniu tego na spokojnie, pogadaniu ze znajomymi i poczytaniu paru opinii w internecie skłaniam się raczej ku TV z rozdzielczością Full HD. Biorąc pod uwagę źródła sygnału jakie będą do sprzętu podłączone i jaką rozdzielczość oferują, nie wykorzystam tak naprawdę 4K jeszcze bardzo długo. Wolę więc bardzo dobry telewizor Full HD a nie sensowny 4K. Ale nie zamykam się na UHD, może się mylę i nie jestem w stanie kupić sensowne 4K i powinienem to zrobić już teraz. Inna kwestia to nadal wysokie ceny przy zakładanym budżecie - około 4500-5000 zł. Dlaczego nie 65 cali przy takich rozmiarach pomieszczenia? Głównie dlatego, że najczęściej jest to 2x większy koszt niż w przypadku 55 cali. Nie jestem więc w stanie wytłumaczyć sobie zasadności takiej decyzji. Wolę tak naprawdę kupić telewizor 55 cali a resztę pieniędzy przeznaczyć na dobry zestaw audio. Chciałbym też dobrać porządny uchwyt do telewizora, taki który pozwoli na obrót w pionie i w poziomie. Nie zależy mi na super długim ramieniu bo nie zamierzam go wyciągać nie wiadomo jak bardzo, ale tak jak pisze poniżej w odpowiedziach na Wasze pytania, będę też czasami oglądał coś siedząc z boku.
Podobają mi się modele Philipsa ze względu na Ambilight ale tak naprawdę można go domowymi sposobami dołożyć do każdego TV (Amblone, Lightberry i inne). Dobre opinie i recenzje ma Samsung UE55H6400, ale martwi mnie, ze to model z 2014 i obok wspominanych dobrych opinii naczytałem się o problemach ze szczelnością matrycy jakie ma ten producent. Po wizytach w sklepach, jeśli chodzi o Full HD ładnie świecił Sony KDL-55W805C/55W809C. Ale widziałem też na żywo TCL U58S7806S i wow..wyglądał świetnie, mimo, ze obok stały OLEDy i jakieś inne giganty od Samsunga czy Sony. Cena też bardzo atrakcyjna. Ale nie wiem jak pasuje do moich wymagań, ciężko też znaleźć jakiś rzetelny test.
Kiedy już wybiorę model, czy polecacie jakiś konkretny sklep? MediaMarkt, Saturn, RTVEuro? Czy może zamówić przez internet? Chodzi mi o najlepszą obsługę klienta pod kątem sprawdzenia i wymiany sprzętu w przypadku wad. Czy na któryś model jestem w stanie otrzymać specjalną ofertę od Was?
Odpowiedzi na Wasze pytania poniżej.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Michał
Stoję przed wyborem telewizora do salonu. Robiłem już jakieś rozeznanie i mimo, że po wizycie w paru marketach napaliłem się na 4K to jednak po przeanalizowaniu tego na spokojnie, pogadaniu ze znajomymi i poczytaniu paru opinii w internecie skłaniam się raczej ku TV z rozdzielczością Full HD. Biorąc pod uwagę źródła sygnału jakie będą do sprzętu podłączone i jaką rozdzielczość oferują, nie wykorzystam tak naprawdę 4K jeszcze bardzo długo. Wolę więc bardzo dobry telewizor Full HD a nie sensowny 4K. Ale nie zamykam się na UHD, może się mylę i nie jestem w stanie kupić sensowne 4K i powinienem to zrobić już teraz. Inna kwestia to nadal wysokie ceny przy zakładanym budżecie - około 4500-5000 zł. Dlaczego nie 65 cali przy takich rozmiarach pomieszczenia? Głównie dlatego, że najczęściej jest to 2x większy koszt niż w przypadku 55 cali. Nie jestem więc w stanie wytłumaczyć sobie zasadności takiej decyzji. Wolę tak naprawdę kupić telewizor 55 cali a resztę pieniędzy przeznaczyć na dobry zestaw audio. Chciałbym też dobrać porządny uchwyt do telewizora, taki który pozwoli na obrót w pionie i w poziomie. Nie zależy mi na super długim ramieniu bo nie zamierzam go wyciągać nie wiadomo jak bardzo, ale tak jak pisze poniżej w odpowiedziach na Wasze pytania, będę też czasami oglądał coś siedząc z boku.
Podobają mi się modele Philipsa ze względu na Ambilight ale tak naprawdę można go domowymi sposobami dołożyć do każdego TV (Amblone, Lightberry i inne). Dobre opinie i recenzje ma Samsung UE55H6400, ale martwi mnie, ze to model z 2014 i obok wspominanych dobrych opinii naczytałem się o problemach ze szczelnością matrycy jakie ma ten producent. Po wizytach w sklepach, jeśli chodzi o Full HD ładnie świecił Sony KDL-55W805C/55W809C. Ale widziałem też na żywo TCL U58S7806S i wow..wyglądał świetnie, mimo, ze obok stały OLEDy i jakieś inne giganty od Samsunga czy Sony. Cena też bardzo atrakcyjna. Ale nie wiem jak pasuje do moich wymagań, ciężko też znaleźć jakiś rzetelny test.
Kiedy już wybiorę model, czy polecacie jakiś konkretny sklep? MediaMarkt, Saturn, RTVEuro? Czy może zamówić przez internet? Chodzi mi o najlepszą obsługę klienta pod kątem sprawdzenia i wymiany sprzętu w przypadku wad. Czy na któryś model jestem w stanie otrzymać specjalną ofertę od Was?
Odpowiedzi na Wasze pytania poniżej.
- Odległość od ekranu? 3-3,5m
- Jak słońce świeci w pokoju? w plecy, centralnie w ekran, okna na południe-południowy wschód
- Jak duży jest pokój: około 32m2
- Preferowana technologia: LED
- Jaki masz obecnie telewizor? nie mam telewizora
- Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, seriale, streamy w internecie, czasem sport
- Oglądasz w dzień czy wieczorem: w tygodniu raczej wieczorem, w weekendy różnie
- Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? częściej coś mam zapalone, albo lampę albo ledy które są za ścianką na TV
- Wolisz obraz ostry czy łagodny? wyraźny i ostry, ale bez wpływu na płynność
- Matryca błyszcząca czy matowa? raczej matowa, ale nie upieram się, jeśli ma to być czynnik dyskwalifikujący dobre modele
- Preferowana wielkość telewizora? okolice 55 cali
- Preferowana marka? nie mam preferencji
- Czego nie lubisz w telewizorach? braku płynności wyświetlanego obrazu, problemów z czernią i odwzorowaniem kolorów, wolno działającej platformy Smart
- Jakie urządzenia będą podłączone? kablówka lub jakaś satelita, komputer, konsola (PS4, WiiU etc.)
- Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? myślę, że równo podzielone pomiędzy filmy/telewizję, streamy i gry
- Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? 90% czasu na wprost, ale czasami patrzę z boku kiedy siedzę przy stole a nie na kanapie
- Czy ważne jest wifi ? tak, ale wolę podłączenie kablem
- Czy będziesz korzystać z widgetów? Youtube, Twitch, HBO GO, jeśli takowe będą oczywiście
- Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? tak
- Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? jakaś na pewno, ale nie jestem do jakiegoś konkretnie przywiązany
- Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? tak
- Ma mieć 3D? może, ale nie musi
- Ma mieć slot na karty SD ? może, ale nie musi
- Ma mieć tuner DVB-S? nie mam preferencji
- Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, USB, optyczne, komputer, konsola, dysk zewnętrzny, pendrive, zestaw audio który też planuję kupić (amplituner etc.)
- Jaki masz sygnał: na razie tylko komputer, odtwarzacz multimedialny
- Ile programów HD? na razie nie ma ani talerza ani kablówki, więc ciężko powiedzieć
- Ma stać czy wisieć? wisieć (prosił bym o pomoc w wyborze uchwytu jeśli można)
- Rozdzielczość: zależnie od wybranego modelu (4K/FHD) plus niższe
- Dvb-t: tak, DVB-C: nie mam preferencji
- Na czym najbardziej Ci zależy: dobrej jakości obrazu, odwzorowaniu kolorów, dynamice obrazu, solidności wykonania, sprawnie działającym funkcjom Smart
- Ile godzin dziennie ma grać telewizor: w tygodniu 4-5h, w weekend więcej, do 8-10h
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Michał