Witam serdecznie,
Aktualnie planujemy z żoną zakup telewizora do salonu. W tym momencie mamy jedynie stary, kineskopowy telewizor w sypialni.
Jestem zupełnie w plecy ze technologiami telewizyjnymi dlatego proszę was o pomoc w wyborze.
Byłem w saturnie i panowie zaproponowali mi dwa telewizory 55'' - podobno bardzo podobnej półki.
* Sony KDL55W815BSAE2
* Panasonic TX-55ASM651E
Wg mojej subiektywnej opinii Sony miał lepszy obraz chociaż ciężko mi wytłumaczyć dlaczego. Może to była wyłącznie kwestia tego co było akurat puszczone.
Czy któryś z tych telewizorów jest warty uwagi czy może szukać czegoś innego?
Poniżej moje preferencje co do TV:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5x10m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-6m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Troszeczkę w bok. Na długości 5m jakieś 1-2m w bok
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Prosto w ekran, przy czym w max nasłonecznieniu raczej nie będziemy oglądać telewizji. Ew. wstawimy żaluzje
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Stary, kineskopowy
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? WiFi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Prawdopodobnie nc+
10.Jakie urządzenia? Takie jak dostaniemy przy telewizji NC+
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-3
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia, w laptopach wolę matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, sport, żona jakieś duperele
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Wątpie, chociaż może jakieś bajki na youtubie dla dziecka
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Na razie nie
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości? > 50''
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? klatkowanie, widoczne pixele
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może mieć, nie musi
Aktualnie planujemy z żoną zakup telewizora do salonu. W tym momencie mamy jedynie stary, kineskopowy telewizor w sypialni.
Jestem zupełnie w plecy ze technologiami telewizyjnymi dlatego proszę was o pomoc w wyborze.
Byłem w saturnie i panowie zaproponowali mi dwa telewizory 55'' - podobno bardzo podobnej półki.
* Sony KDL55W815BSAE2
* Panasonic TX-55ASM651E
Wg mojej subiektywnej opinii Sony miał lepszy obraz chociaż ciężko mi wytłumaczyć dlaczego. Może to była wyłącznie kwestia tego co było akurat puszczone.
Czy któryś z tych telewizorów jest warty uwagi czy może szukać czegoś innego?
Poniżej moje preferencje co do TV:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5x10m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-6m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Troszeczkę w bok. Na długości 5m jakieś 1-2m w bok
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Prosto w ekran, przy czym w max nasłonecznieniu raczej nie będziemy oglądać telewizji. Ew. wstawimy żaluzje
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Stary, kineskopowy
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? WiFi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Prawdopodobnie nc+
10.Jakie urządzenia? Takie jak dostaniemy przy telewizji NC+
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-3
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez znaczenia, w laptopach wolę matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, sport, żona jakieś duperele
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Wątpie, chociaż może jakieś bajki na youtubie dla dziecka
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Na razie nie
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości? > 50''
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? klatkowanie, widoczne pixele
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może mieć, nie musi