Telewizor 4K który wybrać ?

rafa536

New member
Witam . Chciałbym się poradzić ekspertów który 4k telewizor kupić tylko 55 cali mnie interesuje podam te które mam na oku :
LG 55UF800V
Panasonic TX-55CX700E
SAMSUNG UE55JS8500
LG UF 950V 55
PANASONIC TX-55AX630
SAMSUNG UE55HU8500

Najbardziej za mną przemawia ten ostatni samsunga. Chciałbym aby telewizor miał dobrą ostrość , odtwarzał filmy FHD oraz 4k z pendrive i dobre skalowanie obrazu do 4k.

digitalus

Banned
Witam.
Jesli 3d nie jest wazne to najlepszy jest panasonic cx680.Telewizor z bardzo wysokim kontrastem i bardzo dobrym poziomem czerni.Potwierdznie w testach i opiniach uzytkownikow avforums.Drozszy z 3 d ale z nizszym kontrastem jest cx700.Odtwarza wszystkie pliki 4k ktore skopiowalem na pedndrive i podlaczylem do telewizora u kolegi.Dobre basowe brzemienie z glosnikow.Odtwarza tez wszystkie filmy hd okolo 100 filmow na twardym dysku.Warto tez przypomniec ze w panasonicu jest mozliwosc powiekszenia , zmiany koloru i polozenia napisow w czasie odtwarzania plikow filmowych z usb.

Na avforums cx680 czyli tanszy od cx700 bez 3d i mozliwosci nagrywania programow ma dobre komentarze od osob ktore "przesiadly sie" z dobrego telewizora czyli mp plazmy panasonic gt50 na cx680.Jesli jest rownie dobrze jak w gt50 to jakosc obrazu bedzie lepsza niz na moich zdjeciach bo cx3e i x60 ma gorszy poziom czerni niz gt50 Wspominaja tylko ze kanaly sd moga lepiej wygladac ale oni sd juz prawie wcale nie ogladaja.Poziom czerni w cx680 nawet troche lepszy niz cx700.

Potwierdzienie w tescie nizej na plus kolor i poziom czerni.

Panasonic TX-40CX680B review | TechRadar

Panasonic CX6 (CX650 / CX680) review - FlatpanelsHD

Panasonic ( CX680):
Black level 0.03 cd/m2
Brightness 134 cd/m2
Contrast 4467:1

https://www.avforums.com/threads/panasonic-cx680.1956139/page-2
translator

https://translate.google.pl/transla...ds/panasonic-cx680.1956139/page-2&prev=search

Wziąłem 50 "680B w piątek, początkowo niechętne przeprowadzce do 4K z moim 42" plazmy, jak nie mam zawartości UHD, i był po prostu bardzo go używać dla Apple TV / Plex streamingu i gier na PS4.
Jednak muszę powiedzieć, że jestem absolutnie powalony jakościa obrazu, to jest o wiele lepiej, niż się spodziewałem, moje gry PS4 wygląda tak jasne i żywe, bez zacięć

z 2 strony tego tematu.

Mam 50GT50 ,czarne poziomy wyglądają tak samo dobrze.

6 strona
mam plazme 50GT50. Jestem bardzo zadowolony z zestawu. 4K Netflix działa dobrze przez WiFi

Ostatnia edycja:

kacper-24

New member
z tych co podałeś brałbym któregoś z samsungów (zależy co potrzebujesz) posiadam samsunga 55ju7000 i jestem bardzo zadowolony, a te które podałeś mają jeszcze parę dodatkowych bajerów ;) i w tej chwili są jedne z najlepszych...

rafa536

New member
Dobra a jak wygląda skalowanie tych filmów hd do rozdzielczości zbliżonej do 4k ? Wszystko w porządku ? I w ogóle ostrość jaka jest ? Bo jakoś technologia odświeżania za mną nie przemawia .

bluray

Banned
SAMSUNG UE55JS8500 poza dyskusją !

Może być bardzo tani i świetny obraz dla Philips 55pus4900.
Bez Android i nie wiem czy już dostępny w PL.

kacper-24

New member
mogę tylko napisać o ju7000 bo go posiadam i skalowanie ma na bardzo wysokim poziomie, ostrość, kolory, ogólnie obraz bardzo ładny ale po własnej kalibracji bo fabryczne tryby są za wyraziste... te modele co podałeś są jeszcze lepsze i posiadają rozszerzoną paletę barw, powinno być jeszcze lepiej. ju7000 opisałem w trzech ostatnich stronach tu http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/12...telewizora-55-cali-do-6000zl.html#post1213668
jak chcesz to poczytaj, a oprócz tego można znaleźć dużo informacji na zagranicznych forach i mają bardzo dobre opinie...

digitalus

Banned
Samsung ue55js8500 ma znacznie gorszy poziom czerni niz cx680 i cx700

Samsung UE55JS8500 (JS8500) Review

HU9000 (HU8500) ma bardzo slaby kontrast tylko 2200:1.

Samsung HU9000 (HU8500) review - FlatpanelsHD

lg tez slaby, nawet wysoki model lg ma slaby kontrast ,wiecej informacji z linku nizej.

Wracając do tematu jakości obrazu, oto wyniki testów kalibracyjnych ze strony flatpanelshd.com:

Sony X90C:
Black level - 0.198 cd/m2
Brightness - 131 cd/m2
Contrast - 662:1
Katastrofalnie niski kontrast spowodowany matrycą IPS i to w flagowym modelu.

Panasonic CX8 (CX850 / CX800):
Black level - 0.043 cd/m2
Backlight - 120 cd/m2
Contrast - 2800:1
Tutaj już widać zastosowanie matrycy VA, ale kontrast raczej średni jak na TV z tak wysokiej półki cenowej.

Sony X85C:
Black level - 0.04 cd/m2
Brightness - 133 cd/m2
Contrast - 3290:1
I znowu przykład dobrej matrycy VA, całkiem dobry kontrast i to w modelu "oczko" niżej od x90c.

Samsung JS9500 (SUHD):
Black level - 0.04 cd/m2
Brightness - 108 cd/m2
Contrast - 2719:1
Tutaj oczywiście panel VA ale jak na TV za ponad 10tys. i to w dodatku flagowy tej firmy to kontrast jest na niskim poziomie. Wynik podobny jak w CX8 który nie zachwyca.

Samsung JU7500:
Black level 0.05 cd/m2
Brightness 134 cd/m2
Contrast 2640:1
Panel VA, a wyniki całkiem dobre gdy popatrzymy na liczby z JS9500 to pytanie czy warto tyle dopłacać dla HDR i SUHD (Triluminos od Samsunga)...

Panasonic CX7 (CX700):
Black level 0.04 cd/m2
Brightness 134 cd/m2
Contrast 3350:1
Matryca VA i proszę bardzo jaka niespodzianka, najwyższy kontrast ze wszystkich dotychczasowych TV, jednocześnie najbardziej przystępny cenowo, tutaj należą się brawa dla Panasonica.

Panasonic CX6 (CX650 / CX680):
Black level 0.03 cd/m2
Brightness 134 cd/m2
Contrast 4467:1
Az bylem sam zdziwiony, co model niżej Panasonica to kontrast coraz wyższy, tutaj mówimy już o naprawdę rewelacyjnym oglądaniu wieczorami jak i w dzień. Oczywiście matryca VA.

LG UF8500 (UF850V):
Black level 0.19 cd/m2
Brightness 123 cd/m2
Contrast 695:1
Jeden z najwyższych modeli LCD LG i... co tu dużo pisać matryca IPS i katastrofalna czerń a co za tym idzie bardzo słaby kontrast.

I na sam koniec dwie ciekawostki:

Sony X9 (2014):
Black level - 0.027 cd/m2
Brightness - 131 cd/m2
Contrast - 4367:1
Tutaj widać ze mówimy o świetnym TV i można go było śmiało nazwać "flagowym", szkoda ze Sony już go nie produkuje. Matryca VA

Panasonic AS600:
Black level 0.03 cd/m2
Brightness 131 cd/m2
Contrast 4367:1
Te liczby potwierdzają dlaczego AS640 był tak w zeszłym roku chętnie polecanym TV tej firmy. Matryca VA

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Dla niektorych osob poziom czerni jest bardzo wazny.Kontrast tez jest bardzo istotny.
W przypadku ogladania filmow np grawitacja nie bedzie czerni tylko duza szarosc.

kacper-24

New member
a co ty digitalus pier...... . Mam ten tv w/w i czerń po ustawieniach ma wręcz idealną. W nocy wystarczy włączyć parę ulepszaczy (do których właśnie są) i czerń jest czarna. Jak nie posiadasz tych tv to przestań pisać pierdoły bo w każdym wątku piszesz o tym samym aż się rzy... chce.

kacper-24

New member
nie słucham muzyki na youtube :) a te twoje posty nie tylko mnie w oczy kolą, więc przestałbyś trolować jak to kolega zauważył. Nie pisze, że panasonic jest zły bo nie jest najgorszy ale piszesz jakby była przepaść w jakości czerni a są na bardzo podobnym poziomie i w ogóle trolujesz w każdym poście samsungi i to właśnie przez takich jak ty wcześniej kupiłem tragiczne philipsy bo samsungi miały być niby takie złe, a znajomym samsungi działają do tej pory gdy ja wymieniłem już dwa modele philipsów...

kacper-24

New member
nie tylko ja to zauważyłem... i nie tylko ja mam do tego pretensje. W moim poście również trolowałeś jak i w wielu innych. Gdzie jest słowo samsung tam jest twój spam... już wcześniej na ten temat rozmawialiśmy i wszyscy stwierdzili, że nie ma z kim rozmawiać ponieważ masz jakąś dziwną misję która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością...

FotoVideo

Member
Panasonic TX-55CX700E przygladalem sie temu modelowi na tle Samsungow i LG wypadl jak dla mnie najlepiej model Samsunga 8500 te SUHD w prezentacji sklepowej wygląda swietnie i cena tez sporo wyzsza ! Trzeba by było porównać Panasonica i Samsunga najlepiej stojące obok siebie w sklepie podlaczone do telewizji HD !

digitalus

Banned
W sklepach nie mozna dokonac dobrego wyboru.Ten teoretycznie gorszy telewizor czyli np panasonic moze byc lepszy warunkach domowych.Tak bylo np w przypadku plazm a sprzedawcy w sklepie moze bardziej zalezec na sprzedazy okreslonej marki telewizora.Przykladowo w sklepie mm najwiecej jest samsungow i sprzedawcy polecaja tylko samsunga. Kazdy model samsunga jest najlepszy.
Tak bylo w przypadku plazm panasonica.W sklepie slabo ale w domu rewelacja przed duze R.W domu plazma hdready panasonica deklasuje kazdego lcd samsunga. Na zdjeciach moje telewizory panasonic cx3e i x60 , rozdzielczosc tylko 1024x768.

DSCN0103J_srxqprq.jpg

digitalus_neqhwhq.JPG

Ostatnia edycja:

kacper-24

New member
niestety strasznie nienaturalny i przeostrzony obraz(może złe ustawienia)... w porównaniu do mojego ju7000 to te panasonici wychodzą tragicznie...

mafia35

New member
Bez reklam
A rozdzielczość Panasonica (serii 700)w ruchu to max ~580 linii w porównaniu z min. 1080 Samsunga. Wow... ;)

Wysłane z mojego SM-G900F

digitalus

Banned
niestety strasznie nienaturalny i przeostrzony obraz(może złe ustawienia)... w porównaniu do mojego ju7000 to te panasonici wychodzą tragicznie...
Sam jestes zle ustawiony:)
To zrob zdjecie ekranu swojego telewizora:) w samsungu nie ma szczegolow.Obraz w samsungu jak starym rosyjskim telewizorze rubin i elektron:grin:

Ostatnia edycja:
Do góry