Telewizor 42-48' do 2500 PLN

teflon

New member
Witajcie,
Jakiś czas temu przymierzałem się do zakupu TV - tak jak w tytule wielkość 42-48, cena do 2500PLN, odległość od ekranu ~1,5-2m, głównie filmy z komputera, gra na konsoli.
Myślałem nad:
Thomson 42UZ7766
Panasonic TX-42AS650E
Sony KDL-42W705B
Panasonic TX-47AS650E
Co o nich myślicie?
Pozdrawiam

Borixon

Active member
Bez reklam
Panasonic 48AS640
plynny, dobra czern i kontrast, cena, i nie masz cyrku ze rogi nie doswietlone czy cos a zdazalo sie to w 650, dobry i duzy tv za 2500zl

firekage

New member
Bez reklam
Panasonic 48AS640
plynny, dobra czern i kontrast, cena, i nie masz cyrku ze rogi nie doswietlone czy cos a zdazalo sie to w 650, dobry i duzy tv za 2500zl

W AS640 też są niedoświetlone rogi. Z resztą zgadzam się. Czerń jest imho świetna. Swoją drogą, recenzje podają, że on ma wygaszani, a bodaj support Panasa pisał*, że to jest full led.

*jeśli dobrze pamiętam czyjś post z wątku o 640.

Ps - 2500 za niego to chyba tylko przez www z mniej znanych sklepów...

firekage

New member
Bez reklam
Każdy róg telewizora jest ciemniejszy od reszty ekranu. Widać to na białym tle. W sumie to jest generalnie kwestia pomijalna. W trakcie typowego użytkowania telewizora, oglądania filmów, nie powinieneś w ogóle tego widzieć. Widoczne to będzie tylko na bardzo jasnych tłach, np. coś co wyświetla tylko białe lub żółte tło. Opisany problem to jest wada każdego telewizora o takich przekątnych, przy czym są producenci, u których to znacznie bardziej widać bo rozmiar tego nie doświetlenia jest duży.

Tak na marginesie, ten problem dotyczy nawet full ledów...a z tego co czytałem to AS640 jest full ledem, widziałem to również na LG LB 670/671/700/730, które są full ledami, a i oczywiście na H6400 od Samsunga.

Borixon

Active member
Bez reklam
To jesli moj ma cos takiego to bardzo nikłe w porownaniu do zdjęć jakie byly w zalozonym temacie o AS650. Z czystym sumieniem moge polecić ten tv.

Karpaj

New member
Bez reklam
firekage full led to nie jest to samo co direct led - różni się typem lamp, ich rozmieszczeniem, ilością na wielkość, oraz co najważniejsze tym że są niezależne strefy. Full ledami są modele jak AS800, L7453, bądź W955.

firekage

New member
Bez reklam
Direct led to diody rozmieszczone za matrycą, full led imho powinien być***tym samym bo ma również***diody rozmieszczone po całości matrycy w przeciwieństwie do edge-led, czyli krawędziówek. Kwestią***będzie jedynie wygaszanie strefowe, nie mam racji?

Borixon

Active member
Bez reklam
Szczerze mówiąc jak czytam to wszystko to się nóż w kieszeni otwiera, każdy wymaga żylety, podświetlenia idealnego smarta jak marzenie a na tv poświęca 2500 zł, zejdźmy na ziemię wszystkiego mieć nie można a już na pewno nie za tą cenę. Mój pierwszy LCD Sony 32' był sporo droższy i cieszyłem się że coś bez dupy wisi na ścianie. :)

Karpaj

New member
Bez reklam
Direct led ma diody umiejscowione wzdłuż ekranu, w większości przypadków identycznie jak w przypadku LCD CCFL. Telewizory full led mają całą siatkę za matrycą diód. Zupełnie inne wymagania są też stawiane dla lamp które mają być do różnych systemów stosowane - czy jeśli chodzi o temperaturę świecenia jak i moc.

Twoje rozumowanie to tak, jakby napisać że Fiat 126p i Porsche to niemal to samo, bo mają w końcu silnik z tyłu :>

teflon

New member
@all
Panowie - bo teraz troszkę się pogubiłem - ten telewizor za 2500 jest ok na moje potrzeby, czy jednak przyinwestować parę groszy więcej? Jak mam już wydawać parę k, to wolę kupić coś dobrego - nawet jakbym miał dołożyć parę stów...

firekage

New member
Bez reklam
W tej cenie AS640 od Panasonic'a lub H6400 od Samsunga - oba na VA. Sam wolę AS640 nad Samsungami, ale polecam sprawdzić oba w sklepie zwłaszcza pod kątem płynności ruchu.

johny_123

New member
W tej cenie AS640 od Panasonic'a lub H6400 od Samsunga - oba na VA. Sam wolę AS640 nad Samsungami, ale polecam sprawdzić oba w sklepie zwłaszcza pod kątem płynności ruchu.

a philips Philips 42PFS7109, samsung - ma 48" i przy okazji lepiej odczytuje z usb - a co do plynnosci to nie wypowiadam sie pewnie porownywalna

firekage

New member
Bez reklam
Szczerze mówiąć to AS640 z pendrive odczytał mi to samo co H6400. Natomiast Philipsa przez soft nie biorę***pod uwagę. Płynność "smarta" (czyli całego oprogramowania multimedialnego odbiornika) na H6400 jest większa niż na AS640, przy czym to w AS640 (2 rdzenie do aplikacji) również działa poprawnie, ale...Właśnie, jest jedno ale. Samsung ma płynne menu ekranowe ustawień tv (nie mówię w tym momencie o oprogramowaniu multimedialnym), a w Panasie to skacze. Menu jest płynne, gdy wyświetlana jest dana kategoria, np. "obraz". Będąc jednak w "obrazie", gdy zjeżdżasz z suwakiem w doł, pojawia się np. "dźwięk" i w momencie takiego zjeżdżania, przeskakiwania, zaczyna ciąć. Tego w Samsungu nie ma.

Ostatnia edycja:

teflon

New member
Panowie,
Dzięki za informacje i opinie - byłem wczoraj w sklepie obejrzeć telewizory - 48 cali wydaje mi się niestety trochę za duży (przynajmniej do mojego mieszkania) - prawdopodobnie zdecyduję się jednak na 42. Handlowiec w sklepie strasznie zachwalał LG 42LB650, ale nie wiem na ile to co mówił to prawda...

firekage

New member
Bez reklam
Nie sugerowałbym się***tym, co jest zachwalane i polecane w sklepach. Chcesz lg? Poczytaj temat o serii LB, ale ja 650 nie brałbym w ogóle pod uwagę. Owszem, znacznie tańszy od reszty, ale IPS, brak local dimmingu, niski kontrast czyli to się***w ogóle nie nadaje do oglądania filmów wieczorami.

teflon

New member
@firekage: dzięki za odpowiedź - spodziewałem się takiej opinii. Czy panasonic 42as650 jest ok?jakieś odpowiedniki samsunga? zdecyduję się na coś 42'.

Do góry