jaceksobczak
New member
W dekoderzeHD jest 1080 i
adams48 napisał:Witam. Zadałem to pytanie w innym wątku (Spray-Vectra), ale brak odzewu, więc liczę że tu znajdę rozwiązanie.
Mam problem z nowym dekoderem HD. Mam go podłączonego jednoczesnie do TV (HDMI) oraz do nagrywarki DVD/HDD (SCART). Jak wiadomo (info na stronie Vectry oraz w instrukcji), muszę recznie przełączać OUTPUT pomiędzy tymi dwoma wyjściami (bo dekoder daje sygnał w danym momencie tylko na 1 z nich).
I tu moje pytanie - żeby sygnał szedł przez SCART/RGB musi być cały czas włączony TV, bo inaczej na dekoderze wyświetla się napis "HDCP" i sygnał SCART/RGB znika. Pomaga też wyjęcie wtyczki HDMI z dekodera - wtedy jest OK.
Jak to ustawić, żeby było dobrze ?
adams48 napisał:Dzięki za info o iHDMI.
Tymczasem dostałem w końcu odpowiedź z VECTRY:
Uprzejmie informuję, ze opisany przez Pana problem jest nam znany, niestety nie da się go obejść. Aby nagrać film na podłączoną po SCART nagrywarkę, odbiornik TV musi byc włączony.
Zaznaczam jednak, ze do naszej oferty na początku Listopada doszły nowe dekodery z wbudowanymi nagrywarkami PVR, w których opisany problem nie występuje.
Czy ktoś już korzysta z dekodera z PVR i może opisać wrażenia ?
Jakie wyjścia ma ten dekoder?
P.
Całkowicie się mylisz (u mnie jakość Vectry jest identycnz jak N, ale każdy ma swoje doświadczenia). Na jakośc obrazuwpływa wiele ementów, choć przy sygnale cyfrowym nie powinno być różnicy, jeżeli program jest w dobrej jakości na satelicie, to i przez kabel powinno być to samo. Winny może być lokalny operator, jakaś usterka, złe ustawienie parametrów w dekoderze i TV, ale nie 1080i, bo w telewizji to najwyższa rozdzielczość, przynajmniej w Europie. 1080p jest chyba tylko w Japonii i oczywiście na płytach BR. Żadna platforma w Polsce nie ma 1080p.Metroid napisał:No to juz wiem skad ta gorsza jakosc obrazu niz w N szkoda
Pozostaje doczekac do konca umowy i potestowac Polsat
ps. gdyby nie formula 1 to N by zostalo u mnie
janusz napisał:Całkowicie się mylisz (u mnie jakość Vectry jest identycnz jak N, ale każdy ma swoje doświadczenia). Na jakośc obrazuwpływa wiele ementów, choć przy sygnale cyfrowym nie powinno być różnicy, jeżeli program jest w dobrej jakości na satelicie, to i przez kabel powinno być to samo. Winny może być lokalny operator, jakaś usterka, złe ustawienie parametrów w dekoderze i TV, ale nie 1080i, bo w telewizji to najwyższa rozdzielczość, przynajmniej w Europie. 1080p jest chyba tylko w Japonii i oczywiście na płytach BR. Żadna platforma w Polsce nie ma 1080p.
A kto Ci kazał brać pakiet złoty ? W platynie za około 78 zl miałbyś więcej kanałów SD plus 7 szt. HD i dekoder ?kri99 napisał:Zrezygnowałem z Vectry na rzez telewizji "n"'
W Vectrze płaciłem prawie 90 zł -- pakiet złoty ok 67 + 22 za HD ( Eurosport , LUXTV)
tvn HD za darmo .
czyli 3 kanały HD a teraz 10.
kri99 napisał:Jakość sygnału vectry to żenada , dopiero teraz to widzę naprawdę.
W Vectrze zmieniając kanały obraz mi się rozciągał różnie : czasami po 6 sekundach czasami wogóle , czasami rozciągał się za dużo .
Mam naprawdę dobry TV Panasonica i ustawiony tryb AUTO. -- myślałem że tak ma być-że to wina nadawcy.
Teraz w "n" wszystko działa perfekcyjnie - przełączam kanały i od razu jest obraz w oryginalnych rozmiarach.
wcale nie są gratis, powinieneś płacić po 10% wartości pakietu za każdy dodatkowy TV. (a że nie płacisz bo o tym nie wiedzą to inna sprawa)janusz napisał:gratis programy analogowe we wszystkich TV
a tu kolejne minięcie się z prawdą.janusz napisał:a jak zechcę to za 5,90 miesięcznie mogę mieć dodatkowy dekoder (za 15,90 dodatkowa nagrywarka).