Sprawdzałem Youtube na wersji Androida 6 (WiFi i kabel) i 7 (kabel jako rozwiązanie docelowe), na obu działa prawidłowo bez zacięć nawet na materiałach 4k 60fps HDR. Natomiast polecam sprawdzić w ustawieniach aplikacji Youtube czy jakość jest ustawiona na Auto. Youtube używa kodeków adaptacyjnych, które uwzględniają m. in. aktualne możliwości sieci, możliwości danego odbiornika - w tym wydajność procesora (u nas jest OK) i oczywiście dostępność danego materiału w żądanej rozdzielczości na najbliższych odbiorcy serwerach (sieć typu CDN).
Polecam włączenie w ustawieniach Androida wyświetlania statystyk (przed włączeniem Youtuba) i obserwację na tle filmów w lewym górnym rogu ekranu aktualnej współpracy kodeka Youtube w telewizorze z kodekiem na serwerze. Można zauważyć (szczególnie w tzw. GNR, czyli wieczorem) rozpoczęcie wyświetlania filmów 4k 60fps HDR w rozdzielczości 720p, po kilku-kilkudziesięciu następuje przejście na 1080p, potem 1440p (wieczorem czasem jest to najwyższa rozdzielczość możliwa do osiągnięcia), a następnie - czasem po kilku minutach - dopiero rusza 2160p.
Jest to działanie na początku praktycznie niezwiązane z wyświetlaną w statystykach szybkością (uwaga - podane w KiB/s , trzeba przeliczać na bit/s) i aktualną wielkością bufora (w sekundach). Przykładowo - na początku odtwarzania szybkość ok 2800 KiB/s, bufor 60s, jakość 720p, po kilkudziesięciu sekundach - 3200 KiB/s (maksymalnie dla materiałów 4k obserwowałem ok 3800-3900 KiB/s), bufor 15-20s, i docelowa rozdzielczość 2160p. Jeżeli bufor się zmniejszy to automatycznie następuje przejście na rozdzielczość 1440p lub jeszcze niżej.
Jeżeli od początku wymusimy 2160p (a mam wrażenie, że kodek tak jest skonfigurowany jeżeli wykryje materiał 2160p) to obserwujemy na ekranie silne klatkowanie.
Jeszcze drobna uwaga jeżeli chodzi o szybkość 100 Mbit/s na interfejsie Ethernet (nie sprawdzałem, ale wierzę kolegom którzy to podawali). Jest to przepustowość jak najbardziej wystarczająca do filmów HD 1080p, 4k 60 fps (max ok 30 Mbit/s i to tylko na niektórych filmach) i docelowo 8k (50-80 Mbit/s niestety już nie na naszych telewizorach

.
I na koniec przypomnienie - kodeki H.264/AVC (HD) i H.265/HEVC (4k) są to kodeki stratne, co skutkuje przy małych przepływnościach strumienia alternatywę, albo obniżenie ilości klatek na sekundę w materiale (nie mylimy z fps nadawanym w TV lub podanym jako atrybut pliku wideo - strumień formalnie 30 fps może nieść zawartość informacyjną 5 fps

, lub obniżeniem jakości/rozdzielczości obrazu - efekt, rozmycie ruchomych obrazów (znowu nie mylimy z rozdzielczością nominalną). Sztuką jest dobranie rozsądnego kompromisu, a niestety nie zawsze to się udaje na kanałach telewizyjnych (ale trzeba pamiętać, że nadawcy maja do dyspozycji jedynie 24,882 Mbit/s na cały multipleks - malutko)
Obserwacje były prowadzone na U60P6046 (ten z matrycą LG RGBW), kabel UPC 60 Mbit/s.