TCL Seria C70

grande

New member
Nie traktowałbym Displayspecifications jako wyroczni. Napisali nawet że w 49 cali są JBL głośniki.
Co nie zmienia faktu ,że model 7026 jest na innej matrycy, nawet Kiki tak twierdzi. Z drugiej strony chciałbym również potwierdzenia tej informacji z innych żrodeł. Z innej beczki. W Rosji jest sprzedawany model X2 który zamiast oznaczenia JBL ma w opisie Аудио (Harman/Kardon + DTS), a na frontowym panelu dumny napis Harman/Kardon. Pytam się dlaczego nie widnieje logo JBL? Inne parametry są identyczne z modelem sprzedawanym w Polsce. Podejrzewam , że producentem głośników jest ta sama firma a oznaczenie jakie ma być na telewizorze zależy od lokalnego rynku i preferencji kupujących.

syberka

New member
Zauważyłem, że tv nie zapamiętuje ustawień tzn. Włączam sygnał Tv (menu Tv) lub naziemnej -obraz jest ok (podświetlenie itp) przełączam na źródło zewnetrzne typu Nvidia Shield Tv kolory obraz są bardziej "wyraziste" po czym przełączam TV w stan menu i kolory -ogólnie obraz są wyblakłe. Czym może to być spowodowane?

Ketzu

New member
Zastanawiam się nad kupnem U49P6046 albo U49C7006, z tego co piszecie wychodzi że C70 sporo lepszy, czy warty różnicy w cenie? Planuję używać telewizora jako dodatkowego ekranu do komputera i odtwarzania plików video (głównie z zewnętrznych źródeł jak PC albo telefon), może od czasu do czasu jakaś gra. Czy któryś z tych jest dla mnie faktycznie dobrym wyborem? A może polecacie coś innego?
Zakładałem budżet do 2500 (U49P6046 się mieści), ale jeśli faktycznie warto to mogę trochę dołożyć.

Zauważyłem że o ile U49P6046 jest ciągle dostępny to z U49C7006 są problemy, ma ktoś może info czy to chwilowe braki czy już więcej nie będzie?

janusz

New member
Bez reklam
Oba modele w swojej cenie są moim zdaniem najlepsze. C70 jest nieco lepszy, ma też rewelacyjny dźwięk i uważam, że warto, chyba, że dźwięk będziesz odtwarzał za pośrednictwem zewnętrznym (kino domowe itp.) to zostałbym przy P60, a jeszcze lepiej 55 cali, który na tym forum kosztuje nieznacznie ponad 2,5 kzł.

Ketzu

New member
Oba modele w swojej cenie są moim zdaniem najlepsze. C70 jest nieco lepszy, ma też rewelacyjny dźwięk i uważam, że warto, chyba, że dźwięk będziesz odtwarzał za pośrednictwem zewnętrznym (kino domowe itp.) to zostałbym przy P60, a jeszcze lepiej 55 cali, który na tym forum kosztuje nieznacznie ponad 2,5 kzł.

Na forum? Do kogo trzeba się w tej sprawie uśmiechnąć?

Ketosz

New member
Miałem w końcu okazję zobaczyć ten telewizor na żywo i trochę potestować.
Wrażenia zdecydowanie pozytywne, ale mam kilka pytań do posiadaczy:

1. Czy jak się korzysta z innych odtwarzaczy poza Media Center, to zawartość zewnętrznego dysku czy pendrajwa wyświetla się normalnie w postaci katalogów, czy wszystko jest wyświetlane razem jak w Media Center?

2. Czy da się zrobić ogólne ustawienia obrazu i dźwięku, które będą domyślnie obowiązywać dla wszystkich źródeł sygnału, łącznie z późniejszymi nowymi urządzeniami?
Zauważyłem, że przy przeglądaniu plików z pendrajwa menu obrazu jest okrojone i nie wiem nawet czy uwzględnia pozostałe ustawienia.

3. Czy da się ustawić żeby telewizor nie reagował na plik HDR włączeniem domyślnego trybu jego odtwarzania?
Standardowo daje chyba maksymalne wartości kontrastu, nasycenia i oczywiście jasności, przez co obraz jest tak przejaskrawiony, że potrafi wyglądać gorzej od wersji nie HDR.

janusz

New member
Bez reklam
Na forum? Do kogo trzeba się w tej sprawie uśmiechnąć?

Musisz napisać do Kikiego na PW, ale by to zrobić trzeba się zarejesrtować jako niebieski i dokonac jakąś wpłatę, ja wykupiłem na rok za coś koło 20 zł.
Ceny znajdziesz jednak w odpowiedziach Kikiego w dziale LCD.

jamez

New member
Hej,

Noszę się z zamiarem zakupu telewizora i zaczynam rozważać zakup modelu 55C7006 (biorę pod uwagę jeszcze TX-58EX700, 55PUS7502)
Mam pytanie do użytkowników TCL'a 55C7006 jak ten model radzi sobie z transmisjami sportowymi czy ta matryca 60Hz bez żadnych upłynniaczy daje radę?

Będę wdzięczny za rónież za ogólną opinię czy warto kupić ten telewizor

Z góry dziękuję.
Kupiłeś? Bo mam podobny dylemat

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
warto poczytać o tych telewizorach na innych tematach bo jest tego sporo...ludzie zachwalają Panasonic 58ex700e i też ja taki kupię

grande

New member
Czy ktoś już sprawdzał czy już jest??
Nie ma, ale jest ciekawostka. Na konkurencyjnym forum odnośnie C70 jest informacja od człowieka który kupił parę dni temu model 75 calowy ,że jego telewizor pracuje na fabrycznym oprogramowaniu Android 7, czyli telewizory z bieżącej produkcji mają najnowszy soft.

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
To jest tylko TEST zapytaj o tego panasonic-a użytkowników i powiedzą Ci że PANASONIC JEST LEPSZY DO SPORTU do tego nie ma problemów softem,trzaskającymi głośnikami czy wieszającym się softem.Jest tego sporo na forum ale trzeba sobie poszukać i nie opowiadaj że płynność jest słaba bo wcale nie gorsza od tych z 120hz bo co z tego jak ma matrycę 120hz JAK MA KIEPSKIE UPŁYNNIACZE?(tak jak Philips) bez dobrych upłynniaczy matrycę 120hz można sobie wsadzić...

Ostatnia edycja:

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
to są testy forumowicza destructor Do testów dołączyły:

Samsung 55MU7002 - piłka znika, raz ją widać raz nie

Sony 49ex80xx - jest dobrze, piłka nie znika ale czasem piłka jakby się nie kręciła, przesuwa się po ekranie ale nie obraca się, zostawia cały czas ten sam ślad

LG 55c7v oled - piłka zachowuje się jak sprężyna czyli mamy piłkę główną w środku a przed nią i za nią po kilka "cieni" piłki, nieakceptowalne

LG 55EG9A7V oled - to samo co powyższy oled

Samsung 55MU8002 - piłka znika, raz ją widać raz nie

Panasonic 58ex703e po raz drugi w innym sklepie - to samo co za pierwszym razem. Jeden moment tylko wypatrzyłem jak piłka miga przez chwilę

Panasonic 65ex780 - gra identycznie jak 58ex703e pomimo że matryca 100Hz

TCL 60p60 - piłka nie znika, jest dobrze ale przy ruchach kamery w bok piłkarze są rozmazani (klatkują). Na sygnale z anteny przy ruchach postaci widać zostawiany przez moment ślad. Tu kwestia oka czy komuś taki obraz będzie pasował, zaznaczam że odtwarzany materiał to 720p.

Samsung zapomniałem model o rozdzielczości 1920x1080, gdzie pracownik sklepu był przekonany że tak słaby materiał video na tym zagra najlepiej bo jakieś nagrody za płynność dostał ten tv - piłka zachowuje się jak sprężyna czyli mamy piłkę główną w środku a przed nią i za nią po kilka "cieni" piłki, nieakceptowalne

Z testowany tv do wyboru w takim razie jak dla mnie - Panasonic 700e/703e, Panasonic 780, Sony ex80xx i ostatecznie TCL 60P60 ale raczej bym nie wziął tego ostatniego.

Jakaś propozycja co do przetestowania jakiegoś tv?

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
a to drugi Podłączę się delikatnie pod temat bo również mam dylemat pomiędzy tymi dwoma telewizorami z czego jeszcze nie widziałem Samsunga. Zacznę od początku. Wczoraj poszedłem z pendrivem na którym miałem kilka filmów pooglądać telewizory. W trakcie oglądania jeden z filmów co zauważyłem razem z pracownikiem sklepu (w porządku facet, więcej takich ludzi) wręcz wykluczył nawet górną półkę ale czy na pewno? Był to film z piłki nożnej 720p, czyli tak jakby obraz z telewizji. Oprócz tego miałem UHD ale ten film wszędzie grał jak należy.
Więc tak odnośnie tej piłki nożnej:
TCL 55C70 - piłka nie znika, obraz jakby lekko klatkował, co widać po poruszających się piłkarzach, nawet tych którzy wolno chodzą i co najgorsze ekran jest pofalowany co widać po odbijającym się świetle, myślałem że mnie coś strzeli od tych fal

TCL 65C70 - to samo co mniejszy brat ale tu ekran jest chyba wykonany inaczej bo nie jest pofalowany, czyli generalnie git oprócz tego lekkiego "klatkowania"

Panasonic 58ex700e - hm... co dziwne pomimo braku 100 Hz piłka jest cały czas widoczna, trawa na boisku nie zamazuje się tworząc zieloną taflę lodu, piłkarze nie klatkują podczas ruchu, ładnie widać padający deszcz
Philips 55 ale nie pamiętam modelu, ta sama półka cenowa - kurde gdzie jest piłka? Nie ma, zniknęła. Czyli jeśli chcemy oglądać mecze to tylko jak biegają zawodnicy a nie gdzie podają piłkę, ponadto nie widać deszczu, który był na filmie, był to szum

Pracownik sklepu mówi, damy film na:

Sony nie pamiętam modelu cena ponad 5k, matryca setka - obraz ładny, piłkarze nie klatkują, deszcz ładnie widać ale ... gdzie jest piłka? Ano pojawia się i znika co widać przy strzałach czy wykopnięciach z daleka. Kombinujemy z ustawieniami - nic nie pomaga. Nie pamiętam jak było z trawą.

Samsung jakiś tam 32 cale (tak na sztukę wrzuciliśmy) - piłka może zaśpiewać "pojawiam się i znikam", deszczu nie widać, trawa? Raczej lodowisko w jednym zielonym kolorze.

W drugim sklepie (obsługa totalne dno), nie udało mi się przetestować Samsunga 8002 ale:

Samsung (nie pamiętam modelu - droższy od 8002) - gdzie jest piłka? Raz tu raz tam, dziękujemy.

Werdykt? Panasonic zmiażdżył płynnością podczas tego meczu wszystkich. Drugim tv na którym dało się oglądać mecz i widzieć piłkę to TCL. Reszta tv nie nadaje się do meczy.

Ale teraz rodzi się pytanie. To wszystko było odtwarzane z filmu z pendrive w formacie MP4. Czy jeśli mecz leciałby z anteny po kablu to inne mechanizmy upłynniania by były czy efekt byłby ten sam?

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
Wszystko zależy od sygnału na jakim oglądamy w 4K to żaden nie będzie smużył ale już w 720p więc średnio dobrym sygnale telewizor pokazuje na co go stać bo im gorszy sygnał puszczony a tv daje sobie radę tym telewizor lepszy bo na takim sygnale się testuje telewizor a nie na demach bo to bez sensu.Po prostu Panas jest lepszy do sportu zaraz po TCL-u a co testów to wiadomo testerzy widzieli zdecydowanie lepsze telewizory i droższe więc jak zobaczy obraz np w OLED-dzie za 7-8 tysięcy a potem zobaczy tego Panasa to różnicę widać dlatego takie testy mogą tylko sugerować a nie nakazywać kupić czy nie.Samemu go trzeba sprawdzić.Ja pytałem zagranicznych recenzentów i każdy go polecał tak jak na forum tutaj bo po to jest te forum , użytkownik opisuje swoje wrażenia i dla mnie to jest bardziej wiarygodne od testu

Ostatnia edycja:

janusz

New member
Bez reklam
To jest tylko TEST zapytaj o tego panasonic-a użytkowników i powiedzą Ci że PANASONIC JEST LEPSZY DO SPORTU do tego nie ma problemów softem,trzaskającymi głośnikami czy wieszającym się softem.Jest tego sporo na forum ale trzeba sobie poszukać i nie opowiadaj że płynność jest słaba bo wcale nie gorsza od tych z 120hz bo co z tego jak ma matrycę 120hz JAK MA KIEPSKIE UPŁYNNIACZE?(tak jak Philips) bez dobrych upłynniaczy matrycę 120hz można sobie wsadzić...

Nie ma problemów z softem bo nie ma softu. mam P60 (w C70 są na forum informacje o trzaskach głośników) od kilku tygodni i soft nawet nie mrugnął. Pewnie jak ktoś instaluje codzienni nowe aplikacje to coś sie może zdarzyć, że coś zawiesi, ale to zaleta. W TCL nie musisz wgrywać aplikacji ale możesz w Panasonicu nie musisz i nie możesz.
Przed kupieniem P60 też czytałem tu na forum o różnych problemach z androide (miałem dotychczas kilka przystawek jak np. mk808, X95 ... i mam pewne doświadczenia) trochę się tego obawiałem. Po zakupie okazało się, że android w P60 dział rewelacyjnie, nie mam C70 ale nie sądze, że jest inaczej.
Co do upłynniaczy w Panasonicu toi nie ma niczego za darmo:
"Dopiero włączenie dodatkowej opcji o nazwie "Odświeżanie Clear Motion" (OCM) istotnie zwiększa rozdzielczość, ale kosztem pewnego spadku jasności obrazu. Obrazy ruchome są pozbawione przebarwień, ale na wahadle Finzela widać było spore "echo".

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
Dla mnie sprawa androida jest zamknięta bo Xiaomi Mi Box załatwia sprawę , nie potrzebuję androida w telewizorze ale wypowiadam się za siebie.Każdy szuka czegoś innego.Dalej cytujesz ten test zamiast posłuchać tego co sprawdzał te telewizory...nie ma telewizora idealnego...no chyba że Panasonic OLED za 23 tysiące.Wolałbym aby tester opisał SWOJE WRAŻENIA z oglądania sportu zamiast pisać co widzi na wahadle Finzela bo możemy się tak obrzucać testami a ten jest z rtvmaniak "Płynny ruch to poza doskonałą jakością obrazu kolejny plus tego telewizora. Pomimo tego, że model pracuje na 50hz matrycy, to „ulepszacze” płynności na ekranie wykonują swoje zadanie znakomicie. Przypominamy także, że współczynnik w technologii tzw. odświeżania w Backlight Motion Rate 4K 1600 Hz IFC nie jest tak bardzo istotny. W Panasonicu nie występuje zjawisko smużenia, a przy dynamicznych scenach nie powinniśmy mieć zastrzeżeń. Pojawia się pytanie czy warto w tym przypadku kupować telewizor 100hz do sportu, skoro reprezentant serii 7 „daje radę”.Do tego testowali budżetowego panasonic-a z serii 6 i tu już takich super recenzji nie było.Ja zdania nie zmienię i DALEJ Polecam Panasonic-a ale to nie oznacza że ma go kupić...a na kłótnie nie mam czasu...POLECAMY PANASA I TCL więc niech jedzie do sklepu i wybierze i sprawa zamknięta.Nikt nie pisze że P60 czy C70 są złe ale mają problemy z panningiem i sam autor tv test o tym pisał czyli ruch kamerą w bok , wiem jakie ma recenzje tutaj na forum bo czytam wszystkie działy

Ostatnia edycja:
Do góry