a to drugi Podłączę się delikatnie pod temat bo również mam dylemat pomiędzy tymi dwoma telewizorami z czego jeszcze nie widziałem Samsunga. Zacznę od początku. Wczoraj poszedłem z pendrivem na którym miałem kilka filmów pooglądać telewizory. W trakcie oglądania jeden z filmów co zauważyłem razem z pracownikiem sklepu (w porządku facet, więcej takich ludzi) wręcz wykluczył nawet górną półkę ale czy na pewno? Był to film z piłki nożnej 720p, czyli tak jakby obraz z telewizji. Oprócz tego miałem UHD ale ten film wszędzie grał jak należy.
Więc tak odnośnie tej piłki nożnej:
TCL 55C70 - piłka nie znika, obraz jakby lekko klatkował, co widać po poruszających się piłkarzach, nawet tych którzy wolno chodzą i co najgorsze ekran jest pofalowany co widać po odbijającym się świetle, myślałem że mnie coś strzeli od tych fal
TCL 65C70 - to samo co mniejszy brat ale tu ekran jest chyba wykonany inaczej bo nie jest pofalowany, czyli generalnie git oprócz tego lekkiego "klatkowania"
Panasonic 58ex700e - hm... co dziwne pomimo braku 100 Hz piłka jest cały czas widoczna, trawa na boisku nie zamazuje się tworząc zieloną taflę lodu, piłkarze nie klatkują podczas ruchu, ładnie widać padający deszcz
Philips 55 ale nie pamiętam modelu, ta sama półka cenowa - kurde gdzie jest piłka? Nie ma, zniknęła. Czyli jeśli chcemy oglądać mecze to tylko jak biegają zawodnicy a nie gdzie podają piłkę, ponadto nie widać deszczu, który był na filmie, był to szum
Pracownik sklepu mówi, damy film na:
Sony nie pamiętam modelu cena ponad 5k, matryca setka - obraz ładny, piłkarze nie klatkują, deszcz ładnie widać ale ... gdzie jest piłka? Ano pojawia się i znika co widać przy strzałach czy wykopnięciach z daleka. Kombinujemy z ustawieniami - nic nie pomaga. Nie pamiętam jak było z trawą.
Samsung jakiś tam 32 cale (tak na sztukę wrzuciliśmy) - piłka może zaśpiewać "pojawiam się i znikam", deszczu nie widać, trawa? Raczej lodowisko w jednym zielonym kolorze.
W drugim sklepie (obsługa totalne dno), nie udało mi się przetestować Samsunga 8002 ale:
Samsung (nie pamiętam modelu - droższy od 8002) - gdzie jest piłka? Raz tu raz tam, dziękujemy.
Werdykt? Panasonic zmiażdżył płynnością podczas tego meczu wszystkich. Drugim tv na którym dało się oglądać mecz i widzieć piłkę to TCL. Reszta tv nie nadaje się do meczy.
Ale teraz rodzi się pytanie. To wszystko było odtwarzane z filmu z pendrive w formacie MP4. Czy jeśli mecz leciałby z anteny po kablu to inne mechanizmy upłynniania by były czy efekt byłby ten sam?