Po 4 godzinach gapienia się w ekran.
Plusy :
1. Podświetlenie jest .... meeega równe, jestem w szoku, Sony XE8505 może uczyć się od TCLa jak podświetlać matryce ! Czerń NIE jest jak smoła na pustym ekranie, jednak robi wrażenie i jest to mocne 8/10. Pomimo krawędziowego podświetlenia nie widzę "wykwitów światła" wokół ramki jak ja to nazywam. Oglądam w całkowitym zaciemnieniu i jest naprawdę dobrze, pasy są czarne. Strefy wygaszania przypominają mi trochę te z XE9005 (direct led), fragmenty ekranu rozjaśniają się/ściemniają kiedy wyświetlany jest obraz, jednak fajnie to wygląda i nie psuje odbioru.
2. Android - fruwa. Serio miałem kilka sztuk Sony i tutaj to odlatuje. Mega szybko i płynnie działa. W Sonym było 1,5 GB RAM do użytku, tutaj jest prawie 1.9 GB.
3. Pilot głosowy działa na tak samo wysokim poziomie jak w Sony - z jednym wyjątkiem. Obydwa piloty są lepiej wykonane niż w Sony - nic nie klika !
4. Wykonanie, klasa premium. Nic nie odstaje, matryca siedzi w obudowie i nie odchodzi przecierając szmatką, w Sony bywało, że uginała się tak dziwnie wycierając kurz.
5. Głośniki - widziałem śmiechy na forum, jednak serio te głośniki robią robotę. Nie potrzebuję soundbara, w każdym telewizorze taka moc powinna być. Teledyski na YouTube na połowę skali odpalałem i było mega głośno i czysto, z fajnym basikiem.
6. Filmy w 4K HDR- mam ściągnięty jeden film - Assassin's Creed . Powiem szczerze, dla mnie to jest mega jakość na XE9005 i na X2 i wygląda to też mega.
Mieszane uczucia:
1. Matryca 60 Hz z upłynniaczem. Widzę, że nie jest to 100 Hz.... ale, widzę, bo miałem wcześniej same 100 Hz telewizory. Jednak regulacja płynności suwakami pozwala znaleźć sensowne rozwiązanie i naprawdę przyjemnie to wygląda. Mi odpowiada upłynnienie ustawione od 3 do 5 - max jest 10, bez przesadyzmu, ale widać poprawę jak przy samych 60 Hz i wygląda to dobrze. Żeby było śmiesznie, mecz odpaliłem i XE9005 wcale nie był jakiś lepszy jeżeli chodzi o sport, nie wiem dlaczego nie widzę jakiegoś spadku jakości, ale nie widzę.
Negatyw ! :
1. Działanie Moduł Cl - po każdorazowym włączeniu telewizora, wyświetla się jakaś posrana ramka z napisem - Conax Conditional Access i za nią szare tło i napis kanał kodowany. Po chwili wyskakuje obraz zamiast szarego tła i muszę nacisnąć exit, żeby zamknąć ramkę i zacząć oglądanie tv. To trzeba poprawić.
2. Karton (opakowanie) bez klipsów na dole - dla wygody rozpakowywania, powinny być klipsy, które po odpięciu pozwalają zdjąć górę kartonu i tv zostaje w styropianie. Niby można to zrobić, ale chyba trzeba pruć karton od dołu - niewygodne.
Myślę, że to może być naprawdę niezły telewizor. Kolejne spostrzeżenia za kilka dni. Chińczyki serio nadganiają

. Pytać, jak będę potrafił to odpowiem

...
Aha i dajcie spokój z tą bielą, bo jak napisałem wcześniej, to jest tylko kwestia ustawienia temperatury kolorów z ciepłych na : normalny, zimny, własny, co powoduje, że białe jest białe i skończcie ten temat, bo już się wyjaśniło

. Telewizor ma tyle opcji ustawienia obrazu, że sam tego do końca nie rozgryzę. Muszę czekać, na jakiś test z kalibracją, bo jest mnogość ustawień....
Ostatnia kwestia, żeby "usprawiedliwić" cenę telewizora z 60 Hz matrycą, za te głośniki odliczcie od telewizora z 800 zł i wyjdzie wam inna kwota. Bo to jest tak, jakbyście kupili dwie rzeczy, telewizor i soundbar z prawdziwego zdarzenia, tylko w promocji

. Sony, które miałem trzeba było koniecznie doposażyć w głośniki, co windowało ich cenę o kolejnego tysiaka w górę....
Szafka dopiero jedzie

....