Cześć
Właśnie pozbywam się LG OLED 55 cali model CX i chcę zmienić na LCD 65 cali. Rozważam Bravię X90J oraz właśnie TCL C825.
Bardzo bym prosił kilku użytkowników tego tv o opinie. Jak Wam się sprawuje ?
Bardzo dużo gram na PS5 i zależy mi na bezproblemowym graniu w 120Hz.
Sporo też oglądam filmów także czerń też ważna. Ciekaw też jestem jak z działaniem samego systemu. Czy są restarty lub zwiechy ?
Będę wdzięczny za pomoc. Kolega Kiki może zrobi dobrą cenę ?
Pozdrawiam
Nieco ponad 3 miesiące temu miałem ten sam dylemat co Ty i również brałem pod uwagę wyżej wymienione modele + jeszcze 2 inne na autorskim smart TV.
Jednym z oczekiwań była dobra współpraca z konsolą PS5 ( co prawda nie najważniejszym ), dobry obraz i dźwięk a to wszystko przy bardzo responsywnej pracy systemu.
Po licznych testach i artykułach na temat TV ostatecznie wygrał TCL model 65C825.
Co zaważyło ?
Przede wszystkim współczynnik ceny do możliwości, co mam na myśli ?
Dokładnie to:
- rewelacyjny dźwięk
- jakość wykonania TV
- dobre SOC ( CPU, GPU i szybki RAM )
- obsługa wszystkich formatów HDR w tym IQ
- dobra średnia jasności przy SDR i HDR
- kilka bajerów które na starcie nie mają znaczenia ale z czasem nabiorą wartości ( WiFi 6, BT 5.2, kamera, Voice Asist i obsługa gestów, sporo wbudowanej przestrzeni na dane użytkownika ).
Prócz szybkiego SOC, a dzięki temu dobrej responsywności i szybkiej pracy Androida, całej reszty brakowało mi u konkurencji czy wspomnianym przez ciebie wyżej Sony X90J, a nie wymieniłem wszystkich elementów które porównywałem.
W kwestii obrazu C825 aż tak się nie wyróżnia, jest bardzo dobrze ale nie był to dla mnie jakiś totalny game changer, dobra czerń to spory plus. Jednak biorąc pod uwagę poznane wcześniej możliwości technologii miniLED ( wady małej ilości stref ), tu jest średnio i taki Soniacz bez tej technologii radzi sobie bardzo dobrze na tym poletku. TCL może nie bryluje jak poprzednik X10 ale wg mnie i tak wygrywa jakością obrazu ze wspomnianym Sonym ( nie zawsze i nie wszędzie, jako przykład mogę podać sygnał SD ).
Tyle w kwestii wyboru, po czasie mogę powiedzieć, że z każdym dniem coraz bardziej doceniam ten TV w kwestii obrazu, bo reszta mnie zachwycała już od początku. Po kalibracji, ustawień pod siebie licznych detali w konfiguracji TV i poprawie błędów jakie w sofcie tego TV występowały na start, jego użytkowanie stało się naprawdę przyjemne, co jeszcze bardziej umocniło poczucie dokonania dobrego wyboru.
Telewizor startuje błyskawicznie, smart opcje działają mi bez zarzutu, Android rusza sie naprawdę dobrze, niemal tak dobrze jak w Sonym ( mam porównanie bo miałem go kilka dni w domu ). Nie mam zbyt wiele sprzętu zewnętrznego, więc na pewno nie doświadczam problemów które mogą zgłaszać inni korzystając z zewnętrznych źródeł obrazu. Czasem zdarzy się jeszcze jakieś zerwanie czy błąd klatki kluczowej przy oglądaniu filmu, jakiś drop apki YT do menu itd ale to są naprawdę sporadyczne bzdury i liczę że stabilność poprawi sie jeszcze bardziej wraz z kolejnymi wersjami softu.
Niestety jeśli chodzi o porty HDMI 2.1 i obsługę konsol nowej generacji to nie jest idealnie ale co najmniej poprawnie. Obraz jest ładny bez zacięć czy lagowania, niski input lag robi robotę. Co prawda jeszcze sporo mankamentów które trzeba w oprogramowaniu poprawić, na szczęście najważniejsze błędy jak low res w 4k@120fps, tryb gry przy obrazie DV, zostały już naprawione. Myślę że gdybym kierował sie tylko współpracą z konsolą PS5, to Sony wdaje się tu być rozsądniejszym wyborem ( bezpieczniejszym ) ale jak już wybrał bym lepiej wykonaną i zawierającą kilka usprawnień wersję X94J lub nawet X95J.
Jeśli konsola to tylko dodatek ( jak w moim przypadku ), TCL 65C825 to zdecydowany lider w kategorii cena do możliwości, mówię to jako właściciel TV u którego jest on katowany po 12g dziennie, którego z przyjemnością używa też kilka osób o różnym targecie użytkowania.