TCL Mini-LED 65C825 - test, recenzja - czyli nadchodzi pogromca Oled TV ? Co jest prawdą a co mitem !

mario1989

Klub HDTV.com.pl
VIP
Proszę o pomoc. Jak posortować i pousuwać niepotrzebne kanały tv na oprogramowaniu 414, bo nie działa przycisk, którym to robiłem na v83?

Ostatnia edycja:

lukastob

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witajcie, zastanawiam się nad tym modelem w wersji 55" ale spotkałem się z taką opinią :

C825 pozbawiony jest też mechanizmów rekonstrukcji obrazu. Nowoczesne telewizory od wiodących producentów – w szczególności od Samsunga i Sony – przyzwyczaiły mnie do rewelacyjnie działających i opartych o SI algorytmów, które są odpowiedzialne za retusz poddanego kompresji obrazu. Czyli takiego, jaki jest strumieniowany z YouTube’a czy nawet Netflixa. C825 jest tu wierny oryginałowi aż do bólu – choć tu akurat przez to jest w tyle za konkurencją. Konkurencja potrafi bezbłędnie dorysowywać część brakujących pikseli bez artefaktów obrazu. TCL C825 nawet nie próbuje.

czy to oznacza że np materiał z YT w 720p będzie wyglądał słabo ?

sulko

Member
I jak koledzy telewiozr sie sprawuje, bo chce kupić, ale mam dylemat bo LG OLED 65B1 podobna cena?
To zależy jak ma być telewizor używany. Jeśli ma być oglądany w jasnym pomieszczeniu w dzień to ok, ale do oglądanie filmów czy seriali wieczorem/nocą czy w zaciemnionym pomieszczeniu to oled zdecydowanie lepszy.

Uti89

New member
To zależy jak ma być telewizor używany. Jeśli ma być oglądany w jasnym pomieszczeniu w dzień to ok, ale do oglądanie filmów czy seriali wieczorem/nocą czy w zaciemnionym pomieszczeniu to oled zdecydowanie lepszy.

Ja gram na ps5 oglądam netflixa i obraz jest bardzo ładny. Oglądam w dzień i wieczorem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak , mam oleda w bardzo jasnym pomieszczeniu i jestem zawsze zadowolony ! Tak, światło nie jest horrorem - jak mu się próbuje wmówić.
Wystarczy prawidłowo skalibrować obraz.
Tak, Oled jest lepszy od każdego lcd.

marmac500

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak , mam oleda w bardzo jasnym pomieszczeniu i jestem zawsze zadowolony ! Tak, światło nie jest horrorem - jak mu się próbuje wmówić.

a już myślałem, ze po długim weekendzie nic mnie dziś nie rozbawi, a jednak.

Regzpl

New member
Cześć, czy w tym tv możliwe jest klonowanie ekranu Iphona ? Mój tv C825 telefony na Androidzie klonuje idealnie w ułamku sekundy natomiast Iphone w ogóle nie widzi tego tv. Oczywiście wszystko w tej samej sieci WIFI. Firmware Google TV 413

Dilo81

Member
Nim, rozumiem że dzięki kalibracji zniwelujesz różnicę między jasnością 1000 nitów, a 500? Jestem ciekaw jak to osiągasz, bo jak ja u znajomego w jasnym pomieszczeniu obejrzałem LG C1, to właśnie dlatego zrezygnowałem z jego zakupu.
Zresztą, po Twoim pełnym zachwytów teście tego TCL, nie bardzo wierzę w jakiekolwiek twoje zapewnienia. Ten telewizor pod względem software-owym to g...wno, obraz też wcale taki cudowny nie jest, jakim go reklamowałeś, a teraz jeszcze, jak dodali VRR do PS5, to okazuje się, że ten TV nawet tego nie ogarnia. Mój pierwszy i ostatni telewizor TCL i nauczka, żeby do Twoich testów podchodzić z dystansem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Niczego nie niweluję , ja nie potrzebuję żeby mi po oczach świeciło 10.000 nitów, 5000 nitów czy 1000 nitów.
Nawet jeśli to trwa tylko do 15 minut na L20 przy włączeniu telewizora.
Moje oczy są ważniejsze.
TCL ma się dobrze.
https://www.ceneo.pl/106554545#tab=reviews - dostaje najwyższe oceny od tych co kupili.
https://www.ceneo.pl/106554545#tab=reviews - w sumie setki najlepszych opinii.
Dostał też najwyższe oceny w Europie w klasie cena do jakości (Eisa Best BUY) .
Jeszcze się taki nie urodził który by wszystkim dogodził.
O Cudzie nie pisałem - ale jak tak odczytałeś - to miło dzięki.

Dilo81

Member
Te opinie na Ceneo i nagroda od EISA są tyle warte, co Twoja recenzja tego telewizora. TCL prowadzi agresywny marketing, włącznie z dużą ilością fejkowych kont zachwalających ich produkty. Moim zdaniem kupują też recenzje, bo o wadach tego telewizora nie przeczyta się w 90 procentach z nich. Skopany VRR, udawane 4K/120 Hz, beznadziejne algorytmy sterujące strefowym podświetlaniem (nawet aktualizacja do GTV, wbrew temu co piszesz niewiele tu poprawiła, zresztą Ty i w tej szemranej recenzji tej wady nie dostrzegałeś), zawieszanie się, nieintuicyjne menu i dużo, dużo więcej. Ja tego TV używam od pół roku, im dalej w las tym bardziej jestem niezadowolony. Oto prawda o C825.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz blade pojęcie jak działa ceneo obecnie i obrażasz inteligencję użytkowników tych co kupili.
Oczywiście możesz sobie uzurpować wiedzę wszechwiedzącego.
Albo kupiłeś wadliwy egzemplarz .
Jeśli będziesz jeszcze raz obrażał - spotkasz się z regulaminem.

Do góry