TCL Mini-LED 65C825 - test, recenzja - czyli nadchodzi pogromca Oled TV ? Co jest prawdą a co mitem !

AG100

Member
Po reklamacji muszę coś wybrać i mam 2 typy zamiast TCL C828 :
1.Xiaomi Mi TV Q1 75" 192 strefy, jasność do 1000 nitów. DV HDR+ - cena taka sama jak 65 TCL C825
2. Sony Bravia XR-75X93/94J 42 strefy, DV tylko HDR - jasność do 800 nitów -cena 1000 zł trzeba dołożyć.

Co będzie lepsze ? ten TiTV Q1 w testach wypada nieźle.

andyd970

Member
Po reklamacji muszę coś wybrać i mam 2 typy zamiast TCL C828 :
1.Xiaomi Mi TV Q1 75" 192 strefy, jasność do 1000 nitów. DV HDR+ - cena taka sama jak 65 TCL C825
2. Sony Bravia XR-75X93/94J 42 strefy, DV tylko HDR - jasność do 800 nitów -cena 1000 zł trzeba dołożyć.

Co będzie lepsze ? ten TiTV Q1 w testach wypada nieźle.
Ul

Dlaczego chcesz wybrać inny Tv przecież tego tak chwaliles że taki świetny ?To że się zespół to pewnie tylko przypadek😄 każdy się może uszkodzić.

AG100

Member
No właśnie dlatego że pojawiła się wada- co do TV to nadal uważam że to świetny TV ! Mam nadzieję, że to pechowy egzemplarz, a u innych co kupili nigdy się nie pojawi ten problem !!!

Zamówiony SONY XR75X93JAEP 75" !!! zobaczymy czy da radę z obrazem w porównaniu do TCL w takich samych warunkach !

Ostatnia edycja:

marlon80

Member
Obejrzałem wiedźmina dzisiaj, w trybie dolby vision iq.
Powiem tak. Micro dimming fatalny. Nie wiem o co tu chodzi, bo na najnowszym Bondzie w hdr10 ani na Amazon prime czymkolwiek z trybem imax takich jaj nie było.

Możliwe że tryb DV IQ jest spartolony? Najgorsze że nie da się go wyłączyć. Albo nie umiem, do wyboru mam 4 wersje DV i nic pozatym.

AG100

Member
Naprawdę wybierasz dla ilości nitów ???

XIAOMI jednak odpada słabe kolory pod kątem - chyba jednak zostaje SONY
Właśnie się zastanawiałem czy za jasność punktowa np 1500 nitów Samsungu warto dopłacać skoro to tylko chwilowy pik a dodatkowo powyżej 600 nitów biel traci na szczegółowości, tutaj jest nowy test bardzo dobrze to pokazujący różnice w obrazie przy różnej jasności 7:15 minuta - https://www.youtube.com/watch?v=gTV60oifoSw

Ostatnia edycja:

maxoff

New member
No właśnie dlatego że pojawiła się wada- co do TV to nadal uważam że to świetny TV ! Mam nadzieję, że to pechowy egzemplarz, a u innych co kupili nigdy się nie pojawi ten problem !!!

Zamówiony SONY XR75X93JAEP 75" !!! zobaczymy czy da radę z obrazem w porównaniu do TCL w takich samych warunkach !

Daj znać jak już przetestujesz bo jestem ciekaw...
Sam mam ciut niższy Sony serię XH9005 i jestem ciekawy czy ewentualnia zamiana go na C825 dużo by poprawiła czy niewiele.

AG100

Member
Powiem tak. Micro dimming fatalny. Nie wiem o co tu chodzi, bo na najnowszym Bondzie w hdr10 ani na Amazon prime czymkolwiek z trybem imax takich jaj nie było.

Możliwe że tryb DV IQ jest spartolony? Najgorsze że nie da się go wyłączyć. Albo nie umiem, do wyboru mam 4 wersje DV i nic pozatym.
Też zauważyłem że DV w przyciemnionych scenach jest coś nie tak kolory, są zbyt pastelowe.
Szkoda że nie ma opcji wyłączenia DV - u innych producentów jest taka opcji - chyba w SONY jest.
Gdyby był dostępny TCL w rozmiarze 75" w rozsądnej cenie to pewnie być się zdecydował na TCL , a cena nowej serii TCL 925 to jakieś nieporozumienie !

Ostatnia edycja:

Waldi_82

Klub HDTV.com.pl
VIP

wyłącz lokalne ściemnianie, ja oglądam na jasnym i obraz jest idealny

Dilo81

Member
Witam. Dla wątpiących w częstotliwość odświeżania matrycy TCL C825 cytat z oficjalnego opisu tego tv:
100Hz Natywny wyświetlacz zapewnia doskonały ruch każdej wyświetlanej sceny. Ciesz się szybko poruszającymi się obrazami, takimi jak filmy sportowe lub akcji, z realistyczną płynnością i ostrzejszymi szczegółami dzięki naszemu natywnemu wyświetlaczowi 100Hz. Nic nie jest w stanie przebić natywnego ruchu.
Jeśli to nie jest jasne stwierdzenie, że ten tv wspiera natywnie 100/120 Hz, to ja już nie wiem.

wgozno

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam. Dla wątpiących w częstotliwość odświeżania matrycy TCL C825 cytat z oficjalnego opisu tego tv:
100Hz Natywny wyświetlacz zapewnia doskonały ruch każdej wyświetlanej sceny. Ciesz się szybko poruszającymi się obrazami, takimi jak filmy sportowe lub akcji, z realistyczną płynnością i ostrzejszymi szczegółami dzięki naszemu natywnemu wyświetlaczowi 100Hz. Nic nie jest w stanie przebić natywnego ruchu.
Jeśli to nie jest jasne stwierdzenie, że ten tv wspiera natywnie 100/120 Hz, to ja już nie wiem.
A jak napiszą oficjalnie , że dźwięk powala na kolana to lepiej usiąść zanim się włączy TV :) inaczej reklamować jeśli dalej stoimy a TV gra:hihi:

AG100

Member
Dzisiaj SONY 75X93J zastąpił TCL C825 i powiem tak:
- dźwięk średni :(- na początku myślałem że w filmach np. NETFIX zmienił lektora
- czerń na wprost porównywalna w NETFLIX jest nawet lepiej bo przy sygnale DV paski są czarne w TCL świeciły były szare, niekiedy pojawiały się kwitnienia ale to wynikało raczej z nieogarnięcia programowego danego obszaru bo z jednej strony obiekt lekko podświetlił a z drugiej było OK
- kąty widzenia są podobne , nie widać różnicy ale z bliska około 1 m czerń po bokach zmienia się w ciemny granat
- powłoka antyrefleksyjna TV ustawiony w tym samych miejscu porównywalna bynajmniej ja nie widzę różnicy w odbiciach
- Efekt HDR jest widoczny - wg mnie matryca w TCL świeciła ciut jaśniej
- obraz jakość , kolory - porównywalne w SONY obraz jest bardziej plastyczny
- Google Tv tak jak w TCL niedopracowany ale jeszcze nie aktualizowałem oprogramowania
- filmiki na YT demo z HDR są równie ładne jak w TCL
- narożniki w SONY są OK tzn. nie widać przyciemnienia - jak w mniejszych rozmiarach - o to się najbardziej obawiałem
- z minusów to SONY cały z plastiku, pilot to z epoki przedpotopowej, nie przystosowany do obsługi Google TV - brak przypisanego przycisku do uruchomienia Google TV - w TCL jest - ciężko dostać się do aplikacji dodatkowo zainstalowanych
- asystent Google działa bez problemu w języku polskim
- widać różnicę obrazu przy ruchu obiektu, tu SONY miażdży TCL - szczególnie w ruchu pionowym nie widać żadnych zacięć jak w TCL
- w cenie około 1000 zł mniej jeśli ktoś ma nagłośnienie dodatkowe to nie ma co przepłacać, ale nawet nie mając nagłośnienia to lepszym rozwiązaniem jest zakup TV + soundbar do 1000 zł który i tak lepiej zagra niż w TCL.
- ogólnie na wstępie można potwierdzić to co jest w recenzjach że to dobry TV, nie ma sensu też dopłacać za wyższy model prawie 50% tylko z powodu metalowej ramki, podświetlanego pilota, więcej stref które niewiele zmieniają i świadomości że pod kątem nie będzie zmiany koloru, a kwitnienie w wyższym jest nawet większe !
Mam nadzieję że nie padnie- odpukać, bo mam dość szukania TV

TCL odjechał - jak serwis zabierał TCL to zauważyłem po wyjęciu kamerki jest bardzo gorąca ! TV w środkowej części był znacznie cieplejszy, być może stąd powstałe przebarwienia.
Po zmianie z 65 na 75" gdyby nie ceny, chciałbym TV 85" :smile:

wgozno

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzisiaj SONY 75X93J zastąpił TCL C825
Nie śledziłem rozmiaru 75"
Sony X90 J 65" w black Friday zjechał do 4300 PLN
X93J, X94J jakoś nie

TCLC825 65" powiedzmy do 5000 PLN

Ty kupiłeś X93J 75" a tutaj to jakoś jest obecnie z 7500 PLN + sound bar robi się dość obficie w kasę.

Chyba, że mam niedostarczane dane i Twoje decyzje opierały się na innych wyliczeniach

AG100

Member
Nie śledziłem rozmiaru 75"
Sony X90 J 65" w black Friday zjechał do 4300 PLN
X93J, X94J jakoś nie

TCLC825 65" powiedzmy do 5000 PLN

Ty kupiłeś X93J 75" a tutaj to jakoś jest obecnie z 7500 PLN + sound bar robi się dość obficie w kasę.

Chyba, że mam niedostarczane dane i Twoje decyzje opierały się na innych wyliczeniach

Sony 65X93/94J cena około 4600-4900 + soundbar = TCL 65C825 cena 5600 - 6000 zł
SONY 75' można było wyrwać za 6500 zł
Wczoraj obejrzałem na Netflix Wiedźmina - nie wiem jak wam działa Dolby Vision ale w moim modelu
C825 wygląda na to że był całkowicie skopany !!! Miejmy nadzieję że to tylko efekt uszkodzonej matrycy.

Do góry