Dzisiaj SONY 75X93J zastąpił TCL C825 i powiem tak:
- dźwięk średni
- na początku myślałem że w filmach np. NETFIX zmienił lektora
- czerń na wprost porównywalna w NETFLIX jest nawet lepiej bo przy sygnale DV paski są czarne w TCL świeciły były szare, niekiedy pojawiały się kwitnienia ale to wynikało raczej z nieogarnięcia programowego danego obszaru bo z jednej strony obiekt lekko podświetlił a z drugiej było OK
- kąty widzenia są podobne , nie widać różnicy ale z bliska około 1 m czerń po bokach zmienia się w ciemny granat
- powłoka antyrefleksyjna TV ustawiony w tym samych miejscu porównywalna bynajmniej ja nie widzę różnicy w odbiciach
- Efekt HDR jest widoczny - wg mnie matryca w TCL świeciła ciut jaśniej
- obraz jakość , kolory - porównywalne w SONY obraz jest bardziej plastyczny
- Google Tv tak jak w TCL niedopracowany ale jeszcze nie aktualizowałem oprogramowania
- filmiki na YT demo z HDR są równie ładne jak w TCL
- narożniki w SONY są OK tzn. nie widać przyciemnienia - jak w mniejszych rozmiarach - o to się najbardziej obawiałem
- z minusów to SONY cały z plastiku, pilot to z epoki przedpotopowej, nie przystosowany do obsługi Google TV - brak przypisanego przycisku do uruchomienia Google TV - w TCL jest - ciężko dostać się do aplikacji dodatkowo zainstalowanych
- asystent Google działa bez problemu w języku polskim
- widać różnicę obrazu przy ruchu obiektu, tu SONY miażdży TCL - szczególnie w ruchu pionowym nie widać żadnych zacięć jak w TCL
- w cenie około 1000 zł mniej jeśli ktoś ma nagłośnienie dodatkowe to nie ma co przepłacać, ale nawet nie mając nagłośnienia to lepszym rozwiązaniem jest zakup TV + soundbar do 1000 zł który i tak lepiej zagra niż w TCL.
- ogólnie na wstępie można potwierdzić to co jest w recenzjach że to dobry TV, nie ma sensu też dopłacać za wyższy model prawie 50% tylko z powodu metalowej ramki, podświetlanego pilota, więcej stref które niewiele zmieniają i świadomości że pod kątem nie będzie zmiany koloru, a kwitnienie w wyższym jest nawet większe !
Mam nadzieję że nie padnie- odpukać, bo mam dość szukania TV
TCL odjechał - jak serwis zabierał TCL to zauważyłem po wyjęciu kamerki jest bardzo gorąca ! TV w środkowej części był znacznie cieplejszy, być może stąd powstałe przebarwienia.
Po zmianie z 65 na 75" gdyby nie ceny, chciałbym TV 85"