Cześć
mam problem z moim 65X10 - nie działa mi soundbar.
Chyba nigdy go nie używałem ale padł mi wzmacniacz i ,, no cóż, chciałem użyć głośników w TV. Jedyne co działa to jakieś wysokotonowe wbudowane w telewizor, ale nic z soundbar.
Wszedłem w menu serwisowe i pokazuje mi project name: 65C815. Mam wrażenie, że to przez software.
Soundbar na pewno podpięty, świecą (świeciły) się na nim 4 diody.
Kiedyś sam aktualizowałem soft więc pomyślałem że to przez to, zassałem aktualny ze strony TCL (645) ale nie zmienił się project name ani nie odzyskałem dźwięku. JEdyne co zauważyłem to że zniknęły 4 diody z soundbaru.
Czy ktoś orientuje się czy te softy są jakoś konfigurowane pod TV?
Jakiś link do nowego?
Dzięki.
Dzięki
@kiki udało mi się skontaktować z osobą, która zdiagnozowała i rozwiązała mój problem.
Kilka lat temu, po zakupie TV i frustracji związanej z działaniem android TV na nim kombinowałem na różne sposoby i wgrywałem co popadnie.
W końcu się poddałem i podpiąłem AppleTV i problem miałem z głowy, jednak zmian nigdy nie cofnąłem.
Okazuje się, że nieświadomie zmieniłem ID telewizora przez co dźwięk nie był obsługiwany tak jak powinien.
Oto co musiałem zrobić żeby przywrócić prawidłowe ID na moim moim 65X10 (z pewnością NIE zadziała na innych modelach):
Włączyć TV
Przejść na źródło HDMI-1
Wpisać na pilocie (ot tak, po prostu):
62598 <przycisk menu, ten z 3 liniami> 230
Telewizor po kilku sekundach zrestartuje się
Następnie znowu na HDMI-1 wpisać:
62598 <przycisk menu, ten z 3 liniami> 176
Telewizor ponownie po kilku sekundach się zrestartuje
Po włączeniu, u mnie, soundbar zaczął działać ok
Przycisk menu:
Kilka uwag, w sumie dwie:
Podczas wpisywania numerków na pilocie, wpisywanie 62598 nie daje żadnego efektu, wciśnięcie przycisku menu wywoła androidowe menu ale następnie wpisywane 3 cyferki spowodują pojawienie się małego okienka w prawym górnym rogu jak w przypadku zmiany kanału.
W moim przypadku, wpisywanie pierwszej sekwencji (tej z 230) totalnie nic nie robiło. Po prostu wychodziło menu androidowe i tyle - to 230 w ogóle nie było rejestrowane.
Postanowiłem sam wyłączyć i włączyć TV i spróbować drugiego kodu. Ten drugi zadziałał (nie wiem w sumie dlaczego...).
Więć po wpisaniu tego 176 TV się zrestartował bez żadnego efektu (nadal nie było dźwięku), ale teraz byłem w stanie przejść procedurę poprawnie - czyli wpisać kod z 230, TV się zrestartował i wpisałem kod z 176 po czym wszystko zaszalało
Wielkie dzięki panom z TCL
Pozdrawiam