Wrzucam bardzo szczegółowe porównanie tegorocznych TCL TV na podstawie różnych danych technicznych, wykresów itp. Pomijając francuski, bo można włączyć napisy z tłumaczeniem google, a omawiane tabele są po angielsku, to ja i tak niewiele z tego rozumiem. Może komuś bardziej technicznemu będzie chciało się to obejrzeć i coś ciekawego nam powie, co wynika z tego wszystkiego.
Mnie zastanawia czemu 85C9K i 85X11K mają ustaloną identyczną cenę rekomendowaną na 3999 euro, X niby wyższy model, to cena powinna być wyższa chyba i jakieś ultra ledy ma, a C9 premium ledy, z materiałów wynika, że oba na matrycach WHVA.
Aktualizacja: Odpowiadając na swoje pytanie powyżej, znalazłem taki komentarz, pod innych filmem tego Francuza: "Tak naprawdę model 85X11K to miał być model 85X965, oparty na tej samej technologii co generacja C89B. Miał się pojawić w grudniu 2024 r., a TCL gadał o nim do września 2024 r., aż nagle nic, żadnych informacji, żadnej premiery. X11K ma dokładnie takie same parametry techniczne jak zapowiedziany X965. Chyba zmienili nazwę, żeby przypominał flagowy model z 2025 r., ale ma mini diodę LED 6. generacji i jest to HVA, a nie WHVA, jeśli dobrze pamiętam, co powiedziano na targach CES. Aby zrekompensować różnicę między generacją 6 (85x965) a generacją 7 (C69K, C89K, C9k), liczba stref jest po prostu podwojona: 10 000 stref dla 85-calowego modelu X11k i 14 000 dla 98-calowego. Prawdziwym flagowcem na rok 2025 będzie seria C9K, a X11K to flagowiec z zeszłego roku, który został przesunięty (byłoby miło, gdyby TCL mogło to potwierdzić). 85X11k za 4000 euro i 85C9K za 4000 euro. Może być ciekawie postawić oba modele obok siebie i porównać je, ponieważ mają te same rozmiary i cenę, aby sprawdzić, czy nawet opóźnienie jednej generacji, ale podwojenie liczby stref, zrekompensuje je lub sprawi, że będą lepsze od modelu 85C9K."
Ktoś chyba pisał wyżej, że X11 to HVA, więc de facto najwyższy tegoroczny model wychodzi, że byłby C9K, no ciekawe jak wyjdzie porównanie wyświetlanego obrazu.