TCL 65C825 z 2021 r. czy warto wymienić na C7K lub C8K?

Cześć, może ktoś będzie mi w stanie doradzić, mam aktualnie TCL 65c825, nabyty u Kiki w 2021 r., ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale tak mnie naszło, że może być wymienić na coś nowszego i większego. Przyglądam się nowościom od tcl, rozważam 75c8k lub 85c7k. Zależy mi na dobrej jasności i fajnym efekcie HDR. Testów c8k jeszcze nie ma, jest trochę testów c7k i w tym przypadku wychodzi, że model c7k nie jest jaśniejszy od mojego 4latka w HDR, według parametrów podawanych przez TCL powinien być sporo jaśniejszy. Zastanawiam się jak to będzie w przypadku c8k. Nie chciałbym kupić nowego i stwierdzić, że poza trochę większą powierzchnią ekranu, nic nie zyskałem, a najgorzej jeśliby wyszło, że nowy jest słabszy niż mój stary <lol>.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Teraz to już firma z dorobkiem, z jakością najlepszą w klasie cena do jakości.
Wyprzedza wszystkich bez wyjątku.
Sprawdź ilość stref podświetlenia, dźwięk Onkyo , czy B@O, nowe procesory.
No i wielkości przekątnych.
I dla członków forum masz specjalne oferty i to z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł
Nowe modele już dostępne.

Sorki za oftopa, jak ogólnie oceniasz TCL, jakość i samą firmę?
Ja bardzo dobrze oceniam TCL, C825 to mój drugi tv od nich, z pierwszy cały czas działa w innym miejscu, ani z jednym ani z drugim nie miałem żadnych większych problemów. Nie mówię, że są idealne, mistrzostwo świata, bo mają czasem jakieś bugi w sofcie, czasem aktualizacja to poprawi, a coś innego popsuje, a czasem w ogóle nie naprawi. U mnie np. do tej pory mimo którejś wersji oprogramowania źle działa obsługa głosowa, w sensie on powinien sam reagować na "hej google" a tego nie robi, jak się wywoła z pilota tryb polecenia głosowego to jest ok. Ale olałem to, bo w zasadzie to dla mnie nieistotne, a może nawet lepiej, może mnie "nie podsłuchuje". Chodzi mi, że błędy dotyczyły najczęściej, z mojej perspektywy bzdetów jak opisałem, albo typu idiotycznych tłumaczeń zdarzających się w menu: tryb wyraźnego głosu, to u tcl tryb wyciszonego głosu. Ciężko obecnie o cokolwiek co nie ma jakiś błędów większych czy mniejszych, czy to będą telewizory czy jakakolwiek inna elektronika czy nawet samochody, dajesz za furę 400 tys, a tam główne pokrętło sterujące na konsoli głównej po wciśnięciu rezonuje tak jakbyś wciskał coś w polonezie, a później się okazuje, że to nie wada "ten model tak ma" :ROFLMAO: Reasumując, moim zdaniem zalety tych modeli, które miałem przeważają nad wadami, a konkurencyjne marki marki nie oferowały nic lepszego w podobnych pieniądzach. Przegrzebałem testy aktualnych nowości telewizorowych i wyszło mi, że podeszłoby mi sony bravia 9 i lg g5 w 75 calach, pewnie są lepsze od TCL, chociaż wkurzałby mnie na pewno trochę brak androida i google tv, bo dajesz kupę siana za tv, a potem jakiejś apki nie ma i czekaj może producent doda może nie itp. Kwestia podstawowa dla mnie jednak, że nie dam za żaden tv 17k czy 19k, nie wynika to z braku środków, po prostu nie akceptuję takiej sumy za telewizor, żaden ze mnie purysta, ani kinoman, żebym był w stanie zrozumieć i dostrzec co w nich takiego, że warto było dopłacić 10k. Stąd znów przyglądam się TCL, ale jak napisałem w pierwszym poście, testy które czytałem i porównywałem C825 vs C7K, to nie widzę w zakresie jasności żadnego progresu, ten widać tylko w reklamach producenta, ale w sumie nawet nie wiem czy porównuje ekrany z tej samej półki, Kiki tu pewnie mógłby się wypowiedzieć. Mnie osobiście nie przekonuje marketing z tymi strefami podświetlenia, może być 1000 a może być 2000 i przeciętny człowiek pewnie różnicy nie wychwyci, jak jaranie się, że tegoroczny procesor w telefonie ma znów więcej gigaherców, no i co, skoro ten, który mam dwuletni śmiga jak rakieta, bez żadnych przycinek. Się rozpisałem :LOL:

Ostatnia edycja:

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ale po co Ci ta jasnosc ? Moj c825 jest ustawiony na 20 i w jasnym salonie swieci wystarczajaco. Poznym wieczorem dv tylko na cimeny bo pali w oczy :p
Nie o jasnosc powinienes sie martwic kupujac nowy tcl ;) káty widzenia, volumen kolorow. To jest wazne :) 3k nitow jest komplenie zbedne i to tylko papka marketingowa :)

No nie zgadzam się z Tobą, jasność jest kluczowa dla efektów HDR. Takie same stwierdzenia są w każdej profesjonalnej recenzji telewizorów, no chyba, że wszyscy recenzenci faszerują papką marketingową😜 Nie wiem, może mój tv w takim razie źle działa, czasem faktycznie jest mega jasny, ale to zależy od materiału źródłowego, jak z jakiegoś streamingu typu Netflix, prime itp sygnał idzie w formacie hdr czy dolby, to obraz robi się dla mnie za ciemny i tylko wyłączenie w apce streamujacej wysyłania np. w HDR przywraca jasność. A tak ogólnie to lubię jasno, nawet wieczorem/nocy sobie oglądam przy dobrym oświetleniu pokoju 😄

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Każdy ocenia wg własnych oczekiwań.
I bez innych ocen - To bardzo dobra seria w klasie

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
czasem faktycznie jest mega jasny, ale to zależy od materiału źródłowego
Sam sobie zaprzeczyłeś że mam rację 😜
Film jest ciemny i dlatego Ci to przeszkadza.

C825 jest tak jasny że wypala oczy w miejscach gdzie ma wypalać oczy 😜 a to znaczy że nic mu nie brakuje jeśli chodzi o jasność. Tym bardziej nie będzie brakowało nowym c7k/c8k/c9k.
O to bać się nie musisz 😉 mi zostało kilka miesięcy do zmiany..
Najbardziej chciałbym Bravię 9 ale nie wiem czy nie podejdę do tego tak jak Ty... To jednak różnica w cenie która chyba powinna być spożytkowana w inny sposób..

Sam sobie zaprzeczyłeś że mam rację 😜
Film jest ciemny i dlatego Ci to przeszkadza.

C825 jest tak jasny że wypala oczy w miejscach gdzie ma wypalać oczy 😜 a to znaczy że nic mu nie brakuje jeśli chodzi o jasność. Tym bardziej nie będzie brakowało nowym c7k/c8k/c9k
Nie wiem czy sobie zaprzeczylem czy moze nie rozumiem dlaczego tak się dzieje jak opisuje, masz materiał, który wyświetla super jasno jak nie idzie w HDR, a to samo w HDR jest za ciemne, stąd poszukiwanie tv, który wyświetli to w HDR ale nadal będzie jasno. Chyba, że czegoś nie rozumiem z tym HDR i zawsze tak będzie, niezależnie od TV?

Btw przegapiłem niedawną promocje bez VAT w media expert za ok 6500 można było wyrwać 75C8K, za tyle chyba bym go łyknął😜

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Świetna cena za 75 😊
Włącz sonic 3 i zobacz jak wygląda.
Czy to z hdr czy z DV obie wersje wypalają oczy 😉

Arek

Active member
Ciekawe czy faktycznie rozstaw gwintów VESA w C8K 85" jest 600x500 jak podają na stronie TCL.com, czy to jakaś pomyłka....

phoenix_me

Active member
No nie zgadzam się z Tobą, jasność jest kluczowa dla efektów HDR. Takie same stwierdzenia są w każdej profesjonalnej recenzji telewizorów, no chyba, że wszyscy recenzenci faszerują papką marketingową

Bardzo uprościłeś, a to prowadzi do błędnych wniosków.

Większość materiałów HDR na Netflixie jest masterowanych do 1000 nitów. Zdarzają się takie, które mają mastering do 4000 nitów. To po pierwsze. Po drugie to, że producent chwali się, że jego ekran ma pierdylion nitów, tak naprawdę niewiele znaczy. Tak samo jak kiedyś producenci podawali moc głośników PMPO.

Wspomniany przez Ciebie Bravia 9 ma mniejszą jasność (specyfikacja) i mniej stref podświetlania od sporej liczby telewizorów miniLed na rynku. Jednocześnie Bravia 9 jest lepsza jeżeli chodzi o obraz HDR, co ma być jasne, jest jaśniejsze od konkurencji, co ma być ciemne, jest ciemniejsze, a tam, gdzie ma być widać szczegóły widać ich więcej. Poza tym niezależnie od natężenia światła pokazuje prawidłowo kolory.

Recenzenci, których ja oglądam, mówią wprost. Firmy takie jak Hisense czy TCL pod względem technologi matrycy, czyli maksymalnej jasności i ilości stref podświetlenia, są w porządku. Natomiast brakuje im jeszcze umiejętnego zarządzania tymi możliwościami. I tyle w temacie.

Więc albo idź i sam sobie dobierz obraz, który Ci pasuje w sklepie, który ma duży wybór różnych marek i modeli albo oglądaj recenzje, ale tych, którzy wiedzą jak je robić i na co zwracać uwagę. Najlepiej jeszcze jak prezentują dwa modele obok siebie.

Do góry