@pwil to może jeszcze napisałbyś jak poradziłeś sobie i jak wyłączyłeś tzw. "efekt teatru" bo nie wieżę że Ci to nie przeszkadza w oglądaniu.
Efekt teatru mi nie przeszkadza. Przez dłuższy czas nie zaglądałem na forum, więc nie wiedziałem, ze powinno

Kiedyś nie przeszkadzało mi nierównomierne podświetlenie w Samsungach (55HU6900), ale od kiedy zacząłem bardziej zwracać na to uwagę widzę to non-stop (w Samsungu).
Po zmianie softu nie robiłem fabrycznego resetu, a menu mam w języku angielskim (tak wolę, zboczenie zawodowe

) i może jakieś niestandardowe ustawienia zostały z poprzedniej wersji softu (mam v436 zdaje się). Oglądam z dekodera UPC (w trybie 1080) po HDMI. Zmiana na predefiniowany tryb u na Movie (nie mam TV przed sobą, żeby sprawdzić dokładnie) zdaje się wyłącza upłynniacze obrazu, ale oglądam z włączonymi. Czasem oglądam teatr na żywo i może się przyzwyczaiłem
Aaaa, czy komuś zadziałał tryb 4:4:4 w 4K na TCL-u? W domu 4K z HTPC testowałem z integry Intela, a później nie sprawdzałem.
Samsungi w/w mają tylko 4:2:2/4:2:0

podobnie jak starszy LG 42" w FHD (max 4:2:2) i nie udało mi się mimo usilnych prób uzyskać więcej na karcie nVidii/AMD. Czerwony tekst na niebieskim tle i niebieski na czerwonym wyglądają jak VHS.
Miałem projektor i z doświadczenia wiem, że do oglądania z 4-5m najbardziej odpowiadałby mi 80" TV, a wszystko niżej to półśrodki. Max na co miałem budżet to tanie 65", a i tak nie byłby to TV docelowy. Przeczekam na tym TV (jak na 46" 2 lata), kupię jeszcze coś kolejnego na przeczekanie ok.65" za 3kpln, a dopiero później docelowe 80" (jeśli potanieją bliżej 5-8kpln).