Witam
Jestem użytkownikiem telewizora TCL produkowanego dla Ikei, tam pod marką Uppleva.
Ikea wycofała już telewizory, a TCL w razie awarii ich nie naprawia, tylko zwracają pieniądze. Nie bardzo mnie to urządza, bo TV jest zaaranżowany w meblach i ma dość rzadko spotykane mocowanie podwieszające tv od dołu.
Mam taki problem, że
nie działa mi prawidłowo odbiór kanałów cyfrowych kablowych z sieci UPC.
Sprawdzane było wszystko co mogło potwierdzić, że nie jest to wina sygnału UPC, kabla w sieci na klatce czy w mieszkaniu.
Telewizor nie radzi sobie z przetworzeniem sygnału cyfrowego bezpośrednio z kabla podłączonego pod TV.
Efekt jest taki że wiele kanałów pikselzuje lub przerywa co kilka(naście) sekund.
Przez to nie mogę używać mediamodułu dekodującego Ci+ z UPC (skazany jestem na dodatkowy dekoder UPC ze swoim pilotem - podłączony do TV przez HDMI prawidłowo odbiera i udostępnia gotowy obraz w telewizorze bez dekodera z anteną wprost w TV kanały cyfrowe przerywają zarówno te z modułem ci+ jak i przy wyjętym module przerywają te niekodowane).
Problemy szczegółowo opisałem na forum mediaświat bo tam są ludzie znający się na samym UPC:
forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9692 (w dalszych wypowiedziach poruszyłem kwestię problemu sprzętowego z TV TCL bo aby ratować sytuację odbioru w razie braku rozwiązania problemu wrócę do dekodera).
I teraz mam kilka pytań:
1. Czy w telewizorach TCL zdarzają się takie właśnie usterki, że nie działa "tuner" telewizji cyfrowej kablowej?
UPC jednocześnie udostępnia w kablu TV analogową i ta mi się z kabla w telewizorze odbiera bez przeszkód, tak samo naziemna cyfrowa działa.
2. Czy waszym zdaniem jest szansa, aby wgrać na USB jakieś zmienione oprogramowanie lub oprogramowanie z innego telewizora TCL które by w tej sprawie pomogło?
Wydaje mi się, że jest szansa, że to nie problem "hardwareu" telewizora tylko może jakaś kwestia oprogramowania.
Dodam, że mam aktualne oprogramowanie TCL dla mojego Uppleva 48'' ale pochodzi ono z 2015 roku i nie jest unowocześniane.
3. Czy w menu "systemowym" są jakieś opcje wprowadzające zmiany w ustawieniach, które mogą ewentualnie naprawić błąd złego odbioru kanałów cyfrowych (analogowe z kabla jak też TV DVB-T z anteny naziemnej odbierają się prawidłowo)?
W moim Uppleva działa to ukryte menu z kodów (1950 itp.) ale nie bardzo chcę grzebać bez wiedzy bo już musiałem robić reset jak przypadkiem uzyskałem efekt lustra w wyświetlaniu wszystkiego