Żeby nie było, zbieżność u kolegi ampli T748 jak u mnie jest przypadkowa
Gratulacje wyboru i cieszy, że rodzinka zadowolona. A sobie kupuj, nie wahaj się, obpstrykaj zestawiki i witaj w klubie Platinusów
I znów Platinusy rosną w siłę.. hehe
O żesz, czyli jednak ktoś czyta te nasze wypociny na forum... uppsss Cieszę się, że w jakimś tam stopniu pomocne były moje wypowiedzi. Ampli NAD T748 to kawał solidnego klocka do Kina Domowego jak i bardzo dobry kompromis do stereo. Szkoda tylko, że cena u nas w kraju jest "trochę" zawyżona, tak to by o wiele śmielej był zestawiany z Marantz'em czy tańszymi Denon'ami i Onkyo. A wtedy mogło by być ciekawieCo do NAD-a to kupiłem go pod wpływem chwili i okazji poprzez Alledrogo. Akurat sprzedawał go koleś z mojego osiedla a do końca aukcji pozostało ok godziny. W tym czasie udało mi się z nim skontaktować poza serwisem aukcyjnym i dogadać sprawę oraz jeszcze przekonać żonę o niespodziewanym wydatku a to wszystko między północą a 1-szą. A samym ampkiem zasugerowałem się po właśnie Twoich recenzjach
Dozbieraj trochę i masz HK990, o brak mocy się wtedy nie martwisz.
W biwiringu po rozpięciu zwrotnicy, wzmacniacz nadal widzi "całą kolumnę" z jej normalną impedancją wię cnic mu nie grozi. Producent podając 8~16 ohma ma na myśłi sytuację gdy podłączamy do wzmacniacza dwie pary kolumn pełnowymiarowych wtedy przy kolumnach 8 omowych teoretycznie wzmak widzi 4omy, a przy 6 tylko 3Domyślałem się, że ktoś zaproponuje HK 990. Czytałem o nim już sporo, ale jednak cały czas drogi
Nawet używki teraz chodzą powyżej 4k zł. A jak za używkę ponad 4k zł to już małe ryzyko i ewentualne naprawy będą kosztować tyle co nowy na gwarancji . Poza tym HK990 spokojnie by dał radę F-100 . Tylko wtedy mogę się obawiać o zwrotnice z nadmiaru dostarczanej im mocy . Ale 6 ohmówką chyba i tak nic nie grozi?? Nie wiem wtedy jak by to było z podłączeniem pod Bi-Amp. hmmm?? Na wzmaku w ustawieniu końcówek: A+B jest od 8~16 ohma więc nie wiem jak by to zadziałało. Z tego co wiem jak nic nie pomieszałem, to w takim połączeniu opór poszczególnych głośników (albo zwrotnic ) się sumuje. Blackninja, ale skoro polecasz do F-100, HK990 to zdam się na Twoją wiedzę i nie będę się nad tym zastanawiał..
Jak łatwo się domyśleć chce poprawić a raczej stworzyć sekcje Stereo z tymi F-100, bo na ampli to nie da rady długo czegokolwiek słuchać po prostu jest za słaby i ja niestety to słyszę Natomiast Platinki mam wrażenie, że się męczą z tymi końcówkami z Onkyo TX-NR809 jeżeli chodzi o Stereo, bo w kinie ten ampli naprawdę pięknie daje radę i z każdym oglądanym filmem chce się tylko więcej . No, ale takie jest właśnie przeznaczenie "ampka".
Moje pytanie nadal zostaje aktualne i jak macie jakieś propozycje na temat wzmacniacza lub ewentualnie końcówki mocy (4000 zł ) to proszę pisać. Czym więcej propozycji tym więcej będę chodził i przesiadywał w salonach jesienią. Bo teraz wiadomo czas urlopu się zbliża i nie będzie czasu. A natomiast po powrocie z wakacji czeka mnie wydatek na projektor i ekran no i mały remoncik pokoju. Czekam na Wasze opinie i propozycje ewentualnych wzmaków do "Platinek".:spam:
Na ten metraż wystarczą oba zestawy. Tylko wyjaśnij coś - Coral i Platinum F-100 to są zestawy zupełnie z innej półki cenowej. Z tego co koledzy tu pisali w wątku brzmienie Coral jest inne niż Platinusów. Ja nie wiem czy to właściwe jest porównywanie tych konstrukcji.Czy do pokoju 23-25 m2 wystarczą Coral F80 w zestawie 5.1 czy muszę brać Platinium F100?
Jak wyżej, po odsłuchu frontów będziesz wiedział która seria, suba weźmiesz do zestawu raczej.Czy Sub Coral SW-10 nie jest przesadą i nie starczy Platinium SW-10?