Subwoofer'a Jamo Sub-210

gooral

New member
hehe no problem w tym, ze nie moge posluchac (wszystko musze netem zamawiac w irlandii towar tylko w katalogu (za maly kraj by miec przedstawicielstwa - a nawet jak sa to maja 2kpl na krzyz z opcja "dostawy na jutro"jak zamowisz - z uk sciagaja...
Prosilem juz o porade w watku z tego dzialu pod haslem "1911"

ps dzisiaj nagralem na cd mp3 sciagniete ze strony:
AmpGuts.com - Test Tones
(nie wszystkei da sie sciagnac jakosci nie mam jak porownac)
i slysze dzwieki z plikow oznaczonych jako ponizej 20hz w tym z pliku 10hz (przy czym to nie jest dzwiek raczej bardzo ciche buczenie)
z obawy o glosniki zaprzestalem po kilku probach bo dziwne cykanie z kolumn slyszalem.
z cyklu "bass check" pobralem:
atmospheric i BassCheck i graja calkiem ladnie i czysto ale bez porownania ciezko ocenic czy to gra jak trzeba ;) nic nie charczy etc.
denon 1911 -15db na skali glosnosci
odciecie w subie na jakies 80% skali (200-40Hz?), amplituda na jakies 75-80% skali (jak dam na max to zaczyna przy zadanym odcieciu to nie wyrabia).
"bass check" przy 0db i identycznych ustawieniach suba- momentami bas trzesie scianami (otwarty pokoj 3x5m brakuje polowy jednej sciany bo jest wejscie do przedpokoju 2x6-7m? i otwartymi drzwiami do innych pomieszczen) pod sam koniec az slychac po przedpokoju jak cos gdzies sie rusza od dzwieku - czasami satelity w trakcie kawalka wydaja jakies dziwne odglosy jakby mialy dosyc.

pytanie jaki ten test ma zwiazek z rzeczywistoscia? jak sprawdzic czy to co slysze odpowiada temu co w pliku? i czy np moze twierdze, ze "bass check" dziala ok, ale nie slysze wcale woofera w calej skali?
odpalilem cooledit pro i sprobowalem nagrac, ale to nei ta liga glosnikow w laptopie i mikrofonow chyba przy probie odsluchu nagrania tylko szumialo.

jakis pomysl jak to dokladnie sprawdzic? mam cool edit pro i jak poprosze go wygenerowal ton "20hz" to i w glosniczkach od laptopa cos slysze
na ucho odpada ;P
a to, ze na pliku pisze "20Hz" i ja slysze dzwiek z suba to nie znaczy chyba ze slysze 20hz?
bo jesli znaczy to schodzi nawet ponizej 20hz.

schwarz

New member
Przy małych częstotliwościach powiedzmy poniżej 25Hz możesz słyszeć takie cykanie. Niektóre generatory wywołują takie coś. Możesz słyszeć jak głośnik lata, możesz słyszeć różne rzeczy. Jeśli chcesz zobaczyć jak nisko schodzi sub czy fronty to zobacz przy jakiej częstotliwości głośniki zaczynają generować ciśnienie akustyczne. Uruchom sobie taki test: zwiększanie częstotliwości od powiedzmy 15Hz do 45Hz usiądź koło suba i wyczekuj momentu kiedy zacznie ci zatykać uszy;)

Cyborg65

New member
hehe no problem w tym, ze nie moge posluchac (wszystko musze netem zamawiac w irlandii towar tylko w katalogu (za maly kraj by miec przedstawicielstwa

Tyle ci podpowiem że ja to na100% tonsil

i slysze dzwieki z plikow oznaczonych jako ponizej 20hz w tym z pliku 10hz (przy czym to nie jest dzwiek raczej bardzo ciche buczenie)

To normalne każdy głośnik zagra każdą częstotliwość pytanie jak głośno

pod sam koniec az slychac po przedpokoju jak cos gdzies sie rusza od dzwieku - czasami satelity w trakcie kawalka wydaja jakies dziwne odglosy jakby mialy dosyc.

Tu czegoś nie rozumiem amp na satelity zapodaje tak niskie tony ?

pytanie jaki ten test ma zwiazek z rzeczywistoscia? jak sprawdzic czy to co slysze odpowiada temu co w pliku? i czy np moze twierdze, ze "bass check" dziala ok, ale nie slysze wcale woofera w calej skali?

No tu to ci akurat nie pomogę

a to, ze na pliku pisze "20Hz" i ja slysze dzwiek z suba to nie znaczy chyba ze slysze 20hz?
bo jesli znaczy to schodzi nawet ponizej 20hz.

Słyszysz, każdy przeciętny człowiek słyszy do 16Hz licząc do dołu
Problem w tym że jak go podkręcisz żeby słyszeć 20HZ to przy 30Hz będziesz miał nadmiar basów tak się nie da słuchać muzy i stąd podawane są parametry głośnik schodząc w duł gra coraz ciszej jest granica kiedy go po prostu nie usłyszysz podczas słuchania np muzy.
Pozdrawiam :lol:

Cyborg65

New member
. Jeśli chcesz zobaczyć jak nisko schodzi sub czy fronty to zobacz przy jakiej częstotliwości głośniki zaczynają generować ciśnienie akustyczne. Uruchom sobie taki test: zwiększanie częstotliwości od powiedzmy 15Hz do 45Hz usiądź koło suba i wyczekuj momentu kiedy zacznie ci zatykać uszy;)
Poczytaj troszkę ciśnienie akustyczne to dokładnie to co słyszysz ciszej lub głośniej ciśnienie akustyczne nie jest wytwarzane jak ci zatka uszy tylko wzrasta do takiego stopnia że ci zatyka uszy.Wytważane to jest cały czas jak coś gra:szukaj:
Zacznę w końcu pobierać.

gooral

New member
Przy małych częstotliwościach powiedzmy poniżej 25Hz możesz słyszeć takie cykanie. Niektóre generatory wywołują takie coś. Możesz słyszeć jak głośnik lata, możesz słyszeć różne rzeczy. Jeśli chcesz zobaczyć jak nisko schodzi sub czy fronty to zobacz przy jakiej częstotliwości głośniki zaczynają generować ciśnienie akustyczne. Uruchom sobie taki test: zwiększanie częstotliwości od powiedzmy 15Hz do 45Hz usiądź koło suba i wyczekuj momentu kiedy zacznie ci zatykać uszy;)

mam nagrane 10 do 100, 1 do 35, 20 do 120 i 120do 20Hz (oznaczone jako xx to xx sweep)
powinienem wylaczyc zwykle kolumny i np podlaczyc sub bezposrednio do dvd (po rca czy cos?)

co masz na mysli piszac "zatykac uszy"

gooral

New member
Tyle ci podpowiem że ja to na100% tonsil

tez tak myslalem, niemniej missiony33 poslucham w sylwka ;P

Tu czegoś nie rozumiem amp na satelity zapodaje tak niskie tony ?

sam chcialbym wiedziec teoretycznie odciecie jest na 90 hz chyba (jak dobrze pamietam mozna to regulowac teraz nie sprwdze bo zona oglada tv)
w pewnym momencie glosniki sat zaczely wydawac jakies dziwne brzeczenie (hmm moze poprostu membrany zaczely drgac od suba albo cale glosniki (wisza na srubach)? sam nie wiem...

ps mialo to miejsce w "utworze muzycznym" majacym testowac bas nie podczas odtwarzania czystego 20 hz czy cos.
Za to w czasie odtwarzania bodaj ponizej 20hz z frontow (tak mi sie wydaje) zaczely dochodzic jakis cykania i piski bardzo krotkie.

Problem w tym że jak go podkręcisz żeby słyszeć 20HZ to przy 30Hz będziesz miał nadmiar basów tak się nie da słuchać muzy i stąd podawane są parametry głośnik schodząc w duł gra coraz ciszej jest granica kiedy go po prostu nie usłyszysz podczas słuchania np muzy

czyli najlepiej by bylo miec film z nagranym obrazem informujacym o f w danej chwili i generujacym taka f jednoczesnie - jak na ekranie cos pisze a dzwieku nie ma = juz sub nie daje rady?

zeby bylo jasno mam w duszy czy on schodzi do 10 czy 120 hz w kinie zdecydowanie jak dla mnie styka w moim pomieszczeniu. staram sie tylko rozwiazac zagadke jak nisko schodzi czyli o ile jamo gra w gumy (ktos w tym watku moze Ty stwierdzil, ze w zyciu sub nie gra tak nisko jak jamo sugeruje chce zrobic uzytek ze swojego zakupu i w jakis wiarygodny sposob go stestowac by udzielic komus rady jako posiadacz)
za to w muzie go brakuje bo jak jest kawalek ktory ma glosny "wysoki bas" to on nie wyrabia hmm
np kawalek ktory w samochodzie na zwyklych glosnikach brzmi z glosnym basem na kinie powoduje, ze sub wpada w rezonans i mam 2 wyjscia przyciszyc suba lub zmienic odciecie, ale wtedy w momentach gdy tego basu nie ma trace niemal calkowicie bas ze wzgledu na kiszowate 426.

Stad interesuje mnie tez czy moge sprawdzic "na oko" czy 210 wogole uzupelni maestro w kwesti basu czy poprostu bedzie grala rowno (czy nie daj boze gorzej) z nimi...

Cyborg65

New member
Witam

Wyreguluj suba tak jak normalnie go słuchasz a w sumie nie wiem jak słuchasz tylko tak jak powinien być wyregulowany.
W żadnym wypadku nie powinieneś go słyszeć jak np głośnika, powinien wspomagać bas a więc jak go dobrze wyregulujesz i odłączysz to powinno ci zacząć czegoś wyraźnie brakować i tylko tyle. Nie możesz go na siłę przesterować bo jak napisałem 20Hz zagra praktycznie każdy głośnik np przód tylko musisz podać mu te 20 i rozkręcić bardzo głośno a kolumna zagra bardzo cicho.
Zobacz głośnik np 12" w czasie jednego skoku (niech będzie głośno)robi ruch membrany 1 cm ile musiałaby skoczyć membrana 5" głośnika aby popchnąć za jednym zamachem tyle samo wiatru? sam ruch to oczywiście zrobi ale nie 5cm tylko 1,5 bo więcej nie może a więc wytworzy małe ciśnienie co znaczy zagra dużo ciszej i to po rozkręceniu na max.

Ostatnia edycja:

gooral

New member
Wyreguluj suba tak jak normalnie go słuchasz a w sumie nie wiem jak słuchasz tylko tak jak powinien być wyregulowany.
W żadnym wypadku nie powinieneś go słyszeć jak np głośnika, powinien wspomagać bas a więc jak go dobrze wyregulujesz i odłączysz to powinno ci zacząć czegoś wyraźnie brakować i tylko tyle.

no to pod tym katem ja go zdecydowanie slysze jako glosnik (bo jakbym go obcial tak jak piszesz to bym wcale basow z 426 nie mial (14cm glosniczki)

Cyborg65

New member
no to pod tym katem ja go zdecydowanie slysze jako glosnik (bo jakbym go obcial tak jak piszesz to bym wcale basow z 426 nie mial (14cm glosniczki)

No i na tym to polega, żeby kolumna nie miała monstrualnych rozmiarów, podpinają np dwa 6" jako basowy schodzi nisko bo dwa też przepchną sporo
wiatru za jednym oddechem. Gra to trochę inaczej niż jeden o podobnym polu powierzchni membrany ( dla mnie fajniej gra jeden VE-12 - SoundPower - Sklep - Car Audio Home Audio ) Wcześniej był tonsil
Teraz jak kolumna schodzi do 35Hz a odetniesz ją na 50Hz to można zakładać że to co ma grać zagra bez znaczącego spadku "głośności"
na dole a całą resztę bez problemu ogarnia sub bo do tego jest.
Nie powinieneś suba słyszeć jako głośnika bo żaden sub nie jest głośnikiem kierunkowym.
P:lol:zdrawiam
PS
Tygrysekk
Bo prawie o tobie zapomniałem w podobnej cenie to np Magnat 301

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
ale dwa 6 cali nie dadzą tak niskiego basu mimo podobnej powierzchni :) - inna masa membran i ich dynamika - niski bas tylko z dużych membran
z 6.5" to kibel nie bas....

Cyborg65

New member
Witam

Przez to kupiłem CV.
Czy tragedia te 2ray 6,5"? - znam gorsze,
No i cie przestrzegam możesz mieć na plecach za chwilę paru "specjalistów" co ci wyjaśnią że żyjesz w zakłamaniu, a sub 10" i 300-400(tych śmiesznych W) jest świetny. I biedacy nawet nie pomyślą że Watów to ma w RMS 150 ale tylko głośnik do tego siedzi tam wzmacniacz co ma 100W RMS (może) do tego sprawność głośnika to 88db(w porywach) i przyzwoity głośnik ze sprawnością 91 (mówimy o wartościach realnych) zagra dwa razy głośniej przy dokładnie takich samych podanych mu Watach. A jaka cisza o wykresach głośników i co tam faktycznie siedzi w takim subie 300W
Ciemnogród kompletny tylko jakie pomieszczenie i Waty.
Podsumowując jesteś na najlepszej drodze do pobicia mojego rekordu niepopularności wśród handlarzy na tutejszym forum, nie mam zamiaru łatwo sprzedać skóry.

Ale zaraz - polecam ludziom omijanie fajansu czyli jak by nie patrzył sprzęt droższy, defakto działam na ich korzyść a te niewdzięczniki zamiast przysłać flachę ( i to nie jakiś tam Bols) wieszają na mnie psy.
Dziwny jest ten świat.

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
ja handlarzem??? hahaha nie no nie obrażaj mnie !!!

też znam gorsze nawet na 10 calowych głośnikach - własnie coś w podobie do tego co piszesz...niby 150 wat a nie dawały rady na połowie mocy...o mały włos sam bym nie kupił śmiecia tannoy ts8 - 200 wat 8 cali....niecałe 8 kilo - dobrze że stał w sklepie - podszedłem chciałem sprawdzić masę i wywróciłem go taki lekki...50 Hz zapodajesz i zaczyna lewitować po pokoju :D

ale masz rację - tylko jakie pomieszczenie i waty

a najważniesza jest AKUSTYKA i stosunek wymiarów pomieszczenia niepowodujący fal stojących (kwadratowe pomieszczenie TO TRAGEDIA....a sześcian to juz wogóle syf nad syfy)
a waty?wat wszystko ma tyle że styka - 150 wat (prawdziwe) wystarczy do porządnego nagłośnienia basem 30 metrowego pomieszczenia...wiecej to już dyskoteka
a jak ktoś chce dobrze grającego w muzie to albo więcej małych głośników i bassrefleks(albo jakaś labiryntowa) albo duży ale zamknięty

Cyborg65

New member
ja handlarzem??? hahaha nie no nie obrażaj mnie !!!

Nie mam pojęcia jak na to wpadłeś ale na pewno tak nie myślę.

No i czyste cyferki czystymi cyferkami ale czym się na wstępie dla orientacji kierować?
A wygląda to mniej więcej tak.
INFOTEKA
W życiu jest jakby trszkę inaczej ale skądś te liczby biorą.
PS
Może gdzieś zacząć nowy temat i wrzucić parę uwag na co patrzeć i jak nie dawać się robić w wałka pomożesz ?

pkomp

New member
czasu by potrzeba a z tym średnio

ta stronka co podałeś niezła nawet - co do ustawień kolumn to oczywiście zalezy to od systemu inny dla dts inny dla dd inny dla stereo itp - jest tego cała masa - żeby film zabrzmiał jak najlepiej trzeba by wiedzieć jak słuchano w studio bo i ustawienia aes/ebu tez są nieco inne :)

o subie mogę powiedzieć wprost - dla jednego głośnika minimum 8 cali i dla 8 cali nie mniej jak 8 kilo wagi a najlepiej drugie tyle - warto też dociążyć jakimś granitem - nie bawić sie w kolce bo to ma trzeciorzędne znaczenie a tym bardziej nie zawracać sobie głowy podstawkami granitowymi bo to juz głupota do kwadratu jeśli sub nie dociążony - to samo tyczy się kolumn wszelkiej maści

o budowie kolumn trzeba wiedzieć że najlepszą dynamikę oferują zamknięte, bass refleks oferuje najlepszy huczący bas a powolny ale najniżej schodzący obudowy labiryntowe.
kopułka metalowa brzmi ostro tekstylna łagodnie - są jeszcze pośrednie typu wstęga czy tzw. ribbon....

co do akustyki to nie ma sie co produkować - polecam kazdemu książkę Altona Everesta o elektroakustyce - super lektura i kopalnia wiedzy a także pomysły na tak kozackie adaptacje akustyczne że każdy kto zobaczy porządnie wykonaną to zachwyci się jej elegancją...nie jakieś debilne gąbki czy walce nic nie warte z pianki - nie wiem czy sens powielac te informacje - książka ciut poniżej stówki więc w sumie nie jakoś mało ale lektura tak wciągająca że przeczytałem 3 razy :)

Cyborg65

New member
Witam

Jak tak mówisz to zamówię tą knigę.
Mądralom też to zalecam.
Nieraz to aż przykro czytać co tu wypisują, i nie mówię o zawiłościach tematu tylko o podstawach.

pkomp

New member
ta tu sie patrzy na wielkość pomieszczenia a wielkość pomieszczenia ma się nijak do wielkości kolumn - przykładem są systemy BOSE potrafiące mikro kolumienkami i centralnym subem nagłośnić ogromne pomieszczenia

o akustyce nikt nie wspomina a to jest najważniejsze by uzyskać dobre brzmienie

polecą sprzęt sprzedadzą ale potem jak nie brzmi to poradzić już nikt nie potrafi.....ewentualnie pada kretyńska sugestia o zmianie sprzętu co oczywiście kompletnie nic nie da

martbdg

New member
Hej odświeżę trochę temat. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć do czego służą te pokrętła ale tak wytłumaczyć ludzkim prostym słowem :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Od góry - pokrętło wzmocnienia ,pokrętło odcięcia częstotliwości ,pokrętło odwrócenia fazy sygnału .Na samym dole automatyczne włączanie/wyłączanie suba

Do góry