Subwoofer - cud nad Wronkami;p

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Na zagranicznym forum wyczytałem, że wejście LFE to również RCA tylko, że ma mniejszy wpływ na dźwięk i jakościowo jest lepszy. Czy to prawda?
Zgadza się. Tyle tylko, że należy to wyjaśnić, bo zrobiło się zamieszanie. LFE nie jest gniazdem. To Low-Frequency Effects, czyli sygnał niskiej częstotliwości w domenie analogowej. Dedykowany on jest do zasilania właśnie subwooferów. Natomiast podłączenie to, miedzy wzmacniaczem a kolumną, realizowane jest przewodem typu RCA, potocznie nazywanym Cinchem, ze względu na rodzaj wtyczek – cinch. Stąd nieporozumienia. ;)

sissu20

New member
Kurcze nareszcie coś czaję:p Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Generalnie możesz zrobić tak
1)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6438824174
1×Rca-1×Rca( typ mono) przewód to jeśli posiadasz pojedynczy taki to dajesz na LEWE wejście w subie, wiadomo crossover na max, a volume w subie ustawiasz według korekcji tak aby nie przekraczało -12db
2)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6268393503
1×Rca-2×Rca tu pod wejście lfe (lewe+prawe) ( typ Y) przewodu
Te same wartości na subie robisz.
Ważne też aby w avr ustawić też odpowiednio w opcjach audio.
Przewody do suba są coaxialne a końcówki rca, zastosowanie mają przy podłączeniu analogowym jak i cyfrowym....czasami mówi się iż typ Y jest lepszym rozwiązaniem niż monoprzewód.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

sissu20

New member
Sprawdzę to po powrocie z pracy, jednak kurcze szału nie robi ten sub. Mam wrażenie, że brzmi on słabiej niż basy puszczane przez 2 główne kolumny ale cóż :) W pierwszej kolejności spróbuję typ Y , ponieważ liczę na to że przestanie on brzęczeć.

drosophilia

Active member
Bez reklam
Generalnie możesz zrobić tak
1)
Kabel RCA-RCA Cinch do subwoofera Cross-Tech 3m (6438824174) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
1×Rca-1×Rca( typ mono) przewód to jeśli posiadasz pojedynczy taki to dajesz na LEWE wejście w subie, wiadomo crossover na max, a volume w subie ustawiasz według korekcji tak aby nie przekraczało -12db
2)
kabel 1RCA-2RCA typu Y do subwoofera Cross-Tech 2m (6268393503) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
1×Rca-2×Rca tu pod wejście lfe (lewe+prawe) ( typ Y) przewodu
Te same wartości na subie robisz.
Ważne też aby w avr ustawić też odpowiednio w opcjach audio.
Przewody do suba są coaxialne a końcówki rca, zastosowanie mają przy podłączeniu analogowym jak i cyfrowym....czasami mówi się iż typ Y jest lepszym rozwiązaniem niż monoprzewód.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

przeciez dostal juz taka sugestie :)

drosophilia

Active member
Bez reklam
Sprawdzę to po powrocie z pracy, jednak kurcze szału nie robi ten sub. Mam wrażenie, że brzmi on słabiej niż basy puszczane przez 2 główne kolumny ale cóż :) W pierwszej kolejności spróbuję typ Y , ponieważ liczę na to że przestanie on brzęczeć.

pytanie brzmi jakie masz ustawienia dzwieku w ampl. Yamahy, czy niskie czestotliwosci przesylane sa tylko na kolumny frontowe, czy moze po czesci na sub, po czesci na fronty. Zapewne zastosowales ktores z tych 2 rozwiazan i dlatego nie jestes zadowolony z basu z suba (pomijajac fakt "jakosc" produktow VK)

RAF1977

Banned
Oczywiście nie ma. To pytanie było ogólne nie związane z moim sprzętem

Wyjścia coaxialne mają urządzenia które są źródłem dźwięku.
Czyli przeważnie odtwarzacze, czasem telewizory.
Amplituner kina domowego ma wejście coaxialne.
Służy do odebrania cyfrowego sygnału audio z tychże odtwarzaczy ( przeważnie sygnału 5.1), zdekodowanie go i przesłanie wzmocnionego sygnału analogowego do głośników.

Do góry