Nie wiem jak jest dzisiaj, ale za mojej młodości słuchawkowe gniazdo Jack miało inne napięcie i chyba nawet inną charakterystykę sygnału.
Ponadto nie wiem czy w wieży hi-fi kanały mają wspólną masę.
No i jest jeszcze kwestia zarówno dynamiki sygnału jak i odstępu między kanałami.
Nigdzie nie widziałem takich informacji w instrukcjach TV.
Dlatego pytam.
1. W telewizorach jeśli występuje gniazdo audio jack, to zazwyczaj jest to jack typu combo (wyjście słuchawkowe i liniowe zarazem).
Podpięte urządzenie jest rozpoznawane po impedancji więc TV widzi, czy podpinasz słuchawki czy np. wzmacniacz audio i dopasowuje odpowiedni poziom sygnału. Mam w taki sposób podpięty wzmacniacz do TV Panasa u moich rodziców. Gra wyśmienicie. A jak podepnę słuchawki to pojawia się logo słuchawek i poziomy głośności są zupełnie inne.
2. masy kanałów, jak to masy, są wspólne. Nawet jak puścisz je osobno kablem to i tak są one łączone w urządzeniu wejściowym czy wyjściowym.
Kabelek jack-2xRCA kosztuje już od kilku zł. Podepnij i sprawdź. To chyba nie jest jakiś problem, prawda?
Oczywiście możesz też kupić zewnętrzny przetwornik DAC ale te tanie nie zagwarantują lepszej jakości od tego, co masz już w TV. Niepotrzebnie wydasz kasę, zdublujesz układy, będziesz musiał gdzieś schować i w jakiś sposób zasilić dodatkowe - zbędne urządzenie. A efekt końcowy będzie taki sam, jak zastosowanie kabla jack-2xRCA (o ile masz audio jack w TV). Przy zewnętrznym DAC'u może też się pojawić problem z przesunięciem dźwięku do obrazu.
PS. Czy w końcu zdradzisz nam model swojego TV?