Soundbar JBL SB350

vectrako

Member
Próbowałem podłaczyc przez bluetooth i wtedy jest ok .Kolega collider proponował, zeby zresetowac do ustawień fabrycznych,ale nie wiem jak to zrobic.Po wyłaczeniu z gniazdka nic nie pomaga i ustwienia nadal są.Może blackninja wiesz jak to zrobic,moze to pomoże.

szakalq

New member
Jaka jest różnica między SB 400 a SB 350, przymierzem się do zakupu i zdecydowany byłem na 400 ale mojej drugiej połówce zdecydowanie bardziej podoba się 350, jest ładniejszy ;)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

vectrako

Member
Patrzyłem w instrukcji odnosnie resetu, ale nic nie znalazłem.dzwoniłem do serwisu JBL i facet powiedział mi ,że nie ma mozliwosci zresetowania,troche to dziwne.Wczoraj byłem w sklepie i zwróciłem ten drugi zestaw i kupiłem SONY HT-CT780. W tym zestawie wszysko jest ok i nie ma zadnego pukania w subwooferze.Moge powiedziec ,ze dzwiek jest troche gorszy od JBL,ale nie ma tragedii,chociaz jak ogladałem wczoraj film to dzieki temu,ze ma wszyskie dekodery dzwęku w filmach jest lepszy od JBL,który ma tylko Dolby Digital.Tutaj jest Dolby TRueHD i DTS HD MA i super to brzmi,poniewaz nowe systemy sa lepsze, bo dzwiek nie jest tak skompresowany.Poza tym ma wyswietlacz,który bardzo sie przydaje,posiada równiez, az 3 wejścia HDMI,oprócz bluetooth ma NFC.Belka jest niższa od JBL i nie zasłania TV.Mysle,że dzisiejsze soundbary powinny miec juz dekodery,bo TV przewaznie ich nie posiadają i jest problem.Sciagnąłem sobie na TV odtwarzacz KODI,który dekoduje wszystkie sciezki dzwiekowe,ale jakośc obrazu i dzwieku z tego odtwarzacza jest gorszy niz z mojego popcorna.
Pozdrawiam

Baltazar Gąbka

New member
Bez reklam
Jaka jest różnica między SB 400 a SB 350, przymierzem się do zakupu i zdecydowany byłem na 400 ale mojej drugiej połówce zdecydowanie bardziej podoba się 350, jest ładniejszy ;)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
JBL SB400 mocny i przestronny dźwięk, niższy model niewiele mu ustępuje.

Janister

New member
Planuje zakup SB 350 ale jestem laikiem w zakresie łączenia urządzeń.
Google nie bardzo mi pomogło więc zgłaszam się tutaj wołając o pomoc.

A więc chciałbym aby:

1. Pod soundbar podłączony byłby TV - tutaj można użyć HDMI (w SB 350 jest jedno wejście)

2. Podłączyć dekoder tv kablowej - czy jak podłącze przez HDMI dekoder do TV to dzwięk automatycznie będzie leciał przez soundbar (połączony z TV przez HDMI) czy muszę jeszcze jakoś dodatkowo łączyć dekoder z soundbarem? (podejrzewam, że nie trzeba łączyć soundbara z dekoderem ale chciałbym mieć pewność)

3. Z doskoku chciałbym łączyć laptopa z TV aby oglądać filmy (puszczane na lapku) przez TV. Czy gdy podłącze laptopa przez HDMI do TV to dźwięk pójdzie automatycznie przez soundbar (który będzie połączony z TV przez HDMI jak w punkcie pierwszym)?

4. Chciałbym mieć możliwość podłączenia laptopa bezpośrednio pod ten soundbar aby słuchać muzyki (TV będzie w tym wypadu pominięty). Tutaj jest chyba problem bo skoro soundbar ma już jedno HDMI to jest ono zajęte przez TV (nie chcę odłączać TV aby podpiąć laptopa) więc jak mogę rozwiązać ten temat?

Rozwiązaniem jest oczywiście zakup SB 400, ale to jest opcja droższa i dobrze byłoby jej uniknąć :)

ps. wyczytałem, że ten soundbar ma wyjście optycznie i rozumiem, że przez to wyjście mógłby być podłączony do TV, ale wtedy TV musi mieć wejście optyczne, a mój aktualny TV takowego nie posiada ;/

Janister

New member
Czy TV musi "obsługiwać" ARC czy wystarczy, że ma standardowe HDMI i wtedy łączymy soundbar (który ma HDMI ARC) kablem HDMI do TV i wszystko będzie hulało?
Poczytałem trochę o tym ARC i w teorii wszystko pięknie, ale w praktyce nie do końca szczególnie przy kinie 5.1.
Rozumiem jednak, że skoro będzie to soundbar 2.1 to wtedy z ARC i nie będzie żadnego problemu.
Ktoś ma doświadczenia w tym zakresie?

Janister

New member
TV będę zmieniał więc to czy ma optical czy nie na ten moment nie ma nic do rzeczy.

Niemniej jednak z powyższego rozumiem, że TV musi posiadać złącze HDMI obsługujące ARC (nie wystarczy standardowe złącze HDMI) aby można było go podłączyć do soundbara ze złączem HDMI ARC i korzystać z przesyłu ARC.

Jeśli powyższe stwierdzenie jest błędne to proszę o poprawę.

Krokiew

Member
Trochę odgrzeje kotleta, z ty pukaniem, dzieje sie tak jak bas rozkręcisz na maksa i cicho słuchasz muzyki i akurat dialog jest. Wczoraj odpaliłem sb 350 i zrobiłem test sprzętu jak moje dziewczyny na spacer poszły i moja pani musiała wrócić się na chwile to powiedziała ze przesadzam ma maksa bo poręcze się trzęsły na klatce. I chciałem podziękować koledze BLACKNINJA za sprzęt w dogodniej cenie.

Krokiew

Member
Napisalem do serwisu JBL w sprawie suba i otrzymalem taką odp... "W systemie JBL SB350 odległość głośnika centralnego od subwoofer może wynosić do 10 metrów, jeżeli pomiędzy elementami systemu nie znajdują się obiekty lub urządzenia mogące powodować zakłócenia sygnału." A odnosnie pykania suba to taka odp..." Jeżeli w tym samym pomieszczeniu znajduje się router Wi-Fi, proszę o sprawdzenie czy po jego wyłączeniu opisane objawy w dalszym ciągu będą występować." Sprawdzał ktos? Bo ja jak bede mial czas i mozliwosc to dopiero sprawdze, a i kazali podac miejsce zakupu i nr seryjny SB 350. Czyzby byla jakad wadliwa partia, problem z filtrem zakluceń? Do końca na tym sie nie znam ale coś tam pamietam ze szkoły.

Wysłane z mojego LG-P875

Ostatnia edycja:

Krokiew

Member
Heh... mam problem, z tym sprawdzeniem routera. Swoj wyłaczyłem ale w zasiegu sa inne routery sasiadów niestety mieszkam w bloku i musiałbym u siebie i w sasiednich klatkach napisac ogloszenie ze chce sprawdzić soundbara i zeby wylaczyli routery o okreslonej porzr na 10 min w co wątpie zeby sie zastosowali. Napize jutro do serwisu JBL o tym fakcie i spytan sie czy byly zglaszane problemy z tym pykaniem itp. Mi osobiscie az tak nie przedzkadza, ale dowiedziec sie warto co i jak.

Wysłane z mojego LG-P875

Krokiew

Member
Klopfgerusch aus Sub - JBL Cinema SB 350, Komplettsysteme und Soundbars - HIFI-FORUM Znalazłem takie coś na jednym z niemieckich forów na temat tego pukania. Niestety nie znam dobrze niemieckiego ale skorzystałem z tłumacza Google i mniej więcej jeden z forumowiczów napisał( z tego co zrozumiałem) to podłączył soundbar przez wejście AUX i problem pukania mu znikną.
Cyt. "Czy rzeczywiście nie jeszcze całkiem w to uwierzyć, ale dla mnie doprowadziło do sukcesu (dla tych, którzy tak jak ja nie spotkałem się do tego wątku przez Google), co następuje: Po raz kolejny zmienił kabla, a co najważniejsze, podłączyć dowolne źródło w wejście AUX. On może nie wydawać się tak bardzo. Dlaczego i jak cały teraz został zatrzymany, nie wiem. Nie ufaj całość wciąż nie do końca, ale jestem zadowolony, że pierwsze są teraz działa poprawnie. Pozdrowienia "...
Przypuszczam ze sterowanie z pilota tv nie działa ale na szczęście można nauczyć pilota obsługi belki. Również tutaj piszą ze serwis JBL nie potrafi poradzić sobie z tym problemem. Jak dla mnie masakra... JBL stworzyło soundbar z wadą fabryczna. A kumpel mnie przekonywał ze jak kino domowe to JBL bo firma ma kilkunastoletnie doświadczenie. Ja osobiście odłaczyłem suboofer z zasilania bo jednak w końcu zaczeło mnie to irytować.
Przepraszam ze pisze jeden po drugim, ale nie mam możliwości edycji.

Ostatnia edycja:
Do góry