Kupiłem tydzień temu telewizor Sony 55xe8505 z 4k i hdr. Ogólnie model ten jest wszędzie bardzo chwalony stąd moje lekkie zdziwienie po kilku dniach użytkowania bo delikatnie mówiąc jakość obrazu nie powalała. Aktualnie mam podłączoną do niego telewizję Netii i światłowód 300mb (niestety żadnej innej kablówki nie dało się podłączyć u mnie na osiedlu) i zastanawiam się czy to nie jest powód słabej jakości obrazu. Podczas oglądania meczu kilkukrotnie zdarzyło się że obraz na moment się "pikselował" (sory za takie słowotwórstwo ale nie wiem jak to nazwać
) Wyglądało to tak jak podczas oglądania streamów przez internet, czasami na chwilę nam ucieknie sygnał i widać wyraźne piksele. Poza tym niektóre kanały HD wyglądają wręcz tragicznie, jakbym je oglądał na jakimś telewizorze HD ready sprzed 10 lat. Jest na to jakiś sposób? Wymiana dekodera czy cokolwiek? Dodam tylko, że ściągnąłem z jakiegoś serwera z samplami materiałów sportowych 4k fragment meczu ligi hiszpańskiej i po odpaleniu z pendriva obraz jest MEGA żyleta. Czyli wychodzi na to że albo mam coś źle poustawiane w telewizorze albo tak tragiczną jakość obrazu daje netia. Miał ktoś podobne przejścia? A jeżeli to faktycznie wina Netii to jakby to wyglądało po przejściu na talerz nc+? Jest szansa na dużo lepszą jakość obrazu czy niekoniecznie? Mundial za moment, telewizor 4k zakupiony a jest gorzej niż na starym telewizorze HD miałem w poprzednim mieszkaniu (tam była multimedia) :/